Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη, 29 Ιανουαρίου 2015

Ο πολικός δακτύλιος του Αρπ 230
Πιστωτική: ΕΣΑ / Χαμπλ και ΝΑΣΑ
Απόδειξη: χρήστης του Φλίκερ Ντετ58Αυτή η εικόνα της εβδομάδας, δείχνει τον Αρπ 230, επίσης γνωστό ως IC 51, παρατηρήθηκε από το διαστημικό τηλεσκόπιο Χαμπλ της ΝΑΣΑ / ΕΣΑ.

Ο Αρπ 230, είναι ένας γαλαξίας από ένα ασυνήθιστο ή περίεργο σχήμα, και είναι ως εκ τούτου μέρος από τον Άτλα των Περίεργων Γαλαξιών που παράγεται από τον Χάλτον Αρπ
Το ακανόνιστο σχήμα του, πιστεύεται ότι είναι το αποτέλεσμα μιας βίαιης σύγκρουσης με άλλο γαλαξία κάποια στιγμή στο παρελθόν. 
Η σύγκρουση θα μπορούσε επίσης να θεωρηθεί υπεύθυνη για το σχηματισμό του πολικού δακτυλίου του γαλαξία.

Ο εξωτερικός δακτύλιος γύρω από τον γαλαξία, αποτελείται από αέριο και αστέρια και περιστρέφεται πάνω από τους πόλους του γαλαξία.
Πιστεύεται ότι η τροχιά του μικρότερου των δύο γαλαξιών τα οποία δημιούργησαν τον Αρπ 230, ήταν κάθετα στο δίσκο του δεύτερου, μεγαλύτερου γαλαξία όταν συγκρούστηκαν. 
Κατά τη διαδικασία της συγχώνευσης, ο μικρότερος γαλαξίας θα είχε χωριστεί και μπορεί να είχε διαμορφώσει τα πολικά χαρακτηριστικά δομής δακτυλίου που οι αστρονόμοι μπορούν να παρατηρήσουν σήμερα.

O Αρπ 230 είναι αρκετά μικρός για ένα φακοειδή γαλαξία, έτσι και οι δύο αρχικοί γαλαξίες τον σχημάτισαν όταν και οι δύο ήταν μικρότεροι από το Γαλαξία μας.Το-Νιου-Σας

Πηγή: ΧΑΜΠΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ