Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη, 15 Ιανουαρίου 2015

Σαν σήμερα 15 Ιανουαρίου (4)
1908,
γεννιέται ο Ούγγρος φυσικός Έντουαρντ Τέλερ, διάσημος από τη δουλειά του πάνω στη βόμβα του υδρογόνου. Ο Τέλερ θα γίνει μια αμφιλεγόμενη μορφή του επιστημονικού κόσμου όταν κατέθεσε εναντίον του Ρόμπερτ Οπενχάιμερ το 1950 και όταν υποστήριξε ένα αμυντικό πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων το 1980.
15 Ιανουαρίου 2006
Φτάνει στη Γη ο θαλαμίσκος του οχήματος "Αστρόσκονη" και φέρνει δείγματα του κομήτη "Άγριος"-2.Φθάνει στη Γη μια κάψουλα του οχήματος «Στάρνταστ» "Αστρόσκονη" (“Stardust”) και φέρνει δείγματα του κομήτη «Βιλντ – 2» "Άγριος" (“Wild – 2”). Τον κομήτη αυτό τον επισκέφθηκε το διαστημικό όχημα «Σταρντουστ», που εκτοξεύθηκε από τη ΝΑΣΑ στις 7.2.1999 με σκοπό να τον πλησιάσει όσο γίνεται περισσότερο. 
Πραγματικά τον πλησίασε στις 2.1.2004 σε απόσταση μόλις 300 χλμ. και «παρατήρησε» τον πυρήνα του κομήτη, που είχε διάμετρο 5 χλμ. και ήταν έντονα διαβρωμένος.
Με ένα δε μικρό βραχίονά του, που ήταν σαν σφουγγάρι, μάζεψε πολλά δείγματα των σωματιδίων, από τα οποία αποτελείται η ουρά του κομήτη. 
Ύστερα το διαστημικό σκάφος άρχισε να επανακάμπτει προς τη Γη, όπου έφθασε στις 15.1.2006 και μια κάψουλα του οχήματος έπεσε στην έρημο της Γιούτα (Utah) των ΗΠΑ με αλεξίπτωτο και περισυλλέχθηκε. 
Από αναλύσεις των δειγμάτων που έγιναν σε 50 εργαστήρια όλου του κόσμου βρέθηκε ότι ο «Βίλντ – 2» είναι πραγματικά ένα ασυνήθιστο μείγμα.15 Ιανουαρίου 2006, το "Αστρόσκονη / Σταρνταστ", η πρώτη αποστολή συλλογής δειγμάτων απο κομήτη, επιστρέφει στην Γη με δείγματα του κομήτη "Άγριος 2 / Γουάλντ 2"

15 Ιανουαρίου 1976
εκτοξεύεται το "Ήλιος 2", κοινή αποστολή της Γερμανίας και της ΝΑΣΑ με αποστολή την μελέτη του Ήλιου στον οποίο έφτασε σε απόσταση 0,29 αστρονομικών μονάδων ή 43 εκατ. χλμ.
Πρωτότυπο του διαστημοπλοίου "Ήλιος"

15 Ιανουαρίου 1973
το σοβιετικό "Σελήνη 21" προσεληνώνεται στη Σελήνη, μεταφέροντας και το περιπλανώμενο εξερευνητή Λουνοκχοντ 2Πίστωση: ν.Ι. Βερναντσκι Ινστιτούτο Γεωχημείας και Αναλυτικής Χημείας
Πλάγια προβολή του "Σελήνη 21 / Λουνα 21" προσεδάφισης με τις ράμπες αναπτυγμένες. Το ρόβερ που μετέφερε τον προσεληνωτή είναι προς τα δεξιά.
Το-Νιου-Σας

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ