Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο, 8 Νοεμβρίου 2014

Ο γαλαξίας, πολικό δαχτυλίδι NGC 6608 Νοεμβρίου 2014
Εικόνα Αστρονομίας της Ημέρας

Το ATV-5 συνδεδεμένο στο ΔΔΣ 22/08/2014 (βίντεο)
Λήφθηκε από τον Philip Smith στις 22 Αυγούστου 2014 @ Manorville, Νέα Υόρκη ΗΠΑ


Παρατήρηση του κομήτη - 4 Νοεμβρίου 2014
Credits: ESA/Rosetta/NAVCAM – CC BY-SA IGO 3.0
Τέσσερις εικόνες ψηφιδωτού NAVCAM, περιλαμβάνει εικόνες που λήφθηκαν στις 4 Νοεμβρίου. (Περισσότερα)

Η σκοτεινή ύλη μπορεί να είναι οκγώδης: Οι θεωρητικοί προτείνουν ότι το Καθιερωμένο Πρότυπο μπορεί να ευθύνεται γι' αυτό
Credit: NASA, N. Benitez (JHU), T. Broadhurst (Racah Institute of Physics/The Hebrew University), H. Ford (JHU), M. Clampin (STScI),G. Hartig (STScI), G. Illingworth (UCO/Lick Observatory), the ACS Science Team and ESA

Ένα τεράστιο σμήνος κιτρινωπών γαλαξιών, φαινομενικά έχουν πιαστεί σε ένα κόκκινο και μπλε "ιστό αράχνης" από παράξενους παραμορφωμένους γαλαξίες υποβάθρου, δημιουργώντας μια μαγευτική εικόνα από τη νέα προηγμένη φωτογραφική μηχανή για έρευνες στο διαστημικό τηλεσκόπιο Χαμπλ της ΝΑΣΑ. Για να "δημιουργήσει" αυτή την πρωτόγνωρη εικόνα του σύμπαντος, το Χαμπλ κοίταξε κατευθείαν μέσα από το κέντρο ενός από τα πιο τεράστια γνωστά σμήνη γαλαξιών , ονομάζεται Αμπελ 1689. Η βαρύτητα του συμπλέγματος των τρισεκατομμυρίων άστρων - συν τη σκοτεινή ύλη - λειτουργεί ως ένας 2-εκατομμυρίων-ετών φωτός-ευρυγώνιος φακός στο διάστημα. Αυτός ο βαρυτικός φακός κάμπτει και μεγεθύνει το φως των γαλαξιών που βρίσκονται πολύ πίσω από αυτόν. Μερικά από τα πιο εξασθενημένα αντικείμενα στην εικόνα είναι πιθανότατα πάνω από 13 δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά (τιμή μετατόπισης προς το ερυθρό 6). Ο ισχυρός βαρυτικός εστιασμός, όπως παρατηρείται από το διαστημικό τηλεσκόπιο Χαμπλ, το Αμπελ 1689 δείχνει την παρουσία της σκοτεινής ύλης.

Πηγές του ηλιακού ανέμου
Credit: NASA/IRIS
Μια εικόνα υπεριώδους ενός δικτύου ηλιακού πίδακα λήφθηκε από την αποστολή IRIS. Η περιοχή του Ήλιου φαίνεται να είναι περίπου 30.000 χιλιόμετρα στη μία πλευρά. Ο κόκκινος κύκλος αναδεικνύει ένα δίκτυο περίπου δέκα πιδάκων που προέρχονται από μια σειρά από φωτεινά σημεία.

Το Κιουριοσιτι βρίσκει αντιστιχοία ορυκτών
Image credit: NASA/JPL-Caltech/MSSS
Αυτή η εικόνα δείχνει τις πρώτες τρύπες γεώτρησης από το Κιουριοσιτι ροβερ στο όρος Σαρπ. Το χύμα υλικό κοντά στις γεωτρήσεις, είναι απορρίμματα από το τρυπάνι και συσσώρευση σκόνης που υποχώρησε γύρω από το βράχο κατά τη διάρκεια της γεώτρησης. (Περισσότερα)

Σαν σήμερα 8 Νοεμβρίου (5)

1656,
γεννιέται ο αστροφυσικός Εδμόνδος Χάλλεϋ, από τον οποίο πήρε το όνομά του ο γνωστός κομήτης. Υπήρξε ο πρώτος άνθρωπος, που υπολόγισε την τροχιά ενός κομήτη.

Αστρονομικά φαινόμενα 8 Νοεμβρίου 2014 (2)
Αν και λαμπερό σαν ένα νεφέλωμα εκπομπής, η προέλευση της «φούσκας», γνωστή ως βρόχος του Barnard (Barnard's Loop), είναι προς το παρόν άγνωστη.

Γαλαξίας, σέλας και καταιγίδεςCredit: Randy Halverson

Ο Randy Halverson (dakotalapse.com) κατέγραψε το βίντεο από τον Απρίλιο-Νοέμβριο του 2013 στη Νότια Ντακότα, Γιούτα και το Γουαϊόμινγκ. 2 Canon 5D Mark III και 1 Canon 6D οι κάμερες που χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία αυτής της συλλογής.


To-New-Sas

Πηγή / Περισσότεραdakotalapse.com , vimeo.com

Παρατήρηση του κομήτη - 30 Οκτωβρίου, 2 Νοεμβρίου, «αποχαιρετώντας το σημείο "J"»

Η περιοχή προσεδάφισης του Φίλαε - 30 Οκτ. 2014
Credits: ESA/Rosetta/NAVCAM -CC BY-SA IGO 3.0
Μωσαϊκό τεσσάρων-εικόνων του κομήτη 67Ρ / Γ-G στις 30 Οκτωβρίου. (Περισσότερα)

Μέσα από τις σκιές του κομήτη 67Ρ / Τ-ΓΜε βάση τις πιο πρόσφατες εικόνες και πληροφορίες που παρέχονται από την ομάδα OSIRIS
Λεπτομέρεια του κομήτη - 30 Οκτωβρίου 2014 (α)
Credits: ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA.
Μια εικόνα από ένα τμήμα του Κομήτη 67P / Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο που λαμβάνεται στις 30 Οκτωβρίου 2014 από το OSIRIS, σύστημα επιστημονικής απεικόνισης του Ροζέτα από απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων. Σε αυτή την απόσταση, η κλίμακα της εικόνας είναι περίπου 0,5 μέτρα / εικονοστοιχείο, έτσι ώστε η εικόνα είναι περίπου 1,1 χιλιόμετρα ολόκληρη.

Το Virtis ανίχνευσε νερό και διοξείδιο του άνθρακα στο «κώμα» του κομήτη
Credit: ESA/Rosetta/VIRTIS/INAF-IAPS/OBS DE PARIS-LESIA/DLR; Comet image: ESA/Rosetta/NAVCAM, CC BY-SA IGO 3.0
Virtis, φάσμα από το κώμα του κομήτη 67Ρ / CG από τις αρχές Οκτωβρίου 2014, δείχνει υδρατμούς και διοξείδιο του άνθρακα.

Παρασκευή, 7 Νοεμβρίου 2014

Ο Χάρτης της Διώνης7 Νοεμβρίου 2014
Εικόνα Αστρονομίας της Ημέρας
Image Credit: Map - Paul Schenk (LPI), Image Data - CassiniISSJPLESANASA

Ξενάγηση στο εσωτερικό του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού
Ο αστροναύτης της NASA Reid Wiseman, κάνει περιήγηση του εσωτερικού του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού από το ένα άκρο στο άλλο σε 18.000 M.P.H (28.980 χλμ/ω). 
Ο Ριντ ταξίδεψε περίπου 450 μίλια (724.5) γύρω από τη Γη σε 90 δευτερόλεπτα και χρειάστηκε να επιπλέει για περίπου 200 πόδια (62 μέτρα) από το ένα άκρο στο άλλο.

To-New-Sas

Ένας Έλληνας μαθητής ετοιμάζεται να ακολουθήσει από κοντά την περιπέτεια της Ροζέτα..Επαναστατική εικόνα από το ALMA αποκαλύπτει πλανητική γένεση
Είναι το πραγματικό πορτρέτο ενός δίσκου αερίων και σκόνης που αποτελούν τα δομικά υλικά δημιουργίας πλανητών
Σε πλήρη ανάλυση [1800x1800]
Credit: (ALMA/ESO/NAOJ/NRAO)
Ο πρωτοπλανητικός δίσκος του άστρου HL Tauri. Τα κενά ανάμεσα στους 
ομόκεντρους δακτυλίους σχηματίζονται από την κίνηση νεογέννητων πλανητών.Ατακάμα, Χιλή 
Όχι, η εικόνα δεν είναι καλλιτεχνική απεικόνιση. 
Είναι το πραγματικό πορτρέτο ενός δίσκου αερίων και σκόνης, το οποίο σχηματίζει πλανήτες γύρω από ένα άστρο στον αστερισμό του Ταύρου.

Ενημέρωση: Η επιστήμη του Ροζέτα και η αντίστροφη μέτρηση για την προσεδάφιση στον κομήτη (ζωντανά)
Τα ΜΜΕ και τα ενδιαφερόμενα μέλη του κοινού καλούνται να συμμετάσχουν με τους εμπειρογνώμονες της αποστολής Ροζέτα σε απευθείας σύνδεση την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου, για ενημέρωση πριν από την ιστορική προσεδάφιση στον κομήτη στις 12 Νοεμβρίου.

Τα μισά άστρα του Σύμπαντος είναι ορφανά!
Νέα μελέτη αναφέρει ότι δισεκατομμύρια άστρα «ζουν» μόνα τους έξω από τους γαλαξίες
Ενας ωκεανός άστρων καλύπτει το κενό ανάμεσα στους γαλαξίεςΠασαντίνα, Καλιφόρνια 
Αν επιβεβαιωθεί θα πρόκειται για μια από τις πιο εντυπωσιακές κοσμολογικές ανακαλύψεις. 
Εχει διαπιστωθεί ότι κάποιες κοσμικές αλληλεπιδράσεις μπορούν να εκτρέψουν από την τροχιά τους τα άστρα και να τα υποχρεώσουν να εγκαταλείψουν με μεγάλη ταχύτητα τους μητρικούς τους γαλαξίες. 

Θα ζούμε σε... εκτυπωμένες κατοικίες στη Σελήνη
Αναπτύσσεται τεχνολογία με την οποία θα γίνει εφικτή η δημιουργία οικημάτων στο φεγγάρι με τη χρήση του τρισδιάστατου εκτυπωτή
Credit: (Foster & Partners)
Βίντεο για την κατασκευή μιας τρισδιάστατου εκτυπωτή κατοικίας στη Σελήνη.
Παρίσι 
Πριν από λίγους μήνες μια ολλανδική αρχιτεκτονική εταιρεία ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε στο Αμστερνταμ την κατασκευή ενός ολόκληρου σπιτιού τα μέρη του οποίου θα έχουν εκτυπωθεί στο σύνολό τους από τρισδιάστατο εκτυπωτή. Ο Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός Διαστήματος βρήκε την ιδέα ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και προχωρά στην υλοποίηση της δίνοντας μάλιστα στη δημοσιότητα και ένα ενδιαφέρον βίντεο.

Πόσες φορές χωράει η Γη στα δαχτυλίδια του Κρόνου;
Εντυπωσιακή σύγκριση του πλανήτη μας με άλλους πλανήτες και δορυφόρους του ηλιακού συστήματος
Τα δαχτυλίδια του Κρόνου μπορούν να «τυλίξουν» πολλούς πλανήτες σαν τη Γη


Λονδίνο 
Μια ενδιαφέρουσα εργασία πραγματοποίησε ο βρετανός ερασιτέχνης αστρονόμος Τζον Μπρέιντι. Πραγματοποίησε μια σειρά συγκρίσεων της Γης με πλανήτες και δορυφόρους του ηλιακού μας συστήματος. 

Ενας ιχνηλάτης στον Αρη
Θα συνοδεύει τους ρομποτικούς εξερευνητές και θα αναζητά ευρήματα που αξίζουν προσοχής και μελέτης
Credit: (Richard Grey)
Το Faster είναι ένα ρομποτάκι που θα λειτουργεί ως ιχνηλάτης στον Αρη.


Λονδίνο 
Βρετανοί μηχανικοί κατασκευάζουν ένα υψηλής νοημοσύνης ρομποτάκι το οποίο θα συνοδεύει τους νέας γενιάς ρομποτικούς εξερευνητές που θα σταλούν στον Αρη. 

Σαν σήμερα 7 Νοεμβρίου (6)
1995
7 Νοεμβρίου 1995. 
O αστεροειδής "Βαγγέλης Παπαθανασίου..Ονομάζεται «Βαγγέλης Παπαθανασίου» ο αστεροειδής με α/α 6.354. 

Αστρονομικά φαινόμενα 7 Νοεμβρίου 2014 (1)Η Σελήνη 8° νότια από τις Πλειάδες (μεσουράνηση Σελήνης 16 ημερών 01:09 πμ 8/11)
Λίγο μετά την πανσέληνο, βγαίνει στα ανατολικά το σούρουπο. 
Όταν θα έχει ανέβει ψηλά, αναζητήστε τον πορτοκαλί Αλντεμπαράν κάτω και στα αριστερά του και τις Πλειάδες πάνω και στα αριστερά του.To-New-Sas

Πηγή: astronomy.gr/7 Νοεμ. 2014

Πέμπτη, 6 Νοεμβρίου 2014

Ηλιακή έκλαμψη κατηγορίας M7.9 - 5 Νοεμβρίου 2014Κωδικός Μηνύματος Διαστημικούς Καιρού: SUMXM5
Αύξων αριθμός: 127
Χρόνος έκδοσης: 5 Νοεμβρίου 2014 10:04 UTC

Πώς μια γιγαντιαία επίπτωση σχημάτισε τη «ζώνη» του αστεροειδή Εστία
Credit: Angela Stickle and Peter Schultz
Μια κάμερα υψηλής ταχύτητας κατέγραψε σε εργαστηριακή προσομοίωση τη σύγκρουση ουρανίων σωμάτων. Μια ανάλυση της διάδοσης κραδασμών δείχνει τι μπορεί να προκάλεσε τις κεκλιμένες αυλακώσεις σαν φαράγγι γύρω από τον ισημερινό του αστεροειδή Εστία.

Η ζωή μπορεί να επιβιώσει με πολύ λιγότερο νερό από ό, τι μπορείτε να σκεφτείτε
Credit: NASA/JPL (αριστερά)., Henry Bortman(δεξιά)
Αν μικροβιακή ζωή μπορεί να επιζήσει στην έρημο Ατακάμα της Γης (δεξιά), μία από τις ξηρότερες θέσεις στον πλανήτη, θα έχετε ευκαιρία επιβίωσης στον Άρη (αριστερά); Από τη σκοπιά της διαθεσιμότητας του νερού για τη βιολογική δραστηριότητα, ή "δραστηριότητα ύδατος," καθώς επανεξετάστηκε σε μια νέα μελέτη, η απάντηση είναι "ναι".

Διαστημικό τηλεσκόπιο θα μπορούσε να λύσει ένα κοσμικό μυστήριο αντικρίζοντας πρώιμους γαλαξίες
Credit: NASA/JPL-Caltech
Το διαστημικό τηλεσκόπιο Σπιτζερ λαμβάνει τους τεράστιους, πρώιμους γαλαξίες σε περιοχές του ουρανού, όπως αυτό το πεδίο COSMOS, το οποίο είναι συντομογραφία για το "Κοσμική Εξέλιξη Έρευνας / Cosmic Evolution Survey".

Εκθαμβωτική πύρηνη σφαίρα πάνω από την Ιαπωνία είναι ο πιο πρόσφατος μαγευτικός μετεωρίτηςΟ Tam Shin "συνέλαβε" αυτό το βίντεο με την κάμερα, μια λαμπρή βολίδα πάνω από την Ιαπωνία στις 3 Νοεμβρίου του 2014 ενώ οδηγούσε στην πόλη Κόγκα, ακριβώς βόρεια του Τόκιο. Το βίντεο δημοσιεύτηκε στο YouTube.

Η πρώτη φωτογραφική μηχανή στο Διάστημα
Η Hasselblad που έλαβε φωτογραφίες της Γης σε αποστολή της NASA πωλείται σε πλειστηριασμό
Μία από τις φωτογραφίες που έλαβε ο Γουόλι Σίρα κατά τη διάρκεια της αποστολής Mercury - Atlas 8 το 1962

Σαν σήμερα 6 Νοεμβρίου (1)
6 Νοεμβρίου 1966. 
Εκτοξεύεται το αμερικάνικό σκάφος «Λούναρ Όρμπιτερ – 2».


Εκτοξεύεται το αμερικάνικό σκάφος «Λούναρ Όρμπιτερ – 2» ("Lunar Orbiter – 2") και τέθηκε σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, στις 10.11.1966, ενώ είχε βάρος 385 κιλά και έκανε τις ίδιες εργασίες με το προηγούμενο σκάφος της ίδιας σειράς. 

Αστρονομικά φαινόμενα 6 Νοεμβρίου 2014 (2)Πανσέληνος στις 12:23 π.μ. της Παρασκευής. 

Τετάρτη, 5 Νοεμβρίου 2014

Κομήτες - Το ταξίδι της ΝΑΣΑ πάνω από τον αστεροειδή "Εστία"


Ο αστεροειδής Εστία, όπως φαίνεται από διαστημικό σκάφος Dawn της NASA. 
Αφήγηση από την Κάρολ Ρέιμοντ, κύρια αναπληρώτρια και ερευνήτρια του σκάφους Down.


To-New-Sas

Hubblecast 78: Q & A με τον Δρ. J μέρος 1

Φαμπιόλα Τζιανότι, η νέα επικεφαλής του CERNΚορυφαία φυσικός
(Φωτογραφία:  Associated Press)
Η Φαμπιόλα Τζιανότι, νέα γενική διευθύντρια στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικής Eρευνας CERN στη Γενεύη της Ελβετίας
Γενεύη, Ελβετία

Το CERN περνάει στα χέρια μιας γυναίκας: Tο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικής Eρευνας στη Γενεύη της Ελβετίας εξέλεξε την Φαμπιόλα Τζιανότι ως τη νέα γενική διευθύντρια του.

Κινητήρας σύντηξης: Το μέλλον της ώθησης (βίντεο)
Ο Ποσειδώνας, όπως προσεγγίστηκε από το Βογιατζερ 2Μιμούμενοι τη Σελήνη
Image credit: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

Ένα θολό νεφέλωμα
Credit: ESA/Hubble & NASA
Αναγνώριση: Marc Canale

Πώς θα «προσεδαφιστούμε» σε έναν κομήτη
Credits: ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA
Κοντινό πλάνο της περιοχής που περιέχει την πρωτογενή περιοχή προσεδάφισης "J" του Φίλαε, που βρίσκεται στην «κεφαλή» του κομήτη 67P / Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο. Το ψηφιδωτό περιλαμβάνει δύο εικόνες που λαμβάνονται από το OSIRIS την κάμερα κλειστής γωνίας του Ροζετα στις 14 Σεπ, 2014 από απόσταση περίπου 30 χλμ. Η κλίμακα της εικόνας είναι 0,5 μ / εικονοστοιχείο. Ο κύκλος έχει ως κέντρο την περιοχή προσεδάφισης περίπου 500 μ, σε ακτίνα.

Μια φορά κι έναν καιρό ... προετοιμάζονταν για προσεδάφιση σε έναν κομήτη (βίντεο)

Στιγμιότυπο από το βίντεο παρακάτω

Πόσο δύσκολη είναι η προσεδάφιση σε έναν κομήτη;
     Επίδειξη για τον προσεδαφιστή Φίλαε του Ροζέτα στον Διαστημικό Σταθμό

Πόσοι είναι οι κατοικήσιμοι πλανήτες στον γαλαξία μας;


Μπορεί η συλλογή δεδομένων από το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler να σταμάτησε μετά την βλάβη που υπέστη,

Αντίο ‘J’, γειά σου Αγκιλκία
Επιλέχθηκε το όνομα του σημείου του κομήτη πάνω στο οποίο θα «πατήσει» η διαστημοσυσκευή της αποστολής
Το βίντεο για την προσεδάφιση του Φιλαε πάνω στον κομήτηΠαρίσι 
Στις 12 Νοεμβρίου, το ευρωπαϊκό σκάφος Ροζετα θα γίνει η πρώτη αποστολή που θα επιχειρήσει προσεδάφιση στην  επιφάνεια ενός κομήτη. 

Διαστημικό σκάφος της ESA μετακινεί τον Διαστημικό Σταθμό για να αποφύγει τα συντρίμμια

Copyright ESA/NASA
Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός με το ATV-5


Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός απειλήθηκε από διαστημικά σκουπίδια την περασμένη εβδομάδα, αλλά το Αυτοματοποιημένο Όχημα Μεταφοράς της ESA έσωσε την κατάσταση πυροδοτώντας τους προωθητήρες του για να ωθήσει το τροχιακό φυλάκιο και τους έξι επιβάτες του έξω από την πορεία της ζημιάς.

Σαν σήμερα 5 Νοεμβρίου (4)
1855,
γεννιέται ο Γάλλος μετεωρολόγος, που ανακάλυψε τη στρατόσφαιρα, Λεόν Τεϊσερένκ ντε Μπορ (Léon Teisserenc de Bort).

Αστρονομικά φαινόμενα 5 Νοεμβρίου 2014 (2)


Ο μεταβλητός αστέρας Αλγκόλ στον Περσέα φτάνει στην ελάχιστη φωτεινότητά του στις 1:57 π.μ. της Πέμπτης έχοντας μέγεθος 3,4. 

Τρίτη, 4 Νοεμβρίου 2014

Αρχαίοι: ένα ουράνιο «χρονικό διάστημα» από τους πιο σκοτεινούς ουρανούς στη Γη

Credit: Nicholas Buer, nicholasbuer.com


Φωτογράφος: Nicholas Buer, δημιούργησε αυτό το "χρονικό διάστημα" στο υψηλό σημείο περιοχής στην έρημο της Χιλής που είναι γνωστό ως Σαν Πέδρο ντε Ατακάμα, ένα μέρος σεβαστό από τους αστρονόμους για το γεγονός ότι έχει ορισμένους από τους πιο καθαρούς και σκοτεινούς ουρανούς στη Γη.

Περισσότερα από τον Nicholas Buer: nicholasbuer.com , facebook.com/NicholasBuerPhotography


To-New-Sas

Επιβεβαιώνοντας μια τρισδιάστατη προβολή δομής ενός κβάζαρ εκροής
Credit: Shinshu University, the National Astronomical Observatory of Japan, and Kavli Institute for the Physics and Mathematics of the Universe
Σχήμα 1: Έγχρωμη εικόνα της περιοχής γύρω από το SDSS J1029 + 2623, λαμβάνεται με το διαστημικό τηλεσκόπιο Χαμπλ. Οι εικόνες των Κβάζαρ (σημειώνονται με Α, Β, και Γ). Οι βαρυτικοί φακοί σε ένα πλάνο σμήνος γαλαξιών. Τρεις γαλαξίες του σμήνους εστιασμού (σημειώνονται ως Ζ1α, β και G2) σημειώνονται επίσης.

Παγωμένα πετρώματα γύρω από τον Κρόνο
Copyright NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

Επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη μιας ομάδας «ήσυχων» κβάζαρ
Credit: NASA
Καλλιτεχνική απεικόνιση της "καρδιάς" ενός κβάζαρ.

Πότε θα ησυχάσουν οι γαλαξίες;
Credit: NASA, ESA, J. Kartaltepe (NOAO), C. Lintott (Oxford), H. Ferguson (STScI), S. Faber
Προβολή από το διαστημικό τηλεσκόπιο Χαμπλ ενός σπειροειδούς γαλαξία που φαίνεται όταν το Σύμπαν ήταν λιγότερο από το ένα τρίτο της τρέχουσας ηλικίας του, αλλά δείχνει το ίδιο χαρακτηριστικό παραγραφής όπως και οι πολύ μεγαλύτεροι, γαλαξίες δίσκου.

Ακάλεστο άστρο χάλασε το πάρτι της μαύρης τρύπας


Τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι μια τεράστια μαύρη τρύπα οδήγησε δύο δυαδικά αστέρια να συγχωνευθούν σε έναΤο φαντασμαγορικό κοσμικό σόου που ανέμεναν οι επιστήμονες δεν συνέβη εξαιτίας ενός... εισβολέα
Credit: (ESO)
Προσομοίωση της άφιξης ενός νέφους αερίου στη μαύρη τρύπα. Οι λάμψεις που περίμεναν να καταγράψουν οι αστρονόμοι δεν ήρθαν ποτέ.
Λος Άντζελες, Καλιφόρνια 
Την περασμένη άνοιξη, οι αστρονόμοι περίμεναν με αγωνία τη μαύρη τρύπα που κρύβεται στην καρδιά του Γαλαξία μας να καταπιεί μια μάζα αερίου και να προσφέρει υπερθέαμα. Το σόου όμως δεν ήρθε ποτέ, πιθανότατα λόγω ενός γιγάντιου άστρου που χάλασε το πάρτι.

Πρώτες προσομοιωμένες εικόνες δύο μαύρων τρυπών που συγκρούονται
Ένα ζεύγος μαύρων τρυπών που τείνει να συγχωνευθεί, πίσω από το οποίο φαίνεται … ο γαλαξίας μας εντελώς παραμορφωμένος.  Παρατηρείστε τις επιπλέον μαύρες περιοχές που εμφανίζονται σε σχήμα φρυδιού (arxiv.org [PDF])
Οι μαύρες τρύπες οφείλουν το όνομά τους στο γεγονός ότι ούτε το φως δεν μπορεί να γλυτώσει από αυτές. 

Κι όμως, οι οι αστρονόμοι θεωρούν ότι ένας από τους καλύτερους τρόπους μελέτης αυτών των εξωτικών αντικειμένων είναι να εξετάσουν το πως επιδρούν στο πεδίο του φωτός που βρίσκεται πίσω τους. 

Νέα θεωρία για τα παράλληλα σύμπαντα εξηγεί τα παράδοξα κβαντικά φαινόμενα
SHUTTERSTOCK
Έτσι, η καινούρια θεωρία των «πολλαπλών κόσμων που αλληλεπιδρούν» προσφέρει μια εντελώς νέα και παράτολμη προσέγγιση σε αυτό το πεδίο.
Πανεπιστημιακοί από το πανεπιστήμιο Γκρίφιθ και της Καλιφόρνια δίνουν μια ριζοσπαστική νέα ερμηνεία της κβαντικής φυσικής, προτείνοντας μια θεωρία για την ύπαρξη ενός μεγάλου αλλά πεπερασμένου πλήθους από παράλληλα σύμπαντα, τα οποία μάλιστα αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.

Σαν σήμερα 4 Νοεμβρίου (2)
1981
4 Νοεμβρίου 1981. 
Εκτοξεύεται το σοβιετικό όχημα «Βένους – 14» , με προορισμό την Αφροδίτη και στέλνει πολλές φωτογραφίες αυτής.

Αστρονομικά φαινόμενα 4 Νοεμβρίου (4)

Καθώς βγαίνουν τα αστέρια, κοιτάξτε πάνω από τη σελήνη (σε αύξουσα φάση). 
Εκεί φαίνεται το Μεγάλο Τετράγωνο του Πήγασου να στέκεται στη μια γωνία του.

Διεθνές Συνέδριο "Αριστοτέλης και Σύγχρονη Φυσική. Εορτάζοντας τα 60 χρόνια από την ίδρυση του CERN"30-31 Οκτωβρίου 2014. 
Συνδιοργάνωση: CERN & Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Μελετών Α.Π.Θ.


Η αφίσα του συνεδρίου: Το «Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Μελετών» (ΔΙ.Κ.Α.Μ.) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών CERN διοργανώνουν Διεθνές Συνέδριο με τίτλο:

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΦΥΣΙΚΗ. ΕΟΡΤΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑ 60 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ CERN

Δευτέρα, 3 Νοεμβρίου 2014

Κατά 100 εκατ. χρόνια «αρχαιότερο» το νερό στη Γη
SHUTTERSTOCK
Τα ευρήματα της έρευνας δεν αποκλείουν τον μεταγενέστερο εμπλουτισμό της Γης με νερό και από άλλες πηγές, αν και αυτές οι ποσότητες ήρθαν να προστεθούν στο υγρό «στοιχείο» που υπήρχε ήδη στον πλανήτη, και μάλιστα σε αρκετά σημαντικές ποσότητες.
Επιστήμονες υποστηρίζουν πως στοιχεία από μετεωρίτες υποδεικνύουν ότι οι πρώτες ποσότητες νερού εμφανίστηκαν στον πλανήτη μας 100 εκατομμύρια χρόνια νωρίτερα απ’ ό,τι θεωρούνταν μέχρι σήμερα – και, επομένως, ότι η ζωή «γεννήθηκε» στη Γη πριν απ’ ό,τι εκτιμούν οι έως σήμερα επικρατούσες θεωρίες.

Εκπληκτικό ηλιοβασίλεμα με ημισέληνο από το ΔΔΣΦωτογραφήθηκε από τον κοσμοναύτη Pavel Vinogradov
Επιλογή για μεγέθυνση


To-New-Sas

Πηγή: reddit.com

Φεισμπουκ

Τουιτερ