Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο, 31 Ιανουαρίου 2015

Το σύμπαν των παρατηρήσεων μας / Χειμώνας-Άνοιξη 2015


Παρασκευή, 6 Φεβρουαρίου 2015-Παρασκευή, 6 Μαρτίου 2015


ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΩΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΩΝ ΜΑΣ

Χειμώνας-Άνοιξη 2015

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ

Β’ κύκλος σεμιναρίων Αστροφυσικής-ΑστρονομίαςΖούμε σε έναν υπέροχο πλανήτη. Πανδαισία χρωμάτων και ήχων, μια φύση θεϊκή. Ένας μαγευτικός έναστρος ουρανός. Οι πλανήτες με τους δορυφόρους τους, οι λαμπροί αστέρες, η μεσοαστρική ύλη, τα αστρικά σμήνη, οι γαλαξίες, τα σμήνη των γαλαξιών και ανάμεσά τους σχεδόν το απόλυτο «κενό». Όλα τα παραπάνω συνθέτουν ένα υπέροχο Σύμπαν. 
Σήμερα, εντούτοις, γνωρίζουμε ότι το παρατηρούμενο αυτό στερέωμα δεν είναι παρά ένα πολύ μικρό κομμάτι ενός τετραδιάστατου, μη ευκλείδειου υπερ-στερεώματος, υπαρκτού μεν, αλλά μη αισθητού. Η μειωμένη εμβέλεια των ανθρωπίνων αισθήσεων απομονώνει γύρω από κάθε παρατηρητή ένα ελαχιστότατο συμπαντικό μέρος ενός τετραδιάστατου και μη ευκλείδειου συμπαντικού χωροχρονικού συνεχούς. Το «μικρό» αυτό μέρος είναι ευκλείδειο, τρισδιάστατο και άρα αντιληπτό και μετρήσιμο. Μέσα σε αυτό εξελίσσεται ο κόσμος των αστρονομικών και γενικότερα των επιστημονικών μας παρατηρήσεων. Είναι το Σύμπαν των παρατηρήσεών μας, το Σύμπαν της ανθρώπινης φυσιολογίας μας.

Το Σύμπαν σε κάθε περίπτωση μας στέλνει ένα μήνυμα. Μόνο που το μήνυμά του είναι κωδικοποιημένο. Μας στέλνει «νότες μουσικής», αλλά δεν μας δίνει τη «μελωδία». Το εκπληκτικό είναι ότι ο εγκέφαλός μας είναι σε θέση να το αποκρυπτογραφήσει. Τουλάχιστον εν μέρει και να συνθέσει τη μελωδία. Το έργο δεν είναι εύκολο, αλλά δεν είναι και ακατόρθωτο. Είναι αρκετά δύσκολο ώστε να αποτελεί για μας μια σοβαρή πρόκληση, χωρίς να μας αποθαρρύνει και να μας αναγκάζει να κατεβάσουμε τα όπλα. Είναι στο χέρι μας να αποκωδικοποιήσουμε τον κοσμικό αυτό κώδικα και έτσι, κοιτάζοντας προς τα πάνω και χωρίς καμιά αλαζονική διάθεση, να μπορέσουμε να προχωρήσουμε προς μια πληρέστερη κατανόηση του κόσμου. Το κέρδος μας σε κάθε περίπτωση θα είναι μεγάλο.

Ο Κόσμος των πλανητών, Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015, 18:00-19:30 (χωρίς διάλειμμα)
Δρ Μάνος Δανέζης, Αστροφυσικός, επίκουρος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών
Το πλανητικό μας σύστημα είναι μια σφιχταγκαλιασμένη οικογένεια μέσα στην οποία κυριαρχεί και βασιλεύει ο ζωοδότης Ήλιος. Γύρω του στριφογυρίζουν υπάκουα οι εννιά θεοί-πλανήτες. Γύρω από τους πλανήτες, φτιαγμένοι από το ίδιο υλικό, στριφογυρίζουν οι δορυφόροι τους. Καθώς ο θεϊκός πλανητικός χορός συνεχίζεται στους αιώνες, οι κομήτες σαν ουράνια πυροτεχνήματα, από καιρό σε καιρό χαράζουν δρόμους λαμπρούς και ανεξερεύνητους. Πόσα μυστήρια, φόβους και ελπίδες κρύβει η ουράνια αυτή οικογένεια; Πολλά από τα πολύ καλά κρυμμένα μυστικά της θεϊκής αυτής πλανητικής παρέας θα αποκαλύψουμε στην επόμενη συνάντησή μας. 

Η «ζωή» και ο «θάνατος» των αστέρων, Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015, 18:00-19:30 (χωρίς διάλειμμα) 

Δρ Αντώνιος Αντωνίου, διδάκτωρ Αστροφυσικής  Πανεπιστημίου Αθηνών
Στη φύση υπάρχει μια νομοτέλεια. Οτιδήποτε σε αυτήν, γεννιέται, ζει και πεθαίνει. Η νομοτέλεια αυτή έχει, θα λέγαμε, καθολική ισχύ. Από αυτήν τη «μοίρα» δεν ξεφεύγουν ούτε τα άστρα. Ένα άστρο δημιουργείται («γεννιέται»), εξελίσσεται («ζει») και κάπου καταλήγει («πεθαίνει»). Από ποιους φυσικούς νόμους διέπεται όλη αυτή η διαδικασία; Ποιες ακραίες καταστάσεις τη συνοδεύουν;  Ποια μορφή μπορεί να έχει ένα «αστρικό πτώμα»; Τι είναι μελανή οπή (μαύρη τρύπα); Πολλά από αυτά τα εξαιρετικά ενδιαφέροντα αστρικά φαινόμενα θα συζητήσουμε στην επόμενη συνάντησή μας. 

Αστρικές Παρέες, Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015, 18:00-19:30 (χωρίς διάλειμμα)
Δρ Βάλια Λύρατζηδιδάκτωρ Αστροφυσικής Πανεπιστημίου Αθηνών

Κοιτάζοντας τον έναστρο ουρανό, με μια πρώτη ματιά βλέπουμε διάσπαρτα, μεμονωμένα αστέρια. Παρ’ όλα αυτά, τα αστέρια συνήθως δεν βρίσκονται μόνα τους στο Σύμπαν, αλλά συνυπάρχουν με άλλα, δημιουργώντας μικρότερες ή μεγαλύτερες αστρικές παρέες, όπως είναι τα διπλά, τριπλά ή πολλαπλά συστήματα αστέρων. Έτσι, δημιουργούνται τα αστρικά σμήνη που αποτελούνται από πολλά αστέρια που βρίσκονται συγκεντρωμένα σε μια πολύ μικρή περιοχή και οι γαλαξίες, οι οποίοι συγκροτούνται κυρίως από αστέρια, αστρικά σμήνη και μεσοαστρική ύλη.
Με το πέρας του Β΄ κύκλου, οι συμμετέχοντες θα λάβουν το περιεχόμενο των σεμιναρίων σε ψηφιακή μορφή. 
Ευχαριστούμε θερμά τους καθηγητές-εισηγητές που προσφέρουν τα έσοδα των σεμιναρίων για την ενίσχυση των μορφωτικών προγραμμάτων και τους σκοπούς του Μουσείου Ηρακλειδών. 

ΘΕΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ: «To Σύμπαν των παρατηρήσεών μας»
Εισηγητές:Δρ Αντώνιος Αντωνίου, διδάκτωρ Αστροφυσικής  Πανεπιστημίου Αθηνών
Δρ Μάνος Δανέζης, Αστροφυσικός, επίκουρος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών
- Δρ Βάλια Λύρατζη, διδάκτωρ Αστροφυσικής Πανεπιστημίου Αθηνών 
Σχεδιασμός & Επιστημονική Επιμέλεια:Δρ Αντώνιος Αντωνίου, διδάκτωρ Αστροφυσικής  Πανεπιστημίου Αθηνών
Τόπος διεξαγωγής: Μουσείο Ηρακλειδών Κεντρικό κτίριο - Ηρακλειδών 16
(αίθουσες εργαστηρίων)
Πού απευθύνεται:Ενήλικες
Διάρκεια Εργαστηρίου: Τρία σεμινάρια
Ημερομηνίες & Ώρες:Παρασκευή
6, 27 Φεβρουαρίου & 6 Μαρτίου 2015
18:00-19:30
Κόστος Συμμετοχής:37 ευρώ ο κύκλος (με προεγγραφή) ή 15 ευρώ το σεμινάριο κατ'άτομο
Πληροφορίες-Κρατήσεις:Δευτέρα-Παρασκευή 09:00-17:00
Τηλ.: 210 34 61 981 (εσωτ.: 201)
Email: edu@herakleidon-art.gr
Επιβεβαίωση κράτησης θέσης γίνεται μόνο μέσω τραπεζικής κατάθεσης στον λογαριασμό: Alpha Bank ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ – ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΔΩΝ IBAN: GR43 0140 1070 1070 0232 0003 550. Απαιτείται το ονοματεπώνυμο του συμμετέχοντος στην “αιτιολογία κατάθεσης”.
Για να κατεβάσετε το βιογραφικό του Δρ. Μάνου Δανέζη, πατήστε εδώ
Για να κατεβάσετε το βιογραφικό του Δρ. Αντώνιου Αντωνίου, πατήστε εδώ
Για να κατεβάσετε το βιογραφικό της Δρ. Βάλιας Λύρατζη, πατήστε εδώ


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ