Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο, 25 Οκτωβρίου 2014

Τετραπλή διάκριση της Ελλάδας στον Διεθνή Διαγωνισμό Δορυφορικών ΕφαρμογώνΑισιόδοξα μηνύματα
Οι διακριθέντες του διαγωνισμού πανηγυρίζουνΒερολίνο

Τέσσερις ελληνικές ομάδες διακρίθηκαν στον διεθνή διαγωνισμό διαστημικών εφαρμογών που διοργανώνεται κάθε χρόνο υπό την αιγίδα της ESA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος), δημιουργώντας ιδιαίτερη αίσθηση στους διοργανωτές και στους παρευρισκόμενους, καθώς η Ελλάδα για πρώτη φορά συμμετείχε επίσημα στον διαγωνισμό.

Ισχυρή έκλαμψη κατηγορίας-Χ - 24/10/2014Λήφθηκε από τον Sergio Castillo στις 24 Οκτωβρίου 2014 @ Κορόνα, Καλιφόρνια


Αναφέρει:

Ψάχνοντας για πληροφορίες σχετικά με αυτήν την έκλαμψη, σίγουρα ήταν κατηγορίας X3.1 έκλαμψη. 
Έχω επαναλάβει μία εικόνα προεπισκόπησης μου, για να τονίσω τις λεπτομέρειες δραστικότητας αυτής της ισχυρής έκρηξης.

Ονομάζοντας την τοποθεσία "J" - Ενημέρωση
Credit: ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA
Σημείο προσεδάφισης για το Φιλαε στον κομήτη 67Ρ / Γ-G.

Το Άπειρο Σύμπαν


Brookhaven National Laboratory
Καλλιτεχνική απεικόνιση των νέων μετρήσεων για το μέγεθος του Σύμπαντος. Οι γκρι σφαίρες δείχνουν το μοτίβο των «ακουστικών ταλαντώσεων των Βαρυονίων» (baryon acoustic oscillations) από το πρώιμο Σύμπαν. Οι γαλαξίες σήμερα έχουν μια τάση να ευθυγραμμίζονται με τις σφαίρες. Συγκρίνοντας το μέγεθος των σφαιρών (λευκή γραμμή) με τη προβλεπόμενη τιμή, οι αστρονόμοι μπορούν να προβλέψουν με ακρίβεια της τάξης του 1%, πόσο μακριά είναι οι γαλαξίες. (Πηγή)


Το σύμπαν είναι  άπειρο;
Ή μήπως περιορίζεται σε ένα πεπερασμένο ποσό του χώρου; 
Και πώς θα μπορούσε το σχήμα του σύμπαντος να "ενημερώσει" τις απαντήσεις μας σε αυτά τα βαθιά ερωτήματα;

Ο δορυφόρος Fermi εντοπίζει υποδείξεις «αστροσεισμών» σε «θύελλα» μάγναστρου

Image Credit: NASA's Goddard Space Flight Center/S. Wiessinger
Μια ρήξη του φλοιού ενός άκρως μαγνητισμένου άστρου νετρονίων, που παρουσιάζεται εδώ στην καλλιτεχνική απεικόνιση, μπορεί να προκαλέσει υψηλής ενέργειας εκρήξεις. Οι παρατηρήσεις του Fermi από αυτές τις εκρήξεις, περιλαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με το πώς ανατρέπεται η επιφάνεια του άστρου και δονείται, παρέχοντας νέα στοιχεία για το τι βρίσκεται από κάτω.

Μεγάλες μαύρες τρύπες μπορουν να εμποδίσουν νέα αστέρια
Credit: NASA, ESA, M. West (ESO, Chile), and CXC/Penn State University/G. Garmire, et al.
Ο Ελλειπτικός γαλαξίας NGC 1132, όπως φαίνεται από το παρατηρητήριο Τσάντρα ακτίνων-X της NASA., το μπλε / μωβ στην εικόνα είναι η λάμψη ακτίνων-Χ από το καυτό, διάχυτο αέριο που δεν σχηματίζεται σε αστέρια.

Τα αρχεία του Τσάντρα «έρχονται στη ζωή»
Image Credit: NASA/CXC
Για να γιορτάσουν τα 15 χρόνια του Τσαντρα στο διάστημα, έχει επιλεγεί μια ποικιλία αντικειμένων από το αρχείο του Τσαντρα.

Παγετός βαρέως μετάλλου; Μια νέα ματιά σε ένα μυστήριο της Αφροδίτης

Αυτή είναι μια εικόνα ραντάρ από μία από τις περιοχές του δείγματος στο Όβντα. Υπάρχει ένα ομαλό κεκλιμένο επίπεδο κατά μήκος του χάρτη που πηγαίνει από τα υψηλότερα στα χαμηλότερα υψόμετρα, εμφανίζεται ως μια σταδιακή μετάβαση στη φωτεινότητα του ραντάρ μέχρι το κεκλιμένο επίπεδο. (Η κορυφή του κεκλιμένου επιπέδου είναι πιο φωτεινή από το κάτω μέρος του κεκλιμένου επιπέδου στην κάτω δεξιά γωνία). Οι φωτεινές περιοχές και στις δύο πλευρές του κεκλιμένου επιπέδου είναι ορεινά υψίπεδα και τα περίεργα σκοτεινά σημεία είναι οι μυστηριώδεις περιοχές στα υψηλότερα υψόμετρα που οι ερευνητές διερευνούν.

Καυτές εκρήξεις στον δροσερό Ήλιο
Credit: NASA
Καυτό αστέρι: Καυτές εκρήξεις σε μια ενεργή περιοχή του Ήλιου. Σε αυτή την εικόνα της φωτόσφαιρας που λήφθηκε στο τέλος του Σεπτεμβρίου 2013, με τη βοήθεια του IRIS, οι εκρήξεις είναι τα φωτεινά σημεία. Η εικόνα δείχνει έναν τομέα με το μέγεθος των 50.000 χιλιομέτρων από 25.000 χιλιόμετρα.

IXV: Αντιμετωπίζοντας την πρόκληση της επανεισόδου


Σαν σήμερα 25 Οκτωβρίου (4)
1671
25 Οκτωβρίου 1671. 
Ο Γάλλος αστρονόμος Τζαν Τζιοβάνι Κασσίνι, ανακαλύπτει το δορυφόρο του Κρόνου Ιαπετό.


Ο Γάλλος αστρονόμος Τζαν Τζιοβάνι Κασσίνι, (Jean ή Giovanni Cassini, 1625 – 1712) ανακαλύπτει το δορυφόρο του Κρόνου Ιαπετό.

Αστρονομικά φαινόμενα 25 Οκτωβρίου 2014 (2)

1


Μιάμιση ώρα μετά τη δύση του ηλίου, η λεπτή ημισέληνος είναι πολύ χαμηλά στα δυτικά-νοτιοδυτικά. Κοιτάξτε κάτω δεξιά της. 

Ήχοι από το διάστημα
ΝΑΣΑ, Ήχοι Διαστήματος- Πληροφορίες για τις ηχογραφήσεις και δείγμα ήχων από τους πλανήτες, τα φεγγάρια και τους δακτυλίους των πλανητών στο ηλιακό μας σύστημα. 

Παρασκευή, 24 Οκτωβρίου 2014

«Φιλοδοξία» η ταινίαΟ Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος, έχει δημιουργήσει μια μικρού μήκους ταινία επιστημονικής φαντασίας για να βοηθήσει στην προώθηση της αποστολής Ροζέτα, που είναι σε τροχιά γύρω από τον κομήτη 67P/Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο αυτή τη στιγμή που μιλάμε!

Μωσαϊκό από το Κιουριοσιτι 21/10/2014Sol ή Ηλιακή μέρα 785 (21/10/2014)
Ανάλυση εικόνας  [5912x1826]

Σεμινάρια Αστρονομίας

Αστρονομία
…………………………………………….
Συχνότητα: κάθε Πέμπτη 20:00-22:00 μ.μ.
Διάρκεια: 11 εβδομάδες
Διδάσκουσα: Φιόρη Αναστασία Μεταλληνού

«Η πράσινη συντροφιά»
Πίστωση: Max R


Αναφέρει: Στην Πράσινη Παρέα:. "Το φως στα δεξιά προέρχεται από την πόλη Σβόλβαερ, [Νορβηγία]. 
Το σέλας είναι το αποτέλεσμα 3 εκθέσεων που λήφθηκαν η μία αμέσως μετά την άλλη, έτσι έχω λίγο αλλάξει λίγες λεπτομέρειες σε αυτό το μέρος," γράφει ο φωτογράφος Max Rive.


To-New-Sas

Πηγή: reddit.com , flickr.com

Ρεαλιστική απόδοση μιας υπερμεγέθους μαύρης τρύπας και του δίσκου προσαύξησης για την ταινία "Διαστρικός Χώρος-Interstellar" του Κρίστοφερ Νόλαν (βίντεο)
Επιλογή για μεγέθυνση

Η Γη θύμα κοσμικής καραμπόλας πριν από 485 εκατομμύρια χρόνια
Διπλό χτύπημα
Δέχτηκε ένα διπλό χτύπημα από διαστημικούς βράχους μετά από συνεχείς συγκρούσεις στη Ζώνη των Αστεροειδών
(Φωτογραφία: NASA)
Συντρίμμια μιας αρχαίας σύγκρουσης στη Ζώνη των Αστεροειδών δεν αποκλείεται να χτύπησαν τη Γη


Μαδρίτη

Η Γη πρέπει να δέχτηκε ένα διπλό χτύπημα από διαστημικούς βράχους λόγω καραμπόλας στη Ζώνη των Αστεροειδών πριν από σχεδόν μισό δισεκατομμύριο χρόνια. Οι κρατήρες είναι ακόμα ορατοί στη Σουηδία, αναφέρει διεθνής ερευνητική ομάδα.

Πρόβα της Κίνας για αποστολή μεταφοράς δειγμάτων από τη Σελήνη


Στο φεγγάρι και πίσω
Η μη επανδρωμένη αποστολή εκτοξεύτηκε από διαστημική βάση στην επαρχία Σετσουάν   (Φωτογραφία:  Reuters)Πεκίνο

Η Κίνα εκτόξευσε την Παρασκευή ένα ρομποτικό σκάφος που θα ταξιδέψει μέχρι τη Σελήνη και θα επιστρέψει στη Γη οκτώ μέρες αργότερα, μια πρόβα για τη φιλόδοξη αποστολή μεταφοράς δειγμάτων από τη Σελήνη, η οποία προγραμματίζεται για το 2017.

Σε σχήμα ημισελήνου ο ΉλιοςΛήφθηκε από τον James W Young στις 23η Οκτωβρίου 2014 @ Wrightwood, Καλιφόρνια, ΗΠΑ


AR 2192: Γίγαντας στον Ήλιο
24 Οκτωβρίου 2014 
Εικόνα Αστρονομίας της Ημέρας

Δοκιμάζουν την πρώτη κατοικία ανθρώπων στον Αρη
Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα τα σχέδια της πρώτης βάσης που θέλει να εγκαταστήσει στον Κόκκινο Πλανήτη
Η NASA αποκάλυψε το εσωτερικό της πρώτης βάσης που θα διαμένουν άνθρωποι στον Αρη


Χιούστον 
Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα τα σχέδια αλλά και κάποιες εικόνες της πρώτης βάσης που θέλει να εγκαταστήσει στον Αρη για να ζήσουν εκεί τα μέλη των επανδρωμένων αποστολών στο Κόκκινο Πλανήτη.

«Διαστημική» ηλιακή ενέργεια μέσω συλλεκτών- «οριγκάμι»
Mark A. Philbrick
H Σάνον Ζίρμπελ, διδακτορική φοιτήτρια του BYU, ξεδιπλώνει τον ηλιακό συλλέκτη που σχεδιάστηκε σύμφωνα με τις αρχές του οριγκάμι.Τις αρχές των ιαπωνικών τεχνικών διπλώματος «οριγκάμι» με σκοπό τη χρήση σε πρωτοποριακούς διαστημικούς ηλιακούς συλλέκτες διερευνούν μηχανικοί της NASA και του Brigham Young University (BYU).

Σαν σήμερα 23 Οκτωβρίου (5)
1655
24 Οκτωβρίου 1655. 
Αφήνει την τελευταία του πνοή ο Γάλλος φιλόσοφος, αστρονόμος και κληρικός Πέτρος Γκασαντί.


Αφήνει την τελευταία του πνοή ο Γάλλος φιλόσοφος, αστρονόμος και κληρικός Πέτρος Γκασαντί, (Pierre Gassendi, 1592 – 1655), που χρησιμοποίησε πολύ το τηλεσκόπιο για παρατηρήσεις των πλανητών Δία και Κρόνου, καθώς και πολλές εκλείψεις. 
Μάλιστα, το 1631, παρατήρησε μια διάβαση του πλανήτη Ερμή. Επίσης υπήρξε ο πρώτος, που παρουσίασε μια επιστημονική περιγραφή του πολικού σέλαος (1621). Τα Άπαντά του δημοσιεύτηκαν το 1658.

Αστρονομικά φαινόμενα 24 Οκτωβρίου 2014

Αυτή την εποχή του έτους, το αστέρι στα βορειοανατολικά περίπου στις 9:00 μ.μ. είναι η Αίγα (στην εικόνα ονομάζεται Δίφρος), στον αστερισμό του Ηνίοχου, το 6ο λαμπρότερο αστέρι στον ουρανό. 
Πολύ συχνά, πολλοί άνθρωποι βλέπουν το αστέρι αυτό χαμηλά. 

Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου 2014

Τρισδιάστατη πτήση πάνω από το χαοτικό έδαφος


Στιγμιότυπο από το βίντεο

Στείλτε μόνο γυναίκες στον Αρη!Ενα αμιγώς γυναικείο πλήρωμα καθιστά πιθανώς πιο συμφέρουσα από οικονομικής αλλά και επιστημονικής πλευράς μια αποστολή στον Κόκκινο Πλανήτη
Ενα πλήρωμα μόνο από γυναίκες ίσως κάνει ευκολότερη μια αποστολή στον Αρη


Στις αρχές της δεκαετίας του 1960 η κούρσα του Διαστήματος ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Σοβιετική Ενωση κορυφώθηκε με τις δύο υπερδυνάμεις να προσπαθούν να κερδίσουν το στοίχημα της πρώτης επανδρωμένης πτήσης έξω από τα σύνορα της Γης.

Κοντινές συναντήσεις: ο κομήτης Siding Spring φαίνεται δίπλα στον ΆρηCredit: NASA, ESA, J.-Y. Li (PSI), C.M. Lisse (JHU/APL), and the Hubble Heritage Team (STScI/AURA)

Γαλαξίες στον Πήγασο23 Οκτώβρη 2014 
Εικόνα Αστρονομίας της Ημέρας
Image Credit & Copyright: Alessandro Benedetti and Daniele Ceniti (AeW Observatory)

Νέα εποχή για την κοσμολογία από την ακριβέστερη μέτρηση της «ηχούς» της Μεγάλης Έκρηξης

SHUTTERSTOCK
Η μικροκυματική ακτινοβολία υποβάθρου είναι το υπόλειμμα της «λάμψης» που δημιουργήθηκε από τη Μεγάλη Έκρηξη και το οποίο μπόρεσε να αποδεσμευτεί από την ύλη 380.000 χρόνια μετά τη γένεση του σύμπαντος, όταν σχηματίστηκαν τα πρώτα ουδέτερα άτομα.
Για το ξεκίνημα μιας καινούριας εποχής για την κοσμολογία μιλά η επιστημονική ομάδα του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, σχολιάζοντας το γεγονός ότι μέτρησε με τη μεγαλύτερη έως σήμερα λεπτομέρεια και ευαισθησία την πόλωση της μικροκυματικής ακτινοβολίας υποβάθρου, δηλαδή της «ηχούς» που έχει «επιζήσει» μέχρι και σήμερα από τη Μεγάλη Έκρηξη.

Στο διαδίκτυο ηχητικά ντοκουμέντα από ιστορικές αποστολές της NASA
REUTERS/NASA

Ιστορικά ηχητικά αρχεία από αποστολές της ανέβασε online η NASA.

Εκτόξευση δορυφόρων μέσω αερόστατων
bloostar.com
Η εταιρεία υπογραμμίζει επίσης τον «οικολογικό» χαρακτήρα του bloostar, κάνοντας λόγο για πολύ χαμηλή κατανάλωση ενέργειας και περιορισμό της μόλυνσης της ατμόσφαιρας.


Πάνω σε ένα πρωτοποριακό όχημα εκτόξευσης νανοδορυφόρων, ονόματι bloostar, δουλεύει η ισπανική εταιρεία zero2infinity, η οποία δραστηριοποιείται πάνω στο αντικείμενο των «Near-Space» αεροστάτων.

Σαν σήμερα 23 Οκτωβρίου 2001
23 Οκτωβρίου 2001. 
Το διαστημικό σκάφος της NASA «Μαρς – Οδύσσεια», φθάνει στον Άρη

Αστρονομικά φαινόμενα 23 Οκτωβρίου 2014 (Μερική έκλειψη Ηλίου)Νέα σελήνη στις 12:58 π.μ. της Παρασκευής.
Όσο πιο βόρεια και πιο δυτικά βρεθεί κανείς στη Βόρεια Αμερική, τόσο καλύτερα θα δει τη σημερινή μερική έκλειψη ηλίου, μια προεπισκόπηση της ολικής έκλειψης που θα συμβεί στην ίδια ήπειρο το 2017. (Σχεδιάγραμμα: Jay Anderson) 

Τετάρτη, 22 Οκτωβρίου 2014

Οι Ωριωνίδες από τη Σκόπελο 22/10/2014
Οι Ηλιακές κηλίδες στην περιοχή AR 2192 και σε τρισδιάστατη προβολή
Λαμβάνεται από τον Yvan στις 19 Οκτωβρίου 2014 @ Berlare, Βέλγιο
Επιλογή για μεγέθυνση
Σε τρισδιάστατη προβολή η δεξιά εικόνα


Αναφέρει: 

Η περιοχή ηλιακής κηλίδας AR 2192 στις 19 Οκτ 2014 σε μια εντελώς διαφορετική οπτική γωνία!


To-New-Sas

Πηγή: spaceweathergallery.com

Ο δίσκος στροβιλισμού του NGC 4526
Credit: ESA/Hubble & NASA
Αναγνώριση: Judy Schmidt

Παρατήρηση του κομήτη 18 ΟκτωβρίουΑυτό το τεσσάρων εικόνων μονταζ NAVCAM, περιλαμβάνει εικόνες που λήφθηκαν στις 18 Οκτωβρίου από απόσταση 9,8 χλμ από το κέντρο του κομήτη 67Ρ / CG - περίπου 7.8 χλμ από την επιφάνεια. 
Οι τέσσερις 1024 x 1024 εικόνες πίξελ που συνθέτουν το μοντάζ, παρέχονται στο τέλος της ανάρτησης.Ο κομήτης στις 18 Οκτωβρίου - NavCam
Copyright ESA/Rosetta/NAVCAM
Ο κομήτης 67Ρ / CG στις 18 Οκτωβρίου, από απόσταση 9,8 χλμ από το κέντρο του κομήτη.

Ο διαστημικός καιρός «κλειδί» για καλύτερες μετεωρολογικές προγνώσεις στη Γη
eurocontrol.int
Τα ηλεκτρόνια εκπέμπονται από την ήλιο και, φτάνοντας στη «γειτονιά» του πλανήτη μας, παγιδεύονται στη ζώνη ακτινοβολίας από το γήινο μαγνητικό πεδίο.


Επιστήμονες ανακάλυψαν έναν άγνωστο μέχρι σήμερα μηχανισμό που ο διαστημικός καιρός επιδρά στη γήινη ατμόσφαιρα στην περιοχή των πόλων, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την κατανόηση περιοδικών μεταβολών οι οποίες παρατηρούνται κατά τη διάρκεια του χειμώνα και μέχρι σήμερα παραμένουν ανεξήγητες.

Ο πρώτος εξωπλανήτης ανακαλύφθηκε το 1917Οι μετρήσεις του φωτός ενός άστρου, που έγιναν πριν από έναν αιώνα (97 χρόνια για την ακρίβεια), εμφανίζουν σαφείς ενδείξεις ενός εξωηλιακού πλανητικού συστήματος.

Σαν σήμερα 22 Οκτωβρίου (5)
22 Οκτωβρίου 2136 πχ. 
Καταγράφεται η πρώτη στην ιστορία έκλειψη Ηλίου, που συνέβη στην Κίνα.

22 Οκτωβρίου 2136 π.Χ., 
η πρώτη καταγραφή ηλιακής έκλειψης από τους Κινέζους αστρονόμους Ho και HiΚαταγράφεται η πρώτη στην ιστορία έκλειψη Ηλίου, που συνέβη στην Κίνα. Τότε οι βασιλικοί αστρονόμοι εκτελέστηκαν από τον Κινέζο αυτοκράτορα, επειδή δεν την είχαν προβλέψει.
Άλλες ηλιακές εκλείψεις, που αναφέρονται στην στην προ Χριστού ιστορία είναι: 

Αστρονομικά φαινόμενα 22 Οκτωβρίου 2014 (3)
1


Στις 9 με 10 μ.μ, το φθινοπωρινό αστέρι, ο Φομαλχώ, λάμπει στο ψηλότερό του σημείο στο νότο (όχι τόσο ψηλά). 

Τρίτη, 21 Οκτωβρίου 2014

Ο Ήλιος 13-19/10/2014

Τεράστια Ηλιακή κηλίδα AR2192Η μεγαλύτερη ηλιακή κηλίδα του τρέχοντος ηλιακού κύκλου στρέφεται προς τη Γη. 
Σήμερα το πρωί, όταν ο αστρονόμος Karzaman Ahmad του Εθνικού Παρατηρητηρίου της Μαλαισίας, Λανγκάουι, κοίταξε μέσα από το προσοφθάλμιο του ηλιακού τηλεσκοπίου του, δήλωσε για την AR 2192, είναι ένα "τέρας" και έλαβε τη φωτογραφία:Λήφθηκε από τον Karzaman Ahmed στις 21, Οκτ. 2014 @ Λανγκάουι Εθνικό Παρατηρητήριο, ΜΑΛΑΙΣΙΑ

Ακραία υπεριώδης εικόνα μιας σημαντικής ηλιακής έκλαμψης
Image Credit: NASA/Solar Dynamics Observatory

Ο παλιός κομήτης
Copyright Image courtesy K. Churyumov

Παρατήρηση του κομήτη από τα 10 χλμΑυτό το τεσσάρων εικόνων μονταζ NAVCAM, περιλαμβάνει εικόνες που λήφθηκαν στις 15 Οκτωβρίου από απόσταση 9,9 χλμ από το κέντρο του κομήτη 67Ρ / CG - μόνο ~ 7.9 χλμ από την επιφάνεια!


Credits: ESA/Rosetta/NAVCAM
Ο κομήτης 67Ρ / CG στις 15 Οκτωβρίου, από απόσταση 9,9 χλμ από το κέντρο του κομήτη.

Εικόνα από το «Αρειανό» όχημα σε τροχιά δείχνει τον πυρήνα του κομήτη μικρό
Image Credit: NASA/JPL-Caltech/University of Arizona
Αυτές οι εικόνες λήφθηκαν από τον κομήτη C / 2013 A1 Siding Spring με το Mars Reconnaissance Οχήματος σε τροχιά της NASA στις 19 Οκτώβρη του 2014, κατά τη διάρκεια της στενής πτήσης του κομήτη με τον Άρη και του διαστημικού σκάφους. Για τον κομήτη Siding Spring, είναι το πρώτο ταξίδι του κοντά στον ήλιο από το νέφος του Ορτ στο εξωτερικό περιθώριο του ηλιακού συστήματος.

Οι επιστήμονες κατασκεύασαν τον πρώτο χάρτη του κρυμμένου σύμπαντος
Επιλογή για πλήρη ανάλυση
Credit: Casey Stark (UC Berkeley) and Khee-gan Lee (MPIA)
Τρισδιάστατος χάρτης του κοσμικού ιστού σε απόσταση 10,8 δισεκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη. Ο χάρτης δημιουργήθηκε από αποτυπώματα του αέριου υδρογόνου που παρατηρήθηκε στο φάσμα των 24 γαλαξιών του υποβάθρου, που βρίσκονται πίσω από τον όγκο που χαρτογραφήθηκε. Αυτή είναι η πρώτη φορά που οι δομές μεγάλης κλίμακας σε ένα τέτοιο μακρινό μέρος του Σύμπαντος έχουν χαρτογραφηθεί άμεσα. Ο χρωματισμός αντιπροσωπεύει την πυκνότητα του αέριου υδρογόνου που εντοπίστηκε στον κοσμικό ιστό, με τα φωτεινότερα χρώματα να αντιπροσωπεύουν την υψηλότερη πυκνότητα.

Η αργή ανάπτυξη των γαλαξιών προσφέρει «παράθυρο» στο πρώιμο σύμπαν

Ένας μικρός γαλαξίας, που ονομάζεται Εξάς Α, παρουσιάζεται εδώ σε ένα μωσαϊκό πολλών μηκών κύματος που λαμβάνεται από το Χέρσελ, αποστολή της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος, στην οποία η NASA είναι εταίρος, μαζί με της NASA, Εξερεύνηση Γαλαξιακής Εξέλιξης (GALEX) και το Jansky, Παρατηρητήριο της Εθνικής Ράδιο-Αστρονομίας, Πολύ Μεγάλης Σειράς Παρατηρητήριο κοντά στο Socorro, Νέο Μεξικό. Ο γαλαξίας βρίσκεται 4,5 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη στον αστερισμό Εξάς. Το περιβάλλον σε αυτόν τον γαλαξία είναι παρόμοιο με αυτό του βρεφικού σύμπαντος μας, διότι στερείται σε βαρέα μέταλλα, ή τα στοιχεία βαρύτερα από το υδρογόνο και το ήλιο. Τα βαρέα μέταλλα δρουν με ορισμένους τρόπους, όπως το "λίπασμα" για τα αστέρια, βοηθώντας τους να σχηματιστούν και να αναπτυχθούν. Οι επιστήμονες, μελετούν τους γαλαξίες, όπως ο Εξας A, για να μάθουν πώς τα αστέρια κατορθώνουν ακόμα να ανθίζουν σιγά-σιγά κάτω από αυτές τις φτωχές αναπτυσσόμενες συνθήκες. Η έρευνα παρέχει μια καλύτερη κατανόηση του πώς τα πρώτα αστέρια στο σύμπαν μας κατάφεραν να υπάρξουν. Σε αυτή την εικόνα, το μωβ δείχνει το αέριο· το μπλε δείχνει τα νεαρά άστρα και οι πορτοκαλί και κίτρινες κουκκίδες, είναι νεοσύστατα αστέρια που θερμαίνουν τη σκόνη.

Το Οπορτιουνιτι ρόβερ λαμβάνει πανοραμική εικόνα της «Κορυφογραμμής Wdowiak»
Credit: NASA/JPL-Caltech/Cornell Univ./Arizona State Univ.
Αυτή η στερεοφωνική θέα από της NASA το ρόβερ Οπορτιουνιτι εξερευνητής, δείχνει την "Κορυφογραμμή Wdowiak," από αριστερά σε πρώτο πλάνο από το κέντρο, ως μέρος εμφάνισης προς το Βορά με ίχνη ορατά στα δεξιά του ρόβερ. Η εικόνα συνδυάζει θέα από το αριστερό και το δεξί φακό της πανοραμικής κάμερας του Οπορτιουνιτι (Παν-καμ) να εμφανίζονται τρισδιάστατα όταν φαίνονται μέσα από τα μπλε-κόκκινα γυαλιά με τον κόκκινο φακό στα αριστερά.

Aνεστάλη το μοναδικό πρόγραμμα ανίχνευσης επικίνδυνων αστεροειδών στο νότιο ημισφαίριο
Reuters/NASA
Μέχρι τη στιγμή που διακόπηκε, το Siding Spring Survey είχε ανακαλύψει 15 δυνητικά επικίνδυνα ουράνια σώματα.Επιστήμονες εκφράζουν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι ανεστάλη το μόνο πρόγραμμα έγκαιρου εντοπισμού επικίνδυνων αστεροειδών στο νότιο ημισφαίριο, λόγω έλλειψης κονδυλίων.

Αστρονομικά φαινόμενα 21 Οκτωβρίου 2014 (2)


1Ο Άρης εμφανίζεται χαμηλά στα νοτιοδυτικά, καθώς πέφτει το σκοτάδι αυτή την εβδομάδα. Διασχίζει τον Οφιούχο και περνάει στον Τοξότη σήμερα, όμως, με μέγεθος 0,9, ο πλανήτης επισκιάζει όλα τα αστέρια και στους δύο αστερισμούς. 

Φεισμπουκ

Τουιτερ