Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη, 13 Ιανουαρίου 2015

Το διαστημικό σκάφος Μπιγκλ 2 βρέθηκε άθικτο στην επιφάνεια του Άρη μετά από 11 χρόνια
(Ενημέρωση 17/01/2015)

Ρομπότ που χάθηκε στον Άρη εντοπίζεται 11 χρόνια μετάΛύση στο μυστήριο
Στο τετραγωνάκι αριστερά εικονίζεται το αντικείμενο που εντόπισε ο δορυφόρος και πάνω αριστερά το αντικείμενο σε μεγέθυνση. Κάτω εικονίζεται σε σκίτσο του Μπιγκλ (Λαγωνικό) 2. Η ομοιότητα του αντικειμένου με το ρομπότ είναι εντυπωσιακή οδηγώντας τους ειδικούς στην εκτίμηση ότι το αντικείμενο αυτό είναι πράγματι το χαμένο ρομπότ


Είναι πιθανό ο δορυφόρος ΑΤΑ (Αρειανή Τροχιακή Αναγνώριση) της ΝΑΣΑ να εντόπισε στον Αρη το χαμένο ρομποτικό εξερευνητή Μπιγκλ 2.


H κάμερα του δορυφόρου MRO εντόπισε το χαμένο ρομποτικό εξερευνητή του Αρη

Λίγες μέρες μετά τις πληροφορίες ότι ύστερα από 12 χρόνια λύθηκε το μυστήριο του χαμένου ρομποτικού εξερευνητή του Αρη Μπιγκλ 2 ήρθε και η επίσημη επιβεβαίωση. Στελέχη της Διαστημικής Υπηρεσίας της Βρετανίας παρέθεσαν συνέντευξη Τύπου στην οποία ανακοίνωσαν ότι «Το Μπιγκλ2 δεν αγνοείται πλέον».

Η λύση του μυστηρίου

Το ρομπότ επρόκειτο να προσεδαφιστεί στον Κόκκινο Πλανήτη ανήμερα τα Χριστούγεννα του 2003 και να πραγματοποιήσει σειρά γεωλογικών και ατμοσφαιρικών ερευνών ενώ παράλληλα θα αναζητούσε ίχνη της παρουσίας ζωής στον Αρη. 
Το πρωί της 25 Δεκεμβρίου του 2003 έφθασαν στο κέντρο ελέγχου της αποστολής ενδείξεις ότι το ρομπότ είχε εισέλθει επιτυχώς στην ατμόσφαιρα του Αρη και η κάθοδος του εξελισσόταν ομαλά. Ομως στη συνέχεια δεν έφθασε κανένα άλλο σήμα. Το ρομπότ παρέμεινε σιωπηλό και εξαφανισμένο παρά τις προσπάθειες δύο ετών για την ανεύρεση του.

«Τα ευρήματα δείχνουν ότι η είσοδος στην ατμόσφαιρα του Αρη, η κάθοδος και η ακολουθία προσεδάφισης για το Μπιγκλ 2 έγιναν ομαλά ενώ και η προσεδάφιση έγινε επιτυχώς στην επιφάνεια του Άρη την ημέρα των Χριστουγέννων του 2003» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Διαστημικής Υπηρεσίας της Βρετανίας. 
Η  κάμερα του ΥΑΠΑΕ (ΧάιΡάις)του δορυφόρου MRO της ΝΑΣΑ εντόπισε το ρομπότ στην επιφάνεια του Αρη το οποίο όπως φαίνεται προσεδαφίστηκε ομαλά αφού στις εικόνες φαίνεται ακέραιο. Προφανώς κάποια τεχνική βλάβη δεν του επέτρεψε να λειτουργήσει.Η χρησιμότητα

Το Μπιγκλ 2 πήρε το όνομά του από το πλοίο με το οποίο ο Κάρολος Δαρβίνος πραγματοποίησε το ταξίδι του όταν θεμελίωσε την Θεωρία της Εξέλιξης. Το διαστημικό όχημα κατασκευάστηκε από βρετανούς επιστήμονες και το κόστος κατασκευής του ανήλθε σε 73,2 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τους ειδικούς εκτός από τη λύση του μυστηρίου τα δεδομένα που θα προκύψουν από την ανακάλυψη του Μπιγκλ 2 θα βοηθήσουν στην καλύτερη οργάνωση των επόμενων αποστολών στον Κόκκινο Πλανήτη.  Μεγάλος απών από τη συνέντευξη θα είναι ο ιθύνων νους πίσω από τη κατασκευή του Μπιγκλ 2, o Βρετανός επιστήμονας Κόλιν Πίλινγκερ, που πέθανε τον περασμένο Μάιο. 
Ο Πίλινγκερ εκτός των άλλων συμμετείχε και στην αποστολή εξερεύνησης του κομήτη 67P, την αποστολή Rosetta που ανακηρύχθηκε ως το σημαντικότερο επιστημονικό επίτευγμα του 2014 και ένα από τα σημαντικότερα στην ιστορία της διαστημικής εξερεύνησης. 


Φωτογραφία: Διαστημική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου / PA
Ο ανιχνευτής Μπιγκλ 2 εντοπίστηκε στον Άρη.
Φωτογραφία: Πανεπιστήμιο του Λέστερ / ΝΑΣΑ/ JPL
Μπιγκλ 2, οπίσθιο κάλυμμα του και, ενδεχομένως, ένα από τα αλεξίπτωτα τους απαθανατίστηκε από την κάμερα HiRISE στο "Αρειανή Αναγνώριση Τροχιακό Όχημα" της ΝΑΣΑ.

Πνευματικά δικαιώματα: ΧάΙΡΑΙΣ / ΝΑΣΑ / JPL / Πάρκερ / Λέστερ
Κοντινό πλάνο του Μπιγκλ-2 στον Άρη (Περισσότερα)


Πνευματικά δικαιώματα: ΧαΙΡΑΙΣ/ ΝΑΣΑ / Λέστερ
Το Μπιγκλ-2 στον Άρη (κεινούμενη εικόνα (τζιφ)) (Περισσότερα)

1η εικόνα: Μπιγκλ 2
2η εικόνα: αλεξίπτωτο;
3η εικόνα: οπίσθιο κάλυμμαΣτην άκρh αριστερά, το διαστημικό σκάφος MEx έλαβε το Μπιγκλ μακριά προς τον Άρη στο προστατευτικό κέλυφος εισόδου του
Δεν κάλεσες, δεν μας έγραψες, Ανησυχήσαμε (Πηγή)
Απόσπασμα από την παρουσίαση της εύρεσης του Μιγκλ 2


Τα απομινάρια του Αρειανού προσεδαφιστή Μπιγκλ 2 μπορεί να έχουν εντοπιστεί στον κόκκινο πλανήτη

Η αποστολή

Το πρωί της 25ης Δεκεμβρίου του 2003 οι περισσότεροι βρίσκονταν σπίτι τους γιορτάζοντας τα Χριστούγεννα όμως τα στελέχη της ευρωπαϊκής αποστολής Μπιγκλ 2 ήταν στη θέση τους αφού η προσεδάφιση του ρομποτικού εξερευνητή που είχαν στείλει στον Αρη ήταν προγραμματισμένη να γίνει εκείνο το πρωί. 

Τα μέλη της αποστολής ανέμεναν με αγωνία το σήμα του ρομποτικού εξερευνητή ότι προσεδαφίστηκε ομαλά στον Κόκκινο Πλανήτη και ότι όλα τα όργανα του λειτουργούν σωστά. 
Ομως το πολυπόθητο σήμα δεν έφτασε ποτέ παρά το γεγονός ότι όλες οι ενδείξεις έδειχναν ότι το ρομπότ είχε εισέλθει χωρίς προβλήματα στην ατμόσφαιρα του Αρη και η κάθοδος του γινόταν κανονικά χωρίς προβλήματα. 

Βασικός στόχος της αποστολής του Μπιγκλ 2 ήταν η αναζήτηση οργανικών ενώσεων που θα έδειχναν αν ο Αρης διαθέτει ή διάθετε στο παρελθόν κάποιες μορφές ζωής. 

Το Μπιγκλ 2 θα προσπαθούσε επίσης να αναζητήσει νερό στο υπέδαφος του πλανήτη. 
Τελικά το ρομπότ παρέμεινε σιωπηλό και παρά τη διετή αναζήτηση του δεν κατέστη δυνατό να εντοπιστεί δημιουργώντας ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια στη διαστημική εξερεύνηση. 

Η λύση του μυστηρίου;


Η ΝΑΣΑ ανακοίνωσε ότι θα δώσει συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή σχετικά με τη τύχη του Μπιγκλ. 

Αν και επισήμως δεν έχει γίνει κάποια ανακοίνωση οι δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η κάμερα ΥΑΠΑΕ του δορυφόρου ΑΤΑ εντόπισε το Μπιγκλ 2. 
Σύμφωνα με τους ειδικούς εκτός από τη λύση του μυστηρίου τα δεδομένα που θα προκύψουν από την ανακάλυψη του Μπιγκλ 2 θα βοηθήσουν στην καλύτερη οργάνωση των επόμενων αποστολών στον Κόκκινο Πλανήτη. 

Μεγάλος απών από τη συνέντευξη θα είναι ο ιθύνων νους πίσω από τη κατασκευή του Μπιγκλ 2, o Βρετανός επιστήμονας Κόλιν Πίλινγκερ, που πέθανε τον περασμένο Μάιο. Ο Πίλινγκερ εκτός των άλλων συμμετείχε και στην αποστολή εξερεύνησης του κομήτη 67P, την αποστολή Ροζετα που ανακηρύχθηκε ως το σημαντικότερο επιστημονικό επίτευγμα του 2014 και ένα από τα σημαντικότερα στην ιστορία της διαστημικής εξερεύνησης. 
Εντοπίστηκε, στην επιφάνεια του πλανήτη Άρη, το ευρωπαϊκό διαστημικό όχημα Μπιγκλ-2, που είχε εξαφανιστεί κατά την προσεδάφισή του στον «κόκκινο πλανήτη» ανήμερα τα Χριστούγεννα του 2003.
Το όχημα μοιάζει να είναι σε καλή κατάσταση και φαίνεται πως είχε μερικώς αναπτυχθεί στην επιφάνεια του Άρη, με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ΕΣΑ) να σημειώνει σε ανακοίνωσή της πως αυτό αποδεικνύει πως η διαδικασία καθόδου και προσεδάφισης λειτούργησε κανονικά.Οι φωτογραφίες ρίχνουν τουλάχιστον λίγο φως στο μυστήριο που περιβάλλει την «σιγή ασυρμάτου» του Μπιγκλ-2 επί 11 χρόνια. Το γεγονός ότι το όχημα δεν ανέπτυξε όλα τα ηλιακά κάτοπτρα που έφερε σημαίνει πως δεν ήταν δυνατό να αναπτυχθεί και η ραδιοφωνική αντένα για επικοινωνία με τη Γη, όπως ανακοίνωσε η βρετανική υπηρεσία διαστήματος, που ήταν και υπεύθυνη για το όχημα.


Το Μπιγκλ-2 βρέθηκε χάρη σε φωτογραφίες υψηλής ευκρίνειας που έλαβε δορυφόρος της ΝΑΣΑ.

Φωτογραφία: AFP / Γκεττι εικόνες
Εντύπωση του καλλιτέχνη του Αρειανού Γρήγορου Οχήματος σε Τροχιά του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος.Φωτογραφία: Σκοτ Μπάρμπουρ / Γκεττι εικόνες
Ο πλανητικός επιστήμονας Κόλιν Πιλινγκερ με ένα μοντέλο του Μπιγκλ 2 το 2003.


Φωτογραφία: Ρόΐτρς
Ένα μοντέλο του Μπιγκλ 2 σε προσομοιωμένη επιφανεια του Άρη στο Διαστημικό Κέντρο Τζόνσον της ΝΑΣΑ στο Χιούστον.Φωτογραφία: Ρεξ Χαρακτηριστικά
Κόλιν Πιλινγκερ με ένα μοντέλο του Μπιγκλ 2.

Σχετικά: Η ευρωπαϊκή αποστολή του Beagle στον Αρη ήταν καταδικασμένη εξ΄αρχήςΤο-Νιου-Σας

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ - the guardian theguardian ΣΚΑΪ bbc ΤΟ ΒΗΜΑ - ΕΣΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ