Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο, 22 Νοεμβρίου 2014

«Σαρώνει» τα βραβεία η Κρητικοπούλα ερευνήτρια του...διαστήματοςΗ νέα βράβευση για την Δρ Χριστίνα Πλαϊνάκη ήρθε από Ακαδημίες της Ρωσίας, της Νορβηγίας και του Βελγίου

Συλλογή βραβείων για την ερευνήτρια του Iστιντούτου Αστροφυσικής και Πλανητολογίας Διαστήματος IAPS-INAF της Ρώμης Δρ. Χριστίνα Πλαϊνάκη

Ιονοσφαιρικές τρύπες στην ΑφροδίτηΟι μυστηριώδεις τρύπες στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης


Η αποστολή Venus Express της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας, είδε κάτι που δεν μπορούσε να εξηγηθεί.

ESA Euronews: Οι περιπέτειες του Φιλαε


Το ρομποτικό σκάφος Φιλαε προσεδαφίστηκε στον κομήτη 67P γράφοντας μία νέα σελίδα στη διαστημική ιστορία.

MSH 11-62 και G327.1-1.1: σουπερνόβα κρουστικών κυμάτων, αστέρες νετρονίων και «αστακοί»
Ακτίνων-Χ εικόνες του G327.1-1.1 και το MSH 11-62
(Credit: NASA/CXC/GSFC/SAO/P.Slane et al, T.Temim et al.)
Αριστερή εικόνα: Μια μακρά παρατήρηση με το Τσαντρα του κατάλοιπου υπερκαινοφανούς MSH 11-62 αποκαλύπτει ένα ακανόνιστο κέλυφος του καυτού αερίου, σε κόκκινο χρώμα, γύρω από ένα εκτεταμένο νεφέλωμα της υψηλής ενέργειας ακτίνων-Χ, εμφανίζεται σε μπλε χρώμα.

Δεξιά εικόνα: Η εικόνα από το Τσάντρα του G327.1-1.1 δείχνει ένα κρουστικό κύμα κινούμενο προς τα έξω (ανοικτό κόκκινο χρώμα) και ένα λαμπρό νεφέλωμα πάλσαρ ανέμου (μπλε). (Περισσότερα)

Ξετυλίγοντας το μυστήριο των εκρήξεων ακτίνων γάμμα
Credit: NASA
Καλλιτεχνική απεικόνιση για το πώς ένα αστέρι νετρονίων θα μπορούσε να περιστρέφεται γύρω από μια μαύρη τρύπα.

Το τηλεσκόπιο Σουμπαρου ανιχνεύει ξαφνική εμφάνιση γαλαξιών στο πρώιμο σύμπαν
Σχήμα 1: Χρώμα σύνθετων εικόνων των επτά φωτεινών σημείων (γαλαξιών) που βρέθηκαν στη μελέτη αυτή, καθώς εμφανίστηκαν 13. δισεκατομμύρια χρόνια πριν. Αυτό αντιπροσωπεύει το συνδυασμό των τριών εικόνων του φίλτρου από το τηλεσκόπιο Σουμπαροού. Τα κόκκινο αντικείμενα μεταξύ των δύο λευκών γραμμών είναι οι φωτεινές πηγές (Laes ) . Τα φωτεινά σημεία (Laes / Lyman alpha Emitters) 13,1 δισεκατομμυρίων χρόνων, έχουν αρκετά κόκκινο χρώμα λόγω των επιπτώσεων της κοσμικής διαστολής στα συστατικό τους στα μήκη κύματος του φωτός.

Σαν σήμερα 22 Νοεμβρίου (2)

22 Νοεμβρίου 1941
Γεννιέται ο Αμερικανός θεωρητικός φυσικός Τζων ΣβάρτςΓεννιέται ο Αμερικανός θεωρητικός φυσικός Τζων Σβάρτς (John Schwarz), που θεωρείται ένας από τους πατέρες της θεωρίας των χορδών, την οποία διατύπωσε το 1971, μαζί με τον Γάλλο Νεβό.

Αστρονομικά φαινόμενα 22 Νοεμβρίου 2014 (1)Νέα Σελήνη εμφανίζεται στις 2:33 μ.μ. Επειδή η τροχιά της Σελήνης γέρνει περίπου 7° ως προς την τροχιά της Γης γύρω από τον Ήλιο (ονομάζεται εκλειπτική), κάθε Νέα Σελήνη δεν παράγει μια ηλιακή έκλειψη. 

Παρασκευή, 21 Νοεμβρίου 2014

Γη: ένας ζωντανός οργανισμός


Εικόνες των ακραίων καιρικών συνθηκών από το διάστημα, σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε από το στούντιο επιστημονικής απεικόνισης της NASA. 
Χρησιμοποιώντας πραγματικά δεδομένα δημιούργησε μια προσομοίωση με τα σύννεφα σε μεγαλύτερο όγκο, που απεικονίζει επτά ημέρες του 2005 όταν ένας μεγάλος τυφώνας κατηγορίας 4 αναπτύχθηκε στα ανοικτά των ακτών της Κίνας.

Πηγή: VIDEOMAN

Προσεγγίζοντας τον κομήτη (τρισδιάστατη προβολή)
Credit: ESA/Rosetta/Philae/ROLIS/DLR
Τρισδιάστατη εικόνα του κομήτη 67Ρ / CG, λήφθηκε κατά τη διάρκεια της καθόδου του Φίλαε στις 12 Νοεμβρίου 2014.

Συσκευή αναζήτησης στόχου σχετικά με την τελική θέση προσκωμήτωσης του ΦιλαεΜε βάση τα δεδομένα που παρέχονται από το μέσο CONSERT, από τον κύριο εξεταστή Wlodek Kofman, ερευνητής του CNRS στο Ινστιτούτο Πλανητολογίας και Αστροφυσικής της Γκρενόμπλ, Γκρενόμπλ, Γαλλία.Credits: ESA/Rosetta/Philae/CONSERT
Η τελική περιοχή προσκωμήτωσης του Φίλαε, όπως εκτιμάται από το CONSERT.

Καλύτερη πλοήγηση και επικοινωνία στο διάστημα υπόσχονται οι ακτίνες Χ
NASA
Με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, η αποστολή Nicer/Sextant θα εκτοξευθεί τον μεθεπόμενο Αύγουστο, από όπου θα μελετήσει τις ακτίνες Χ που εκπέμπουν οι αστέρες νετρονίων, σε μια προσπάθεια να κατανοηθούν ακόμη καλύτερα αυτά τα «νεκρά» άστρα.
Βελτιωμένη πλοήγηση στο βαθύ διάστημα και πιο αποτελεσματική επικοινωνία με τα διαστημόπλοια που βρίσκονται πιο μακριά από το εσωτερικό ηλιακό σύστημα, υπόσχονται τα συστήματα τα οποία θα βασίζονται στις ακτίνες Χ. 

Αστρονομικές αναζητήσεις - Κυριακή 23/11/2014

Επιλογή εικόνας για μεγέθυνσηΗ Αστρονομική Ομάδα Φοιτητών Πανεπιστημίου Κρήτης διοργανώνει την 6η Ημερίδα Αστρονομίας στις 23 Νοεμβρίου στην αίθουσα Ανδρόγεω στο Ηρακλείο.

Η επίμονη ζωή
Βακτήρια μπορούν να επιβιώσουν σε υπερκρίσιμο διοξείδιο του άνθρακα
H επιφάνεια της Αφροδίτης ίσως καλύπτεται από ένα ωκεανό υπερκρίσιμου διοξειδίου του άνθρακα και να βρίσκονται εκεί εξαιρετικά ανθεκτικά βακτήρια
Είναι γνωστό ότι η ζωή έχει πολύ μεγάλο πείσμα και μπορεί να προσαρμοστεί και να ζήσει σε ακραίες και εξαιρετικά αφιλόξενες συνθήκες. 

Σαν σήμερα 21 Νοεμβρίου (1)
21 Νοεμβρίου 1783. 
Πραγματοποιείται η πρώτη πτήση με αερόστατο από τους δυο Γάλλους Ζαν Πιλάτρ και Ντ’ Αρλάντ.
Πρώτη δημόσια επίδειξη στην Ανονέ (Annonay), 4 Ιουνίνου 1783Πραγματοποιείται η πρώτη πτήση με αερόστατο από τους δυο Γάλλους Ζαν Πιλάτρ και Ντ’ Αρλάντ, οι οποίοι διήνυσαν απόσταση 9 χλμ. σε 25 λεπτά. 

Αστρονομικά φαινόμενα 21 Νοεμβρίου 2014 (1)Κοιτάξτε προς τα νοτιοανατολικά αργά το βράδυ και θα δείτε τον πιο αναγνωρίσιμο αστερισμό του χειμώνα (και ίσως του συνόλου του ουρανού) σε όλο του το μεγαλείο. 

Πέμπτη, 20 Νοεμβρίου 2014

Πύρινη σφαίρα
Λήφθηκε από τον Bum-Suk Yeom στις 17 Νοεμβρίου 2014 @ κοντά στη Σεούλ, Νότια Κορέα

Το Ροζετα συνεχίζει την αποστολή τουCopyright ESA - J. Huart
Το διαστημικό σκάφος Ροζετα (Περισσότερα)Με την αποστολή του οχήματος προσεδάφισης να έχει ολοκληρωθεί, η Rosetta θα συνεχίσει τώρα τη δική της εκπληκτική εξερεύνηση, ευρισκόμενη σε τροχιά γύρω από τον κομήτη 67P/Churymov–Gerasimenko για το ερχόμενο έτος καθώς το αινιγματικό σώμα θα πλησιάσει όσο ποτέ τον Ήλιο μας.

Παρατήρηση του κομήτη - 17 Νοεμβρίου 2014Μετά από έντονες δραστηριότητες της περασμένης εβδομάδας με επίκεντρο τον προσεδαφιστή του Ροζετα, Φίλαε, και την κάθοδο του προς την επιφάνεια του κομήτη 67P / Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο, ήρθε η ώρα να ληφθεί μια άλλη προβολή από αυτόν τον κομψό κομήτη μέσα από τις κάμερες πλοήγησης του Ροζετα.


Credits: ESA/Rosetta/NAVCAM – CC BY-SA IGO 3.0
Τέσσερις εικόνες ψηφιδωτού με τη NAVCAM, περιλαμβάνει εικόνες του κομήτη 67Ρ / CG που λήφθηκαν στις 17 Νοεμβρίου 2014. (Περισσότερα)

Ο ήχος της προσκωμήτωσης όπως καταγράφηκε από το ΦιλαεCredits: ESA/ATG medialab
Εστίαση στο SESAME. Οι αισθητήρες που βρίσκονται στα τρία πόδια, καθώς και στις μονάδες του APXS (κέντρο) και του MUPUS-Pen (πάνω δεξιά στο κέντρου) των μέσων.

Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών: 29 Νοεμβρίου, 3 και 5 Δεκεμβρίου.... στο Τηλεσκόπιο του Δωρίδη και στο Μεσημβρινό Τηλεσκόπιο στο Θησείο.Ερευνητές χρησιμοποιούν νέα μέθοδο για τον υπολογισμό της ηλικίας του πυρήνα ενός διαστρικού νέφους
Credit: NASA/ESA
Αυτή η εικόνα, λήφθηκε από το διαστημικό τηλεσκόπιο Χαμπλ της NASA, kai δείχνει την πολύχρωμη "τελευταία κραυγή" ενός άστρου σαν τον Ήλιο μας. Το αστέρι ολοκληρώνει τη ζωή του με τη ρίψη από τα εξωτερικά στρώματά του αερίου, τα οποία σχηματίζουν ένα κουκούλι γύρω από τον υπόλοιπο πυρήνα του άστρου.

Καυτές τεράστιες Γαίες βοηθούν στον εντοπισμό ατμοσφαιρών πλούσιες σε νερό
Credit: NASA/JPL-Caltech
Η έννοια του καλλιτέχνη για το 55 Cancri e δείχνει ένα θερμαινόμενο κόσμο που περιφέρεται γύρω από το άστρο του κάθε 18 ώρες. Μελετώντας τις ατμόσφαιρες των καυτών βραχωδών πλανητών όπως αυτός, οι επιστήμονες μπορούν να καταλάβουν περισσότερα για παρόμοιους πλανήτες μακρύτερα από τον ήλιο τους με την δυνατότητα να φιλοξενήσουν ζωή.

Γεωλογική χαρτογράφηση του αστεροειδή Εστία αποκαλύπτει την ιστορία των μεγάλων επιπτώσεων
Credit: NASA/JPL-Caltech/Arizona State University
Σε αυτόν το λεπτομερή νέο γεωλογικό χάρτη της Εστία, το καφέ χρώμα αντιπροσωπεύει τους παλαιότερους κρατήρες της επιφάνειας. Το Μωβ χρώμα και το φωτεινό μπλε αντιπροσωπεύουν τα εδάφη που τροποποιήθηκαν από τις επιτπώσεις των κρατήρων Veneneia και Rheasilvia, αντίστοιχα.
Το φωτεινό μωβ και σκούρο μπλε χρώμα, κάτω από τον ισημερινό, αντιπροσωπεύουν το εσωτερικό των λεκανών Rheasilvia και Veneneia.
Τα πράσινοι και τα κίτρινα αποτελούν σχετικά νέες κατολισθήσεις ή άλλες καταβάσεις κίνησης και επιπτώσεις υλικών κρατήρων, αντίστοιχα. Τα τεκτονικά χαρακτηριστικά, όπως ρήγματα φαίνονται από τις μαύρες γραμμές.

Ομάδα δημιούργησε προσομοιώση της δομής του Γαλαξία μας
Credit: SURFsara, J. Bédorf, and NVIDIA.
Στιγμιότυπο από την προσομοίωση του γαλαξίας μας

Απόκοσμη ευθυγράμμιση των κβάζαρ κατά μήκος δισεκατομμυρίων ετών φωτός
Credit: ESO/M. Kornmesser
Η καλλιτεχνική απεικόνιση στο βίντεο δείχνει σχηματικά τις μυστηριώδεις ευθυγραμμίσεις μεταξύ των αξόνων περιστροφής των κβάζαρ και τις μεγάλης κλίμακας δομές όπου κατοικούν σε αυτές τις παρατηρήσεις με το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο του ESO με το οποίο έχουν αποκαλυφθεί. Οι ευθυγραμμίσεις αυτές είναι κατά τη διάρκεια δισεκατομμυρίων ετών φωτός και είναι οι μεγαλύτερες και  οι πιο γνωστές στο Σύμπαν.
Η δομή μεγάλης κλίμακας εμφανίζεται στο μπλε και τα κβάζαρ σημειώνονται σε λευκό με τους άξονες περιστροφής των μαύρων τρυπών τους να υποδεικνύονται με μια γραμμή (η λευκή γραμμή στη μέση της κάθε λευκής κουκκίδας).

Αυτό το βίντεο είναι μόνο για απεικόνιση και δεν αποτυπώνει την πραγματική κατανομή των γαλαξιών και των κβάζαρ.

Από τη Γη στη Σελήνη με χρηματοδότηση κόσμου;Κοινοπραξία ζητά χρηματοδότηση από το κοινό για μια φιλόδοξη αποστολή που θα πραγματοποιήσει γεώτρηση στο φεγγάρι

Δύο νέα σωματίδια εντόπισε ο επιταχυντής στο CERN

Η ύπαρξη τους είχε προβλεφθεί αλλά δεν είχαν παρατηρηθεί ποτέ μέχρι σήμερα
Ο LHC εντόπισε άλλα δύο σωματίδιαΔύο νέα σωματίδια ανακαλύφθηκαν χάρη στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC), ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών στη Γενεύη, το γνωστό CERN.

Θανάσης Οικονόμου: Ο Ελληνας του Ροζετα μιλάει για τα ευρήματα του ΦιλαεΚατάμαυρος σαν πίσσα, αποτελούμενος από νερό, διοξείδιο του άνθρακα και κάποιες άλλες πιο περίπλοκες ουσίες, είναι ο κομήτης Τσουριούμοφ- Γκερασιμένκο (67Ρ/Churyumov- Gerasimenko), όπως προκύπτει από μία πρώτη ανάλυση των ευρημάτων της διαστημοσυσκευής "Philae", μία εβδομάδα μετά την απελευθέρωσή της από το διαστημικό σκάφος Ροζέττα (Rosetta) και την περιπετειώδη προσεδάφισή της στον κομήτη.

«Εξόριστη» μαύρη τρύπα ή σούπερ άστρο;
Εντοπίστηκε ένα μυστηριώδες κοσμικό αντικείμενο η ταυτότητα του οποίου πονοκεφαλιάζει τους ειδικούς
Το ενδιαφέρον βίντεο για την ανακάλυψη
Μεγέθυνση στον Μαρκαριάν 177 και την πηγή SDSS1133 για να δούμε πώς συγκρίνεται με προσομοιωμένη γαλαξιακή σύγκρουση. Όταν οι κεντρικές μαύρες τρύπες σε αυτούς τους γαλαξίες συνδυαστούν, ένα «λάκτισμα» ξεκινά τη νέα μαύρη τρύπα σε μια ευρεία τροχιά που πηγαίνει μακριά από τον πυρήνα του γαλαξία.
(και με μουσική υπόκρουση)

Με την αποστολή «Νέοι Ορίζοντες» έτοιμη να επανέλθει, οι επιστήμονες προετοιμάζονται για την συνάντηση με τον ΠλούτωναΤα μέλη της ομάδας της αποστολής "Νέοι Ορίζοντες" στο DPS
Rick Fienberg / AAS
Ο Alan Stern, κρατώντας ένα αυτοκόλλητο που γράφει «Το όχημα μου είναι στο δρόμο του προς τον Πλούτωνα», πλαισιώνεται από τα μέλη της ομάδας "Νέοι Ορίζοντες" κατά τη διάρκεια ενός τμήματος πλανητικών επιστημών σε συνάντηση στο Τουσον, Αριζόνα.

Νέα μελέτη για τη ζωή στον Αρη
Credit: NASA/Mars Reconnaissance Orbiter Rendering by James Dickson, Brown University
Αν η επιφάνεια είναι πλέον κρύα και αποξηραμένη, στις αρχές της ιστορίας του Άρη το νερό σχημάτισε μια ανοιχτή λεκάνη λίμνης, γεμίζοντας τον κρατήρα και σχηματίζοντας ένα δέλτα, που υπέρβαινε το κάτω χείλος και το νερό κυλούσε σε χαμηλότερα υψόμετρα (μπλε).
Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι η άνοδος της θερμοκρασίας και της ροής του νερού στις αρχαίες του Άρη, πιθανότατα σχετίζονταν με περιοδική ηφαιστειακή δραστηριότητα νωρίς στην ιστορία του πλανήτη.

Ανάμειξη χρωμάτων
Credit: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

Αποστολή για να ανακαλύψει εκατοντάδες μαύρες τρύπες θα μπορούσε να ξεκλειδώσει τα μυστικά του Σύμπαντος
Credit: Swinburne Astronomy Productions
Συγχώνευση μαύρων τρυπών, κυματίζοντας τον χώρο και τον χρόνο (καλλιτεχνική απεικόνιση).

Σαν σήμερα 20 Νοεμβρίου (4)

1889,
γεννιέται ο Έντουιν Χαμπλ, Αμερικανός αστρονόμος και δικηγόρος, πρωτοπόρος στη μελέτη των γαλαξιών. Προς τιμήν του, το ισχυρότερο τηλεσκόπιο στον κόσμο φέρει το όνομά του.Γεννιέται ο διάσημος Αμερικανός αστρονόμος Έντουιν Χαμπλ, (ο) (Edwin Hubble, 1889 – 1953), που θεωρείται ο ιδρυτής της εξωγαλαξιακής αστρονομίας και ανακάλυψε τη φυγή των γαλαξιών, δηλ. τη διαστολή του Σύμπαντος.

Αστρονομικά φαινόμενα 20 Νοεμβρίου 2014 (1)
Πολύ ψηλά τώρα στο βορά, στο φθινοπωρινό γαλαξία, είναι ο αμυδρός Κηφέας: ο σύζυγος, σύμφωνα με τη μυθολογία, της πιο φωτεινής Κασσιόπης. 

Τετάρτη, 19 Νοεμβρίου 2014

Προσεδάφιση σε έναν κομήτη: Μια εμπειρία ζωής για τον ΔημήτρηCopyright ESAΈνας ξεχωριστός καλεσμένος βρέθηκε στις 12 Νοεμβρίου στο Κέντρο Ελέγχου Διαστημικών Επιχειρήσεων (ESOC) της ESA στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας. Μια εμπειρία ζωής έζησε ο Δημήτρης Γρύλλης. Ο τυχερός εντεκάχρονος Έλληνας μαθητής παρακολούθησε από κοντά στο ESOC, λεπτό προς λεπτό, την πρώτη προσεδάφιση που επιχειρήθηκε ποτέ σε έναν κομήτη.

Μια σπείρα σε «κλίβανο»

Τοξότης Α *: Τηλεσκόπια ακτίνων-Χ της NASA εντόπισαν μαύρη τρύπα που μπορεί να είναι «εργοστάσιο» νετρίνων
Credit: NASA/CXC/Univ. of Wisconsin/Y.Bai. et al.
Αυτή η εικόνα το Τσαντρα, δείχνει την περιοχή γύρω από τη μαύρη τρύπα, γνωστή ως Τοξότης Α *, σε χαμηλής, μέσης και υψηλής ενέργειας ακτίνες Χ (κόκκινο, πράσινο και μπλε αντίστοιχα). Οι επιστήμονες έχουν βρει μια σύνδεση με ξεσπάσματα που παράγεται από τη μαύρη τρύπα και φάνηκε από το Τσάντρα και άλλα τηλεσκόπια ακτίνων-Χ με την ανίχνευση των νετρίνων υψηλής ενέργειας σε ένα παρατηρητήριο κάτω από το Νότιο Πόλο.

Ροζετα: Το νερό της Γης δεν φαίνεται να προέρχεται από κομήτες
Οι υδρατμοί του 67P
(Φωτογραφία:  ESA )
To Ροζετα μέτρησε από απόσταση την αναλογία των ισοτόπων υδρογόνου στο νερό του κομήτη 67P
Βέρνη

Ο πάγος του κομήτη 67P έχει διαφορετική αναλογία ισοτόπων από το νερό της Γης, ένδειξη ότι το νερό του πλανήτη δεν προέρχεται από κομήτες, δείχνουν προκαταρκτικά αποτελέσματα της αποστολής Rosetta.

Η βαρύτητα έσωσε το Σύμπαν από «βρεφικό θάνατο»
Νέα μελέτη εξηγεί τι συνέβη λίγο μετά τη γέννηση του Κόσμου και πώς αυτός μεγάλωσε
Η βαρύτητα είναι πιθανώς η αιτία που κράτησε στη ζωή το νεογέννητο Σύμπαν και του επέτρεψε να μεγαλώσει και να εξελιχθεί
Μια νέα θεωρία για την γέννηση του Σύμπαντος προσπαθεί να απαντήσει σε ένα κοσμολογικό γρίφο για την εξέλιξη του αφού σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες το Σύμπαν λίγο μετά τη γέννηση του θα έπρεπε να είχε... πεθάνει.

Οι δορυφόροι GPS μπορούν να ανιχνεύσουν τη σκοτεινή ύλη;
SHUTTERSTOCK
Η σκοτεινή ύλη δεν έχει ανιχνευτεί ποτέ έως σήμερα, με συνέπεια να παραμένει άγνωστη η φύση της.
Εκτός από το να μας πληροφορούν για το πού βρισκόμαστε ανά πάσα στιγμή, οι δορυφόροι του συστήματος GPS (Global Positioning System) θα μπορούσαν να παίξουν βασικό ρόλο στην ανίχνευση και τη μέτρηση των ιδιοτήτων της σκοτεινής ύλης.

Νέο βίντεο που ακολουθεί το μακρύ, παράξενο ταξίδι του αστεροειδη Bennu - Στόχος της αποστολής "Επιστροφή Δείγματος Αστεροειδή" της NASA… και η εξερεύνησή του από το διαστημικό σκάφος OSIRIS-REx

Ένα βίντεο από το CI Lab με εντυπωσιακές λεπτομέρειεςImage Credit: NASA's Goddard Space Flight Center Conceptual Image Lab
Μια καλλιτεχνική άποψη της προσέγγισης του διαστημικού σκάφους της NASA, OSIRIS-REx, στον αστεροειδή Bennu

The New York Times και η θεωρία της Μεγάλης ΈκρηξηςΟ Nichοlas Bakalar έψαξε (και βρήκε) στα παλιά φύλλα της εφημερίδας «The New York Times» τις πρώτες αναφορές σχετικά με την θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης.

To 1927, o Georges Lemaître, ένας ρωμαιοκαθολικός ιερέας και αστρονόμος από το Βέλγιο, πρότεινε μια νέα θεωρία για τη γέννηση του Σύμπαντος, την «υπόθεση του πρωταρχικού ατόμου» . Η θεωρία αυτή βελτιώθηκε και αργότερα ονομάστηκε θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης (Big Bang).
Έτσι, στις 19 Μαΐου 1931, τέσσερα χρόνια μετά την διατύπωση της θεωρίας από τον Lemaître, οι New York Times αναφέρθηκαν σ” αυτή τη νέα αυτή ιδέα, στην 3η σελίδα τους, όπως βλέπουμε στο παρακάτω απόκομμα:


Σαν σήμερα 19 Νοεμβρίου (5)19 Νοεμβρίου 1999
Εκτοξεύεται δοκιμαστικά ο «Σενζού – 1», ο πρώτος δορυφόρος της Κίνας χωρίς πλήρωμα.Εκτοξεύεται δοκιμαστικά ο «Σενζού – 1» ("Shenzhou – 1"), ο πρώτος δορυφόρος της Κίνας χωρίς πλήρωμα. Η διάρκεια της πτήσης ήταν 21 ώρες και 11 λεπτά και έκανε συνολικά 14 περιφορές γύρω από τη Γη. Εφτά μέρες αργότερα επέστρεψε και η τροχιακή μονάδα του καταστράφηκε στην ατμόσφαιρα της Γης.

Αστρονομικά φαινόμενα 19 Νοεμβρίου 2014 (2)

(Stellarium)


Αν έχετε ένα 10ιντσο ή μεγαλύτερο τηλεσκόπιο και πρόσβαση σε μια σκοτεινή τοποθεσία παρατήρησης, γιατί να μην προσπαθήσετε να εντοπίσετε τον Πλούτωνα απόψε; 

Τρίτη, 18 Νοεμβρίου 2014

Οργανικά μόρια εντόπισε το Φιλαε
Η ανακάλυψη προκαλεί αίσθηση καθώς τα μόρια που περιέχουν άνθρακα θεωρούνται δομικό συστατικό της ζωής στη Γη
Το Philae ανίχνευσε οργανικά μόρια στην επιφάνεια του κομήτη 67P σύμφωνα με ανακοίνωση των επιτελών της αποστολής της ESA
Παρίσι 

Μετά την πρώτη ανακοίνωση για τα ευρήματα του Φιλαε που αφορούσαν την «υφή» του κομήτη και το ότι ο 67P είναι πιο σκληρός από όσο ανέμεναν οι επιστήμονες οι επιτελείς της αποστολής ανακοίνωσαν ότι η διαστημοσυσκευή εντόπισε οργανικά μόρια στην επιφάνεια του κομήτη.

Το σέλαςΛήφθηκε από τον Vincent Brady στις 16 Νοεμβρίου 2014


Αναφέρει: 

Δημιούργησα αυτό το 360 μοιρών πανόραμα με το σέλας εδώ στην Ισλανδία, αυτή ήταν η καλύτερη "παράσταση" που έχω δει τον τελευταίο μήνα!To-New-Sas

Πηγή: Spaceweather.com REALTIME AURORA GALLERY

Και ευρωπαίος εργολάβος για το νέο όχημα της NASAΣυμβόλαιο στην Airbus
(Πηγή: Airbus)
Καλλιτεχνική απεικόνιση του Orion συνδεδεμένου στην υπομονάδα της Airbus
Παρίσι

Ο ευρωπαϊκός όμιλος Airbus θα αναλάβει το σχεδιασμό και την κατασκευή μιας υπομονάδας που θα συνδέεται στην κάψουλα Orion, το σκάφος με το οποίο οι Αμερικανοί θα επιστρέψουν στο Διάστημα. 

Ο σκληρός κομήτης και η «επιστροφή» του ΦιλαεΔημοσιοποιούνται τα πρώτα στοιχεία από τις αναλύσεις των δεδομένων που έστειλε το ρομπότ
Πιο σκληρός από ότι πίστευαν οι επιστήμονες αποδείχτηκε ο κομήτης 67P πάνω στον οποίο βρίσκεται σε χειμερία νάρκη πλέον η διαστημοσυσκευή ΦιλαεΣύμφωνα με την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος το 80%-90% των εργασιών και μελετών που ήταν προγραμματισμένη να κάνει η διαστημοσυσκευή Philae πάνω στον κομήτη 67P πρόλαβε να τις πραγματοποιήσει πριν ξεμείνει από ενέργεια. Αρχίζουν τώρα να γίνονται γνωστά κάποια από αυτά τα δεδομένα. 

Σαν σήμερα 18 Νοεμβρίου (4)
18 Νοεμβρίου 1962
Πεθαίνει ο Νιλς Μπορ, Δανός φυσικός, που βραβεύτηκε με Νόμπελ το 1922 για τη μελέτη του στην κβαντική θεωρία. (Γεν. 7/10/1885)

Αστρονομικά φαινόμενα 18 Νοεμβρίου 2014 (1) - Μέγιστο βροχής διαττόντων «Λεοντίδες»Ο Κρόνος είναι σε σύνοδο με τον Ήλιο στις 11 π.μ. σήμερα. 

Δευτέρα, 17 Νοεμβρίου 2014

«Μπλε Κουκκίδα» περίληψη αποστολής


Ο αστροναύτης της ESA Αλεξάντερ Γκερστ πέρασε 166 ημέρες στο διάστημα με τον αστροναύτη της NASA Ριντ Γουαισμαν και της Roscosmos (Russian Federal Space Agency / Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαστήματος) τον διοικητή Μαξ Σουράγιεφ το 2014.

Η σελήνη με Orion StarShoot - υψηλής ευκρίνειας κάμερα

Εξοπλισμός: 


Επισκεφθείτε τη διεύθυνση http://www.telescope.com για να βρείτε προϊόντα υψηλής ποιότητας για τους ερασιτέχνες αστρονόμους.


To-New-Sas

Νέος χάρτης με την πορεία του κομήτη Lovejoy (C / 2014 Q2)Μια νέα σελίδα για τον κομήτη Lovejoy C / 2014 Q2 όπου θα είναι ορατός με τηλεσκόπια αργότερα, το Δεκέμβριο.


Η πορεία του κομήτη Lovejoy (C / 2014 Q2)

Ο κομήτης Lovejoy κινείται προς τα βόρεια στην παραπάνω εικόνα, η διαδρομή του απεικονίζεται από την μπλε γραμμή. 

Τα σημεία του Φίλαε από την κάμερα Όσιρις κατά μήκος του κομήτηΑυτές οι απίστευτες εικόνες δείχνουν το συναρπαστικό ταξίδι του προσεδαφιστή Φίλαε του Ροζετα καθώς πλησίασε και, στη συνέχεια αναπήδησε από την πρώτη προσεδάφιση του στον κομήτη 67P / Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο στις 12 Νοεμβρίου 2014.


Credit: ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA
Το τελευταίο μισάωρο της ελεύθερης πτώσης. Το Φιλαε αφήνει ένα ίχνος καθώς αναπηδά και επανεμφανίζεται στα δεξιά της εικόνας  

Ένας μακρινός πλανήτης μπορεί να κρύβεται πολύ πέρα από τον ΠοσειδώναΑν υπάρχει ο πλανήτης Χ, μπορεί να είναι οπουδήποτε από 250 έως 1.000 φορές μακριά από τον Ήλιο και από τη ΓηΟ ΧΑΜΕΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ 
Ένας κρυμμένος πλανήτης (πρώτο πλάνο) μπορεί να παραμονεύει στα ανεξερεύνητα βασίλεια του ηλιακού συστήματος, αφήνοντας ενδείξεις για την ύπαρξή του μόνο στις τροχιές των νάνων πλανητών ή κομμάτια πάγου στα εξωτερικά άκρα της ζώνης Κάιπερ.

Φεισμπουκ

Τουιτερ