Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη, 14 Ιανουαρίου 2015

Σαν σήμερα 14 Ιανουαρίου (5)1742,
πεθαίνει σε ηλικία 86 ετών ο Άγγλος αστρονόμος Έντμοντ Χάλεϊ, που υπολόγισε πρώτος την τροχιά του κομήτη, που πήρε το όνομα του (Κομήτης του Χάλεϊ) και προέβλεψε σωστά την επιστροφή του τις χρονολογίες 1705, 1758, 1835 και 1910.
Βιογραφία

Το 1678 δημοσίευσε κατάλογο με 360 αστέρες του νοτίου ουράνιου ημισφαιρίου, την θέση των οποίων και παρατήρησε κατά την υπηρεσία του στην Αγία Ελένη, καθώς και τη διάβαση του πλανήτη Ερμή προ του δίσκου του Ήλιου το 1677. Ο Χάλλεϋ είναι ο πρώτος που διαπίστωσε ότι οι αστέρες δεν διατηρούν σταθερή μεταξύ τους θέση και ότι καθένας εξ αυτών έχει δική του κίνηση, εξακριβώνοντας εκείνες των Λαμπάδιου, Σείριου και Αρκτούρου.

Μελέτησε επίσης τον γήινο μαγνητισμό, την διανομή των ανέμων στη επιφάνεια της Γης καθώς και το φαινόμενο των παλιρροιών. Το 1703 κατέλαβε την έδρα των Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης όπου και μεταξύ των ετών 1710-1712 χάρις των γνώσεών του στην ελληνική, λατινική, εβραϊκή και αραβική γλώσσα εξέδωσε τα συγγράμματα του Απολλώνιου του Περγαίου εκ των οποίων τα 4 πρώτα βιβλία εσώθηκαν στην ελληνική, τα 3 επόμενα μόνο στην αραβική, ενώ το τελευταίο αποκατέστησε ο ίδιος.

Υπήρξε μέλος της Βασιλικής Εταιρείας του Λονδίνου από το 1678. Το δε 1720 διορίσθηκε διευθυντής στο Αστεροσκοπείο του Γκρήνουιτς.
1905,
πεθαίνει σε ηλικία 45 ετών ο Γερμανός φυσικός Έρνστ Άμπε, ο οποίος είχε αναπτύξει τη θεωρία των οπτικών απεικονίσεων και είχε κατασκευάσει πολλές οπτικές συσκευές.

14 Ιανουαρίου 1978
Αφήνει την τελευταία του πνοή ο Αυστροαμερικανός μαθηματικός και φιλόσοφος, Γκέντελ Κουρτ.


Αφήνει την τελευταία του πνοή ο Αυστροαμερικανός μαθηματικός και φιλόσοφος, Γκέντελ Κουρτ (Kurt Gödel, 1906 – 1978), που είναι γνωστός από το θεώρημα της «μη πληρότητας», το οποίο δημοσίευσε το 1931. Το θεώρημα αυτό είχε σοβαρές επιπτώσεις στους μαθηματικούς και σε αυτούς που ασχολούνταν με τη λογική, διότι συνεπάγεται ότι μέσα σε κάθε συνεκτικό μαθηματικό σύστημα υπάρχουν προτάσεις και υποθέσεις, που δεν μπορούν να αποδειχθούν αληθείς ή ψευδείς με βάση τα αξιώματα του συστήματος.


Η περισσότερο επαναστατική αναθεώρηση του Γκέντελ σε σχέση με τη συνηθισμένη αντίληψη του κόσμου, μολονότι δεν γνώρισε ποτέ ευρύτερη δημοσιότητα, ήταν η μαθηματική του απόδειξη ότι το παρελθόν είναι προσβάσιμο, εφόσον ένα διαστημόπλοιο θα μπορούσε να κινηθεί με την ταχύτητα του φωτός. Ειπώθηκε δε ότι, ενώ ο Αϊνστάιν μετέτρεψε το χρόνο σε χώρο, ο Γκέντελ εξαφάνισε το χρόνο.

Η μαθηματική απόδειξη του Γκέντελ φαίνεται ότι είναι κάπου συνεπής με την ύπαρξη σκοτεινής* ύλης του Σύμπαντος και το συνακόλουθο συμπέρασμα ότι το Σύμπαν μας αποτελεί ένα επιφανειακό τμήμα ενός Σύμπαντος, που είναι δισεκατομμύρια και τρισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερο από το δικό μας Σύμπαν.
Μια άλλη θεωρία του Γκέντελ είναι το περιστρεφόμενο Σύμπαν.

14 Ιανουαρίου 2005
Αποσπάται το διαστημικό όχημα «Χόιχενς» από το δίδυμο «Κασίνι – Χόιχενς» λίγο πριν φτάσει στην ατμόσφαιρα του Τιτάνα.


Αποσπάται το διαστημικό όχημα «Χόιχενς», από το δίδυμο «Κασίνι – Χόιχενς» ("Cassini – Huygens") και μετά από 3 εβδομάδες φθάνει στην ατμόσφαιρα του Τιτάνα. Αμέσως άρχισε να μεταδίδει εικόνες αυτού προς το διαστημόπλοιο «Κασίνι», που περιφερόταν γύρω από τον Κρόνο και εκείνο με τη σειρά του τις έστειλε στη Γη. Οι εικόνες αυτές αποκαλύπτουν ότι η επιφάνεια του Τιτάνα περιέχει υγρό μεθάνιο (λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών, που φθάνουν μέχρι –179 οC), το οποίο έπεσε με τη μορφή βροχής λίγο πριν φτάσει το σκάφος «Χόιχενς». Είναι δε το μεθάνιο ένα πολύ βασικό συστατικό της ατμόσφαιρας του Τιτάνα, μαζί με το άζωτο. Διακρίνονται και εδώ, όπως στον Άρη, δίκτυο καναλιών ρευστού, που ρέει από τα φωτεινά υψίπεδα στα σκοτεινά βαθύπεδα. Οι λαμπρές γραμμώσεις υποδεικνύουν περιοχές, που αναδύθηκε υδάτινος πάγος στην επιφάνεια και οι σκοτεινές ραβδώσεις φαίνεται πως προέρχονται από ανάβλυση υγρού μεθανίου. Το χώμα είναι μαλακό, νοτισμένο, με λεπτό στερεό φλοιό, που είναι, ίσως αποτέλεσμα βροχής μεθανίου ή παρουσίας ρευστού κάτω από την επιφάνεια.
Το διαστημικό όχημα Κασίνι – Χόιχενς εκτοξεύτηκε, από το ακρωτήριο Κανάβεραλ, στις 16.10.1997 εκ μέρους της ESA, με τη συνεργασία της NASA και με προορισμό τον πλανήτη Κρόνο. Έφθασε εκεί την 1η.7.2004, αφού πρώτα έκανε μια ελικοειδή διαδρομή, γυρνώντας δύο φορές μέσα από το εσωτερικό ηλιακό σύστημα και περνώντας από την Αφροδίτη και το Δία.14 Ιανουαρίου 2005, η διαστημοσυσκευή Huygens προσγειώθηκε στον δορυφόρο του Κρόνου Τιτάνα απ΄όπου μετέδωσε φωτογραφίες και πληροφορίες για 90 λεπτά. Αποτελεί μέρος της αποστολής Cassini που εκτοξεύτηκε στις 15 Οκτωβρίου 1997
Η τότε ζωντανή μετάδοση:esa.int/spaceinvideos


14 Ιανουαρίου 1993
Αφήνει την τελευταία του πνοή Γάλλος αστροφυσικός Πέτρος Λακρούτ.Αφήνει την τελευταία του πνοή Γάλλος αστροφυσικός Πέτρος Λακρούτ (Pierre Lacroute, 1906 – 1993), ειδικός στην αστρομετρία, που πρότεινε, το 1967, να εξοπλίσει ένα τεχνητό δορυφόρο με τηλεσκόπιο για να μετρήσει τις ακριβείς θέσεις των άστρων. Ο δορυφόρος αυτός ονομάστηκε «Ίππαρχος» και εκτοξεύθηκε στις 8.8.1989. Καταμέτρησε δε τις παραλλάξεις πολλών αστέρων.
Για τις υπηρεσίες του αυτές ο αστεροειδής, που ανακαλύφθηκε το 1950 από τον αστρονόμο Λουίς Μπόγιερ (Louis Boyer), ονομάστηκε αστεροειδής «Λακρούτ – 1851».
Ο Λακρούτ υπηρέτησε ως διευθυντής του Αστεροσκοπείου του Στρασβούργου, από το 1946 έως το 1976 και έγινε μέλος της Ακαδημίας της Ντιζόν, της οποίας χρημάτισε και πρόεδρος από το 1986 έως το 1988.Το-Νιου-Σας

Πηγή: Σαν σήμερα - ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ - Αστρονόμος - Αστρονόμος - Αστρονόμος - acascia-dijon - ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ