Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη, 21 Ιανουαρίου 2015

Σαν σήμερα 21 Ιανουαρίου (2)
21 Ιανουαρίου 1819
Γεννιέται ο Άγγλος αστρονόμος Τζων Άνταμς.


Γεννιέται ο Άγγλος αστρονόμος Τζων Άνταμς, (1819 – 1892), που πιστοποίησε με υπολογισμούς την ύπαρξη του πλανήτη Ποσειδώνα ανεξάρτητα από το Γάλλο Λεβεριέ και πριν ακόμη παρατηρηθεί στον ουρανό με τηλεσκόπιο.

Ακόμη ο Άνταμς  απέδειξε ότι η βροχή των διαττόντων, που ονομάζονται Λεοντίδες, ακολουθούσε τροχιά που έμοιαζε με κομήτη, μελέτησε το μαγνητικό πεδίο της Γης και έγινε διευθυντής του αστεροσκοπείου του Κέιμπριτζ, κατά το 1861.

21 Ιανουαρίου 1930
Ανακαλύπτεται ο νάνος πλανήτης Πλούτωνας από τον νεαρό αστρονόμο Κλάιντ Τόμπω.
Ο Κλάιντ Τόμπω στην φάρμα της οικογένειας του με το χειροποίητο τηλεσκόπιο του.Ανακαλύπτεται ο νάνος πλανήτης Πλούτωνας από τον νεαρό αστρονόμο Κλυντ Τόμπω (1906 – 1997) του αστεροσκοπείου Λόουελ της Αριζόνας, κοντά στον δ – Διδύμων. 
Το έναυσμα για την ανακάλυψη του Πλούτωνα είναι παρόμοιο με εκείνο του Ποσειδώνα. Οι Αμερικανοί αστρονόμου Πέρσιβαλ Λόουελ (1855 – 1916) και Γουίλιαμ Πίκερινγκ (1858 – 1938), ακολουθώντας  τα πρότυπα των Άνταμς και Λεβεριέ, που ανακάλυψαν τον Ποσειδώνα, υπολόγισαν, το 1905, τα στοιχεία της τροχιάς ενός νέου πλανήτη, ο οποίος θα μπορούσε να είναι το αίτιο των ανωμαλιών του Ουρανού και του Ποσειδώνα. 
Στον Λόουελ, γενικά, αποδίδεται η επιτυχημένη πρόγνωση, γιατί, όχι μόνο τα στοιχεία της τροχιάς, που προέβλεψε, ήταν πολύ κοντά στα πραγματικά, αλλά και ξεκίνησε την προσπάθεια, που τελικά οδήγησε στην ανακάλυψη του Πλούτωνα από τους διαδόχους του στο αστεροσκοπείο Φλάγκσταφ ((Flagstaff) της Αριζόνας. 
Αν και το υπόμνημα του Λόουελ για έναν πλανήτη πιο μακριά από τον Ποσειδώνα, δεν δημοσιεύθηκε πριν από το 1915 (ένα χρόνο πριν από το θάνατό του) και οι συνεργάτες του εκτέλεσαν πολλές έρευνες, ανάμεσα στο 1905 και το 1916 με πολλά τηλεσκόπια περιορισμένης δυνατότητας. 
Με βάση την εμπειρία που κέρδισαν από τις πρώτες αυτές έρευνες, κατασκευάστηκε ένα γρήγορο ευρυγώνιο τηλεσκόπιο, που σχεδιάστηκε ειδικά για την έρευνα και την ανακάλυψη ενός πλανήτη σε τροχιά πιο μακρινή από την τροχιά του Ποσειδώνα. 
Όταν, το 1929, τελείωσε η κατασκευή του τηλεσκοπίου και με βάση τα στοιχεία που έδωσαν οι δυο παραπάνω καταξιωμένοι αστρονόμοι, ο νεαρός, τότε, αστρονόμος Κλυντ Τόμπω (1906 – 1997) του αστεροσκοπείου της Αριζόνας, με υπομονή και επιμονή συνέκρινε ζεύγη φωτογραφικών πλακών (επιλεγμένων περιοχών του ουρανού), που είχαν ληφθεί με διαφορά αρκετών ημερών, και αναζήτησε είδωλα κινουμένων ουρανίων αντικειμένων. 
Η έρευνα είχε μεθοδευτεί κατά τέτοιον τρόπο, ώστε ανάμεσα στα εκατομμύρια αστρικών ειδώλων να βρεθεί εκείνο που αντιστοιχεί στο ζητούμενο πλανήτη. 
Κατάφερε, λοιπόν, να φωτογραφήσει έναν πολύ μικρό νέο πλανήτη, κοντά στον αστέρα δ – Διδύμων, μόλις 5ο μακρύτερα από την θεωρητικά προβλεπόμενη θέση του, τον οποίο ονόμασε Πλούτωνα.

Το-Νιου-Σας

Πηγή: Αστρονόμος - Αστρονόμος - ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ