Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη, 13 Ιανουαρίου 2015

Σαν σήμερα 13 Ιανουαρίου (2)
1864,
γεννιέται ο Γερμανός φυσικός Βίλχελμ Βίεν, που ανέπτυξε θεωρίες για τη θερμότητα και τον ηλεκτρομαγνητισμό.Ο Βίλχελμ Βίεν (, 13 Ιανουαρίου 1864 - 30 Αυγούστου 1928) ήταν Γερμανός φυσικός ο οποίος το 1893 χρησιμοποίησε θεωρίες για τη θερμότητα και τον ηλεκτρομαγνητισμό για να εξάγει το νόμο μετατόπισης του Βίεν, ο οποίος υπολογίζει την εκπομπή ενός μελανού σώματος σε οποιαδήποτε θερμοκρασία από την εκπομπή οποιασδήποτε θερμοκρασίας αναφοράς.

13 Ιανουαρίου 1610
Ανακαλύπτεται από τον Γαλιλαίο ο Γανυμήδης, ο 4ος μεγάλος δορυφόρος του Δία.


Ανακαλύπτεται από τον Γαλιλαίο ο Γανυμήδης, ο 4ος μεγάλος δορυφόρος του Δία, ύστερα από την ανακάλυψη των τριών πρώτων δορυφόρων αυτού, της Ιούς, της Ευρώπης και της Καλλιστούς. 
Ο Γανυμήδης είναι ο μεγαλύτερος σε όγκο, μάζα και λαμπρότητα από τους δορυφόρους του Δία.
Το διαστημόπλοιο «Βόγιατζερ – 1» πλησίασε, το 1979, το Γανυμήδη σε απόσταση 130.000 χλμ., ενώ το «Βόγιατζερ – 2» τον πλησίασε σε απόσταση 62.000 χλμ. 
Οι φωτογραφίες που έλαβαν δείχνουν ότι ο Γανυμήδης έχει επιφάνεια παρόμοια με εκείνη της Σελήνης, αφού καλύπτεται από θάλασσες, κρατήρες και όρη. Στην επιφάνειά του διακρίνονται φωτεινές και σκοτεινές περιοχές, οι οποίες καλύπτονται από λεπτό στρώμα πάγου.
Το διαστημόπλοιο «Γαλιλαίος» πλησίασε το Γανυμήδη, στις 27.6.1996, και μεταξύ των άλλων διαπίστωσε ότι διαθέτει μαγνητικό πεδίο, πράγμα που σημαίνει ότι διαθέτει ένα πυρήνα σιδήρου, ενώ στην ατμόσφαιρά του έχουν εντοπισθεί ίχνη οξυγόνου.
Σύμφωνα με μια εκδοχή της Ελληνικής Μυθολογίας, ο Γανυμήδης ήταν γιος του Τρώα και της Καλλιρρόης. 
Για την ομορφιά του τον άρπαξε ο Δίας για να τον έχει κοντά του και να είναι οινοχόος των θεών. Για αντάλλαγμα, σύμφωνα με τον ομηρικό μύθο, έδωσε στον Τρώα δυο γρήγορα άλογα, για να τον παρηγορήσει.Το-Νιου-Σας

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ