Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη, 22 Ιανουαρίου 2015

Σαν σήμερα 22 Ιανουαρίου (5)
1906
Γεννιέται ο Μενέλαος Λουντέμης, συγγραφέας. (Ένα παιδί μετράει τ' άστρα). (Θαν. 22/1/1977)
Μενέλαος Λουντέμης (1912-1977)
(η φωτογραφία είναι από το opencalendar.gr


Ο Μενέλαος Λουντέμης (1912 - 22 Ιανουαρίου 1977), ήταν Έλληνας λογοτέχνης που γεννήθηκε στη Κωνσταντινούπολη το έτος 1912. Το λογοτεχνικό του ψευδώνυμο το εμπνεύστηκε από τον ποταμό Λουδία της μετέπειτα πατρίδας του.


1980


Συλλαμβάνεται στη Μόσχα ο φυσικός Αντρέι Ζαχάροφ, ο οποίος βοήθησε στην κατασκευή την πρώτης βόμβας υδρογόνου για λογαριασμό της ΕΣΣΔ, επειδή άσκησε κριτική για τη στρατιωτική επιδρομή των Σοβιετικών στο Αφγανιστάν.
Ο Ζάχαροφ, ήταν ο πρώτος Σοβιετικός, που τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης, το 1975.


2003,
γίνεται η τελευταία επιτυχημένη επικοινωνία με το διαστημόπλοιο "Πρωτοπόρος 10", ένα από τα πιο μακρινά αντικείμενα, που κατασκεύασε ποτέ ο άνθρωπος.


22 Ιανουαρίου 2003, λαμβάνεται το τελευταίο μήνυμα του Πάιονηρ 10 από απόσταση 12 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων. Χωρίς να γίνει άλλη προσπάθεια επικοινωνίας, το σκάφος θα ταξιδέψει μέχρι τον κόκκινο γίγαντα Αλδεβαράν, όπου αναμένεται να φτάσει σε περισσότερο από δυο εκατομμύρια χρόνια.

Ο Πάιονηρ 10 (πρωτοπόρος) είναι το πρώτο διαστημικό σκάφος που ταξίδεψε πέρα από την ζώνη των αστεροειδών και εξερεύνησε τον Δία από κοντά.
Εκτοξεύθηκε στις 2 Μαρτίου 1972 από το συγκρότημα εκτοξεύσεων 36 του ακρωτηρίου Κανάβεραλ.
Ο Πάιονηρ 10 έχει περάσει την τροχιά του Πλούτωνα και κατευθύνεται σταθερά προς τον αστέρα Αλντεμπαράνστον αστερισμό του Ταύρου. 
Αν συνεχίσει την πορεία του κανονικά, θα είναι το πρώτο κατασκευασμένο από τον άνθρωπο αντικείμενο που τελικά κατάφερε να εγκαταλείψει το ηλιακό μας σύστημα, αφήνοντας πίσω του το πεδίο βαρύτητας του ήλιου. 
Προς το παρόν ακόμα δεν έχει περάσει την ηλιόπαυση και το Νέφος του Όορτ.
Η αποστολή του ήταν να μελετήσει τα διαπλανητικά και πλανητικά μαγνητικά πεδία, τον ηλιακό άνεμο, τις κοσμικές ακτίνες, τα όρια του Ηλιοθύλακα, την φυσική διανομή ουδέτερου υδρογόνου στο διάστημα, τις ιδιότητες (μέγεθος, μάζα, ροή, και ταχύτητα) της διαστημικής σκόνης, το σέλας στην ατμόσφαιρα του Δία καθώς και τα ραδιοκύματα που αυτός εκπέμπει, την ατμόσφαιρα του Δία και μερικών από τους δορυφόρους του, ιδιαίτερα την ατμόσφαιρα τηςIώ και τέλος να φωτογραφίσει τον Δία και τους δορυφόρους του.


22 Ιανουαρίου 2003,
λαμβάνεται το τελευταίο μήνυμα του "Πρωτοπόρος 10" απο απόσταση 12 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων.
Χωρίς να γίνει άλλη προσπάθεια επικοινωνίας, το σκάφος θα ταξιδέψει μέχρι τον κόκκινο γίγαντα Αλδεβαράν, όπου αναμένεται να φτάσει σε περισσότερο απο δυο εκατομμύρια χρόνια

22 Ιανουαρίου 1968
Εκτοξεύεται το μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο "Απόλλων – 5".

Εκτοξεύεται το μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο «Απόλλων – 5», όπως και όλα τα προηγούμενα της ίδιας σειράς.
Μαζί του, όμως, είχε και τη σεληνάκατο για δοκιμή.
Έγινε δορυφόρος της Γης και εν συνεχεία αποσπάστηκε η σεληνάκατος, βάρους 14.376 κιλών, για να κάνει μόνη της περιφορές.
Το περίγειό της ήταν 162 χλμ., το απόγειό της 222 χλμ., η κλίση της τροχιάς της 31ο,6 και η περίοδός της 89,5 λεπτά. Τότε δοκιμάστηκαν οι κινητήρες ανόδου και καθόδου της σεληνακάτου με επιτυχία.


22 Ιανουαρίου 1968,
εκτοξεύεται το Απόλλων 5, η πρώτη μη επανδρωμένη αποστολή που μετέφερε την σεληνιακή άκατο και δοκίμασε τα συστήματα προσελήνωσης και απογείωσής της.
Κατα την διάρκεια των δοκιμών πραγματοποιήθηκε η πρώτη ρυθμιζόμενη καύση κινητήρα στο διάστημα.


22 Ιανουαρίου 1978
πραγματοποιείται ο πρώτος αυτόματος ανεφοδιασμός στο διάστημα. Το "Πρόοδος 1" συνδέεται με τον σοβιετικό σταθμό Σαλιούτ 6 και αφού τον προμηθεύει με καύσιμα, προμήθειες και εξοπλισμό διαλύεται με ασφάλεια κατά την επανείσοδό του στην ατμόσφαιρα στις 8 Φεβρουαρίου

Το-Νιου-Σας

Πηγή: Σαν σήμερα - ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ - Το-Νιου-Σας - Αστρονόμος - λογομνήμων ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ