Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή, 2 Ιανουαρίου 2015

Σαν σήμερα 2 Ιανουαρίου 2015 (5)
1959,
ο σοβιετικός δορυφόρος "Λούνικ" είναι το πρώτο αντικείμενο κατασκευασμένο από ανθρώπινο χέρι, που εκτοξεύεται για πρώτη φορά έξω από το πεδίο έλξης της Γης.Εκτοξεύεται προς τη Σελήνη και τον Ήλιο το Σοβιετικό όχημα "Λούνα – 1".


Εκτοξεύεται προς τη Σελήνη και τον Ήλιο το Σοβιετικό όχημα «Λούνα – 1» (“Luna – 1” = «Σελήνη – 1»)  ή «Λούνικ – 1» (“Lounik – 1”). Ήταν το πρώτο όχημα που ξέφυγε από τη γήινη βαρύτητα, είχε βάρος 360 κιλά και πέρασε σε απόσταση 7.500 χλμ. από τη Σελήνη.
Έδωσε δε πολύτιμες πληροφορίες γι’ αυτή και επειδή δεν μπόρεσε να συγκρατηθεί από την έλξη της, έγινε ο πρώτος τεχνητός πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος.
Το ταξίδι υπογραμμίστηκε από ένα θεαματικό γεγονός.
Το σκάφος σκόρπισε στο διάστημα μια ποσότητα νατρίου, ώστε, υπό την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας πάνω στα μόρια αυτού του στοιχείου, να δημιουργηθεί ένας τεχνητός κομήτης.
Και πραγματικά φάνηκε ο κομήτης στις 3.1.1959 στον αστερισμό της Παρθένου, όπου παρατηρήθηκε για λίγα λεπτά.
Έτσι εντοπίστηκε ακριβώς ο «Λούνα – 1», ο οποίος τελικά λειτούργησε επί 62 ώρες.


1860,
στην προσπάθεια της να εξηγήσει την τροχιά του Ερμή η γαλλική Ακαδημία Επιστημών ανακοινώνει πως υπάρχει ο πλανήτης, Βουλκάν. Τελικά αυτό καταρρίπτεται από τον Αϊνστάιν.
Urbain Le Verrier (1811 - 1877)Σχέδιο που δείχνει τον υποθετικό πλανήτη "Ήφαιστο"2 Ιανουαρίου 1972
το Mariner 9 ξεκινάει την χαρτογράφηση του Άρη


2 Ιανουαρίου 2004
το διαστημοσκάφος "Αστρόσκονη", προσεγγίζει τον κομήτη "Αγριο 2" και συλλέγει σωματίδια από την κόμη του τα οποία επέστρεψαν στην Γη για μελέτη


Σχήμα 2: Μωσαϊκό του κομήτη "Άγριος 2


2 Ιανουαρίου 1959
εκτοξεύεται το Λούνα 1, το πρώτο σκάφος που πλησίασε την Σελήνη και το πρώτο απο μια σειρά αυτόματων Σοβιετικών σκαφών με προορισμό την Σελήνη. Σκοπός του ήταν να προσκρούσει στην επιφάνεια της, αλλά δεν τα κατάφερε και μπήκε σε τροχιά γύρω απο τον Ήλιο ανάμεσα στις τροχιές της Γης και του Άρη
Ένα αντίγραφο μουσείου

Το-Νιου-Σας

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ