Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή, 25 Ιανουαρίου 2015

Σαν σήμερα 25 Ιανουαρίου (5)
25 Ιανουαρίου 2004
ο περιπλανώμενος εξερευνητής "Ευκαιρία" προσεδαφίζεται στον Άρη  ένα από τα δύο ρομποτικά οχήματα της ΝΑΣΑ ξεκινώντας έτσι την αποστολή του στην εξερεύνηση του κόκκινου πλανήτη, η διάρκεια της οποίας ξεπεράστηκε κατά είκοσι φορές από την προγραμματισμένη
Το ρομποτικό σκάφος "Ευκαιρία"11 χρόνια και απαρίθμηση- ο εξερευνητής "Ευκαιρία" στον ΆρηΠώς φτάσαμε στον Άρη. Εντυπωσιακό! (σε υψηλή ανάλυση)25 Ιανουαρίου 1994,
εκτοξεύεται ο δορυφόρος Κλημεντίνη, με σκοπό την χαρτογράφηση της Σελήνης. Με τα διάφορα όργανα του ανακάλυψε ίχνη νερού σε κρατήρες των πόλων, εξέτασε την σύσταση του εδάφους, δημιούργησε ακριβείς υψομετρικούς χάρτες και φωτογράφησε την επιφάνεια σε υψηλή ανάλυση.
Η εκτόξευση του ΚλημεντίνηΠάγος στη Σελήνη
25 Ιανουαρίου 1983
εκτοξεύεται το IRAS, το πρώτο διαστημικό τηλεσκόπιο που χαρτογράφησε το σύμπαν στο υπέρυθρο μέρος του φάσματος. Ανακάλυψε 350.000 πηγές που ακόμη δεν έχουν ταυτοποιηθεί, αλλά πιστεύεται οτι πρόκειται για γαλαξίες στο στάδιο παραγωγής άστρων και άστρα με πρωτοπλανητικούς δίσκους.
Αστρονομικός δορυφόρος υπέρυθρης ακτινοβολίας1627,
γεννιέται ο Αγγλο-Ιρλανδός χημικός και φυσικός, φιλόσοφος και εφευρέτης Ρόμπερτ Μπόιλ. 
Ο Μπόιλ έγινε γνωστός από το νόμο της φυσικής Μπόιλ- Μαριότ, που αναφέρεται στη σχέση πίεσης και όγκου ενός αερίου σε συγκεκριμένη θερμοκρασία.
Ο Ρόμπερτ Μπόιλ (1627-1691)Ο Ρόμπερτ Μπόιλ (Robert Boyle) ήταν Ιρλανδός Χημικός. (1627 - 1691).


Ο Μπόιλ ήταν εκείνος που αντιλήφθηκε τη πραγματική φύση των στοιχείων, προσδίδοντας σ΄ αυτά τη χημική έννοια και ότι οι διάφορες ουσίες αποτελούν χημικές ενώσεις χημικών στοιχείων και αντίστροφα ότι τα χημικά στοιχεία μπορούν να απομονωθούν με διάσπαση των χημικών ενώσεων. Επιπλέον ο Μπόιλ διατύπωσε, νόμο των αερίων που φέρει το όνομά του.Ο Boyle θεωρείται ο τελευταίος των αλχημιστών και ταυτόχρονα ο πρώτος των χημικών. Στο βιβλίο του ''ο σκεπτικιστής χημικός'' εισάγει την έννοια του ατόμου απορρίπτοντας τα τέσσερα στοιχεία του Αριστοτέλη (γη, νερό, αέρας, φωτιά).

25 Ιανουαρίου 1736.
"Γεννιέται ο Γάλλος μαθηματικός Ζοζέφ Λαγκράνζ".
Γεννιέται ο Γάλλος μαθηματικός Ζοζέφ Λαγκράνζ (Joseph Lagrange, 1736 – 1813), που μελέτησε τη λίκνιση  της Σελήνης και τις κινήσεις των δορυφόρων του Δία. Για τις μελέτες του αυτές έλαβε διαδοχικά βραβεία από την Ακαδημία του Παρισιού. Αργότερα δημοσίευσε τις εργασίες του για το πρόβλημα των τριών σωμάτων και τη σταθερότητα του ηλιακού μας συστήματος. Πολύ γνωστά στην αστρονομία είναι τα σημεία ισορροπίας που φέρουν το όνομά του.

Κατά τη Γαλλική επανάσταση του 1789, αναγκάστηκε να ασχοληθεί με τη μεταρρύθμιση του μετρικού συστήματος. Όταν ο μεγάλος χημικός Λαβουαζιέ καρατομήθηκε, ο Λαγκράνζ σχολίασε: Χρειάστηκε μια μόνο στιγμή για να κοπεί το κεφάλι αυτό και ένας αιώνας δεν θα είναι, ίσως, αρκετός για να υπάρξει ένα παρόμοιο.

Ο Ναπολέων τίμησε τον ηλικιωμένο μαθηματικό κάνοντάς τον γερουσιαστή και κόμη της αυτοκρατορίας. Παρόλα αυτά ο Λαγκράνζ παρέμεινε ο ίδιος ήσυχος διακριτικός ακαδημαϊκός, μια σεβάσμια μορφή αφοσιωμένη στους στοχασμούς της. 
Το σημείο Λαγκράνζ, είναι ένα σημείο, στο οποίο αν τοποθετηθεί ένα τρίτο ουράνιο σώμα, στο πρόβλημα των τριών σωμάτων, τότε το σύστημα αυτό βρίσκεται σε ισορροπία και το τρίτο ουράνιο σώμα ισορροπεί. Αυτό δε διότι οι ελκτικές δυνάμεις, που ασκούνται από τα δυο ουράνια σώματα στο τρίτο, εξισώνονται.
Τα σημεία ισορροπίας μελετήθηκαν θεωρητικά από τον Λαγκράνζ, το 1772, και βρέθηκε η φυσική παρουσία τους μόλις το 1906, οπότε ανακαλύφτηκε ο αστεροειδής Αχιλλέας, ως πρώτο μέλος της ομάδας των Τρωϊκών αστεροειδών.Το-Νιου-Σας

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ