Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή, 23 Ιανουαρίου 2015

Σαν σήμερα 23 Ιανουαρίου (1)
23 Ιανουαρίου 2004
Μπαίνει σε πολική τροχιά του Άρη ο πρώτος διαπλανητικός δορυφόρος της ΕΣΑ “Άρης Εξπρές”.
Εικόνα γραφικού υπολογιστή του "Άρη Εξπρές"Εισέρχεται σε πολική τροχιά του Άρη ο πρώτος διαπλανητικός δορυφόρος της ΕΣΑ «Μαρς Εξπρές» και επιβεβαιώνει ότι το κάλυμμα πάγου το νοτίου πόλου του πλανήτη, αποτελείται από μίγμα νερού και παγωμένου διοξειδίου του άνθρακα. Επίσης ανακάλυψε ίχνη αμμωνίας στην επιφάνειά του, τα οποία πιθανό να προέρχονται είτε από ηφαίστεια, πράγμα απίθανο, είτε από μικροοργανισμούς. Στην περιοχή του βορείου πόλου ανακάλυψε επίσης έναν όγκο πάγου με διάμετρο 10 χλμ. περίπου, μέσα σε έναν κρατήρα μεγάλης πεδιάδας. 
Η εκτόξευση του δορυφόρου αυτού έγινε από το διαστημικό κέντρο Μπαϊκονούρ του Καζακστάν, στις 2.6.2003, με πύραυλο τύπου «Σογιούζ – Φρεγκάτ». 
Ο δορυφόρος αυτός είχε σχήμα σχεδόν κύβου, με μήκος 1,8 μ., πλάτος 1,5 μ. και ύψος 1,4 μ. 
Για την επικοινωνία του με τη Γη χρησιμοποίησε μια αντένα  με διάμετρο 1,8 μ. Τα ηλιακά φτερά του είχαν επιφάνεια 11,45 m2. 
Στο τέλος του 2008, ο «Μαρς – Εξπρές» ολοκλήρωσε 5.000 περιφορές γύρω από τον Άρη και έδωσε μια ολοκληρωμένη εικόνα της επιφάνειάς του με εκπληκτική λεπτομέρεια. Το 2009 η ΕΣΑ ανακοίνωσε ότι η ζωή του και οι παρατηρήσεις του θα παραταθούν μέχρι το 2012.
Το-Νιου-Σας

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ