Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο, 17 Ιανουαρίου 2015

Δραστηριότητα του κομήτη - 22 Νοεμβρίου 2014Εντυπωσιακές δομές στους πίδακες του κομήτηΔραστηριότητα του κομήτη - 22 Νοεμβρίου 2014
Πιστώσεις: ESA / Ροζέτα / MPS για ομάδα του ΟΣΙΡΙΣ MPS / UPD / LAM / ΙΑΑ / SSO / INTA / UPM / DASP / IDA
Εικόνα από την  ευρυγώνια κάμερα του ΟΣΙΡΙΣ, που λήφθηκε στις 22 Νοεμβρίου 2014 από απόσταση 30 χιλιομέτρων από τον κομήτη 67Ρ / CG. Η ανάλυση της εικόνας είναι 2,8 μ / εικονοστοιχείο. 
Η κάθετη γραμμή στο κάτω δεξί μέρος της εικόνας, η οποία φαίνεται να διαχωρίζει δύο περιοχές από το κώμα με ελαφρώς διαφορετική φωτεινότητα, είναι η σκιά του πυρήνα που "πέφτει" πάνω στο κώμα. (Περισσότερα)Στην πρώτη έκδοση της εικόνας από το σύστημα ΟΣΙΡΙΣ για το 2015, η ομάδα παρέχει μια άνευ προηγουμένου προβολή στις λεπτομέρειες των πιδάκων σκόνης του 67Ρ / Τ-Γ.

Ο κομήτης 67P / Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο έχει δείξει δραστηριότητα με τη μορφή πιδάκων πολλούς μήνες τώρα, αλλά η τελευταία εικόνα αποκαλύπτει ότι οι πίδακες μεγάλης κλίμακας που παρατηρήθηκαν σε προηγούμενες εικόνες, μπορούν τώρα να επιλυθούν σε πολύ μικρότερους πίδακες που προκύπτουν από την επιφάνεια, οι οποίοι φαίνεται να συγχωνεύονται πιο μακριά από τον πυρήνα του κομήτη. 
Αν και η περισσότερα δραστηριότητα εξακολουθεί να προέρχεται από την περιοχή του «λαιμού», πίδακες επίσης εμφανίζονται και από τους δύο λοβούς του κομήτη.Η εικόνα που παρουσιάζεται εδώ, λήφθηκε στις 22 Νοεμβρίου 2014 από την ευρυγώνια κάμερα του ΟΣΙΡΙΣ, από απόσταση 30 χιλιομέτρων. 
Είναι μέρος ενός συνόλου παρατηρήσεων αφιερωμένη στην έρευνα της γενικής δραστηριότητας του κομήτη. 
Ως εκ τούτου, ο πυρήνας είναι σκόπιμα με υπερ-έκθεση για να αποκαλύψει αμυδρούς πίδακες και την παραλληλοποιημένη φύση των ρευμάτων αερίου και σκόνης που αυξάνεται από την επιφάνεια.

«Αυτή εξακολουθεί να είναι η αρχή της δραστηριότητας σε σύγκριση με αυτό που περιμένουμε να δούμε το καλοκαίρι του τρέχοντος έτους», λέει ο κύριος ερευνητής του Συστήματος ΟΣΙΡΙΣ, Χολγκερ Σιερκς από το Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ για την Έρευνα του Ηλιακού Συστήματος στη Γερμανία. “Από το τελευταίο πέρασμα του περιηλίου, γνωρίζουμε ότι ο κομήτης θα εξελιχθεί κατά έναν παράγοντα 100 σε δραστηριότητα εκείνο το χρονικό διάστημα σε σύγκριση με τώρα.”

Αλλά οι πίδακες είναι ήδη αρκετά ισχυροί τώρα για να δείξουν διαφορετικά χαρακτηριστικά, από τα οποία οι επιστήμονες του συστήματος ΟΣΙΡΙΣ στοχεύουν στην κατανόηση των φυσικών διαδικασιών που δημιουργούν και στη διαμόρφωση τους.

Στη συγκεκριμένη μελέτη, οι πίδακες παρατηρήθηκαν πάνω από μία πλήρη περιστροφή του κομήτη. 
“Με την παρακολούθηση τους από εικόνα σε εικόνα, θα ανακατασκευάσουμε τις τρισδιάστατες δομές τους και τη σύνδεσή τους με συγκεκριμένες περιοχές του πυρήνα, των οποίων η μορφολογία και η σύνθεση ερευνάται”, εξηγεί ο επιστήμονας  του συστήματος ΟΣΙΡΙΣ Ζαν-Μπατιστ Βινσεντ από το ΙΜΠ.

Με την κατανόηση, από που ακριβώς αναδύονται οι πίδακες, για παράδειγμα, από τα βράχια ή τις "πεδιάδες", οι επιστήμονες θα μάθουν πώς ακριβώς δημιουργείται η δραστηριότητα. 
Οι επιστήμονες θα μάθουν επίσης το πώς αλληλεπιδρούν οι πίδακες με τα σωματίδια σκόνης και αερίου από το κώμα που περιβάλλει τον πυρήνα, το οποίο όμως είναι σαφώς ορατό μόνο σε πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις από τον κομήτη (για παράδειγμα, δείτε το κώμα, όπως φαίνεται από το έδαφος - στη βάση του Πολύ Μεγάλου Τηλεσκοπίου (VLT).

Εκτός από τους πίδακες, η νέα εικόνα αποκαλύπτει επίσης τα χαρακτηριστικά της επιφάνειας από την «σκοτεινή-πλευρά» του κομήτη. 
Παρά το γεγονός ότι η περιοχή αυτή δεν έχει φωτιστεί ακόμα άμεσα - αυτό θα συμβεί, καθώς ο κομήτης κινείται όλο και πιο κοντά στο περιήλιο, τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους - το διάχυτο φως που αντανακλάται από άλλες περιοχές, μας επιτρέπει να δούμε το τι πρόκειται να έρθει.
Το-Νιου-Σας

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ