Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα, 19 Ιανουαρίου 2015

Σαν σήμερα 19 Ιανουαρίου (4)
1851,
γεννιέται ο Ολλανδός αστρονόμος Ιάκωβος Κορνήλιος Καπτέυν.
Ο Ιάκωβος Κορνήλιος Καπτέυν (19 Ιανουαρίου 1851 – 18 Ιουνίου 1922) ήταν Ολλανδός αστρονόμος, γνωστός κυρίως για τις εκτεταμένες μελέτες του για τον Γαλαξία και την ανακάλυψη των πρώτων ενδείξεων για την περιστροφή του.


Βιογραφία

Ο Καπτέυν γεννήθηκε στο Μπάρνεφελντ και σπούδασε Μαθηματικά και Φυσική στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης από το 1868.
Το 1875, αφού τελείωσε τη διδακτορική διατριβή του, πήγε και εργάσθηκε για τρία χρόνια στο Αστεροσκοπείο του Λέιντεν, και μετά έγινε ο πρώτος χρονικά καθηγητής της Αστρονομίας και της Θεωρητικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Χρόνινγκεν, όπου και παρέμεινε μέχρι τη συνταξιοδότησή του το 1921.

Το έργο ζωής

Το έργο ζωής του «Πρώτη απόπειρα για μία θεωρία της διατάξεως και της κινήσεως του αστρικού συστήματος» δημοσιεύθηκε το έτος 1922.
Περιέγραφε ένα φακοειδές «νησί του Σύμπαντος» (τον Γαλαξία) του οποίου η πυκνότητα μειωνόταν καθώς απομακρυνόμαστε από το κέντρο του. Σήμερα η προσέγγιση αυτή («μοντέλο») είναι γνωστή ως το «Σύμπαν του Καπτέυν» (τότε ακόμα η έννοια του Γαλαξία ταυτιζόταν με εκείνη του Σύμπαντος).
Ο Γαλαξίας-Σύμπαν του Καπτέυν είχε διάμετρο 40.000 ετών φωτός και ο Ήλιος ήταν σχετικώς κοντά στο κέντρο του (2000 έτη φωτός).
Το πρότυπο αυτό ήταν επιτυχημένο σε μεγάλα γαλαξιακά πλάτη, αλλά απετύγχανε στο γαλαξιακό επίπεδο εξαιτίας της άγνοιας της διαστρικής (ή μεσοαστρικής) απορροφήσεως του φωτός.
Μόνο μετά τον θάνατο του Καπτέυν, στο Άμστερνταμ, ο Ρόμπερτ Τράμπλερ βρήκε ότι η διαστρική ερυθρίαση ήταν πολύ μεγαλύτερη από όσο είχε υποτεθεί.
Αυτή η ανακάλυψη αύξησε την εκτίμηση για τη διάμετρο του Γαλαξία σε 100.000 έτη φωτός και την απόσταση του Ηλίου από το κέντρο του σε 30.000 έτη φωτός.Γεννιέται ο Ολλανδός αστρονόμος Τζακόμπι Κορνήλιος Καπτέυν, (1851 – 1922), που μελέτησε την κατανομή και τη κίνηση μισού εκατομμυρίου αστέρων και έκανε το 1ο μοντέλο του Γαλαξία μας.
Ο Καπτέυν, το 1877, διορίστηκε στην έδρα της αστρονομίας του πανεπιστημίου του Χρόνιγκεν. Συνέταξε έναν κατάλογο από 500.000 αστέρες του νοτίου ημισφαιρίου του ουρανού και διαπίστωσε ότι οι ιδιαίτερες κινήσεις των αστέρων μπορούν να ταξινομηθούν σε δυο αντίθετες διευθύνσεις μέσα στο διάστημα.
Αυτό αποτέλεσε την αρχή για τη διατύπωση της περιστροφής του Γαλαξία μας.
Ο ίδιος αστρονόμος ανακάλυψε το αστέρα Καπτέυν στον αστερισμό του Οκρίβα, ο οποίος φέρει το όνομά του.

19 Ιανουαρίου 1747
Γεννιέται ο Γερμανός αστρονόμος Γιόχαν Μπόντε (1747 – 1826).Γεννιέται ο Γερμανός αστρονόμος Γιόχαν Μπόντε (Johann Bode, 1747 – 1826) που είναι γνωστός από το νόμο των Μπόντε – Τίτιους, για τις αποστάσεις των πλανητών από τον Ήλιο, εκφραζόμενες σε αστρονομικές μονάδες.

Ο Μπόντε διετέλεσε διευθυντής του αστεροσκοπείου του Βερολίνου και εξέδωσε την ουρανογραφία, που περιλαμβάνει 20 αστρικούς χάρτες και κατάλογο 17.240 αστέρων και νεφελωμάτων.
Ύστερα από πρόταση του, ο νέος πλανήτης, που ανακαλύφθηκε από τον Χέρσελ, το 1781, ονομάστηκε Ουρανός, επειδή βρισκόταν πέρα από τον Κρόνο. Κατά Ελληνική Μυθολογία ο Κρόνος ήταν γιος του Ουρανού.

Η περίφημη «Ουρανογραφία» του Γιόχαν Μπόντε, εκδόθηκε στο Βερολίνο, το 1801.
Είναι ο μεγαλύτερος σε μέγεθος ουράνιος άτλαντας, που έχει δημοσιευθεί ποτέ και περιλαμβάνει τις ακριβείς θέσεις 17.000 αστέρων, 2.500 νεφελωμάτων και νεφελοειδών, που είχε καταλογογραφήσει ο Γουίλιαμ Χέρσελ και όλους τους αστερισμούς, που είχαν προταθεί μέχρι τότε, ακόμη και αυτούς που ποτέ δεν έγιναν επίσημα αποδεκτοί.


19 Ιανουαρίου 1965
εκτοξεύεται το "Δίδυμοι 2", η δεύτερη μη επανδρωμένη δοκιμαστική αποστολή του προγράμματος Δίδυμοι
Το SC2 έχει εκτοξευτεί για δεύτερη φορά πάνω στο Τιτάν 3C το Νοέμβριο του 1966 σε μια τροχιακή πτήση δοκιμής για το σχέδιο USAF MOL.

Η ατμοσφαιρική επανείσοδος του "Δίδυμοι 2", φαίνεται μέσα από το παράθυρο του πιλοτηρίου


19 Ιανουαρίου 2006
εκτοξεύεται το "Νέοι Ορίζοντες" με προορισμό τον νάνο πλανήτη Πλούτωνα. Άφησε την Γη με την μεγαλύτερη ταχύτητα εκτόξευσης έως τώρα και αναμένεται να φτάσει στον Πλούτωνα στις 14 Ιουλίου 2015
Το "Νέοι Ορίζοντες" στη βάση εκτόξευσης
Καλλιτεχνική απεικόνιση του "Νέοι Ορίζοντες", για το πως θα μοιάζει όταν φτάσει στον Πλούτωνα, τον Ιούλιο του 2015.


Εκτοξεύεται η ρομποτική βολίδα «Νέοι Ορίζοντες» (“New Horizons”) με πύραυλο «Άτλας – 5» από το ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα και με προορισμό τον Πλούτωνα, όπου θα φθάσει, αν όλα εκτυλιχθούν ομαλά, το 2015. Ύστερα θα ταξιδέψει προς τη ζώνη του Κούιπερ, ένα δακτύλιο γεμάτο από παγωμένα ουράνια σώματα στο εξώτερο ηλιακό μας σύστημα. Το σκάφος είναι το ταχύτερο, που έχει ποτέ αναχωρήσει από τη Γη καθώς προσπέρασε τη Σελήνη σε μόλις 9 ώρες, ενώ οι αποστολές «Απόλλων» χρειάστηκαν 3 ημέρες. Περίπου 13 μήνες αργότερα, στις 24 These casino games online should be avoided. Φεβρουαρίου 2007, έφθασε στο Δία, σε απόσταση 1,4 εκατομμύρια χιλιόμετρα από το κέντρο του. Στη συνέχεια εκμεταλλεύθηκε το βαρυτικό του πεδίο για να επιταχυνθεί περισσότερο, μέχρι τα 21 χλμ/δ. 

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, το σκάφος, που έχει το μέγεθος  ενός πιάνου, θα εκπέμπει μόνο ένα σύντομο σήμα κάθε εβδομάδα, για να γνωρίζουν οι επιστήμονες τη θέση του. Η ηλεκτρική ενέργεια που παράγει ο πυρηνικός αντιδραστήρας του θα ελαττώνεται με την πάροδο των χρόνων έτσι ώστε, να έχει ενέργεια ύστερα από 10 χρόνια. Όταν φθάσει στο πεδίο έλξεως του Πλούτωνα θα τον πλησιάσει σε απόσταση 10.000 χλμ.
Το-Νιου-Σας

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ