Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή, 25 Ιανουαρίου 2015

Τεράστιος αστεροειδής θα προσπεράσει τη Γη τη Δευτέρα (25/01/2015) (Ζωντανά)

Ζωντανά από εδώ αύριο 26/01/2015(Εικόνα.: ΝΑΣΑ)

Μία μέρα μετά τις εκλογές, στις 6:20 το απόγευμα της 26ης Ιανουαρίου, ένας μεγάλος αστεροειδής με τον κωδικό «2004 BL86» και διάμετρο 500 περίπου μέτρων, θα προσπεράσει τη Γη σε απόσταση 1,2 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, μια απόσταση τρεις φορές μεγαλύτερη από την απόσταση της Γης από τη Σελήνη. 
Πρόκειται για το κοντινότερο πέρασμα που θα κάνει αστεροειδής τέτοιου μεγέθους έως το 2027, όταν ο αστεροειδής «1999 ΑΝ10» αναμένεται να πλησιάσει τον πλανήτη μας. 


 Εάν ο αστεροειδής αυτός συγκρούονταν με τη Γη, η έκρηξή του θα απελευθέρωνε ενέργεια ίση με 8.000 μεγατόνους ΤΝΤ και θα δημιουργούσε έναν κρατήρα με διάμετρο 8 περίπου χιλιομέτρων.
Μία τέτοια σύγκρουση συμβαίνει μία φορά κάθε 140.000 περίπου χρόνια. 

 Από την Αριζόνα ως τη Σιβηρία και από το Μεξικό έως την Αυστραλία, περίπου 150 κρατήρες από διάφορες συγκρούσεις έχουν βρεθεί στην επιφάνεια του πλανήτη μας. 

Ο νεότερος μεγάλος κρατήρας πρόσκρουσης βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, στη βόρειο Αριζόνα. Με διάμετρο σχεδόν ενάμισι χιλιόμετρο και βάθος 275 μέτρα, ο κρατήρας Μπάριντζερ, όπως ονομάστηκε, δημιουργήθηκε από τη πτώση ενός μικρού αστεροειδή πριν από 50.000 χρόνια ένα απειροελάχιστο χρονικό διάστημα στα πλαίσια του γεωλογικού χρόνου. 

 Αυτή η βαθιά ουλή στην έρημο της Αριζόνα, σχηματίστηκε ακαριαία, όταν ένα σιδερένιο διαστημικό θραύσμα 70 μέτρων και μάζα αρκετών εκατομμυρίων τόνων και έπεσε πάνω στη Γη με ταχύτητα 40.000 χλμ. την ώρα μετατοπίζοντας εκατομμύρια τόνους πετρωμάτων και αφανίζοντας κάθε είδος ζωής σε ακτίνα αρκετών χιλιομέτρων. 

Έχοντας διατηρήσει σχεδόν ανέπαφα τα χαρακτηριστικά του, χάρη στο άνυδρο κλίμα της ερήμου, ο κρατήρας αυτός είναι ο καλύτερα διατηρημένος κρατήρας που έχει βρεθεί μέχρι τώρα στη Γη. 

 Η γήινη ατμόσφαιρα μπορεί να μας προστατέψει αρκετά από την εισβολή αντικειμένων με διάμετρο μέχρι 50 μέτρα, όμως υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες αντικείμενα με μεγαλύτερη διάμετρο που διασχίζουν την τροχιά της Γης. 

Γι’ αυτό και διάφορες διαστημικές υπηρεσίες και ερευνητικά κέντρα σε όλο τον κόσμο σαρώνουν συστηματικά τον έναστρο ουρανό σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν όλα εκείνα τα «επικίνδυνα» ουράνια σώματα και να υπολογίσουν την τροχιά τους, προκειμένου να καταγράψουν εκείνα που θα αποτελέσουν κίνδυνο για το μέλλον. 

 Σύμφωνα με ορισμένους ερευνητές, η παρουσία και μόνο μιας διαστημοσυσκευής σε τροχιά γύρω από κάποιον επικίνδυνο αστεροειδή αρκεί, αφού η βαρυτική της έλξη, αν και ελάχιστη, θα είναι ικανή σε βάθος χρόνου να μεταβάλλει την τροχιά του, ακριβώς όσο χρειάζεται. 

Άλλες, εξίσου «ήπιες» μέθοδοι μεταβολής της τροχιάς ενός αστεροειδούς περιλαμβάνουν το χρωματισμό της επιφάνειάς του με ειδική ανακλαστική ή απορροφητική μπογιά προκειμένου να μεταβάλλουν την πίεση της προσπίπτουσας ακτινοβολίας του Ήλιου, ή ακόμη και τη χρήση ειδικών κατόπτρων, τα οποία, εστιάζοντας τις ακτίνες του Ήλιου πάνω στον αστεροειδή, θα «ατμοποιήσουν» κάποια ποσότητα από την ύλη του. 

Πιο βίαιες μέθοδοι αναχαίτισης ενός αστεροειδούς περιλαμβάνουν τη χρήση πυρηνικών βομβών, με τον κίνδυνο βέβαια να τον διαμελίσουν σε πολλά μικρότερα κομμάτια, τα οποία θα βομβάρδιζαν τον πλανήτη μας με εξίσου καταστροφικά αποτελέσματα. 

 Περισσότερες πληροφορίες για τους αστεροειδείς και για την πιθανότητα σύγκρουσής τους με τη Γη μπορείτε να παρακολουθήσετε στην παράσταση του Ευγενιδείου Πλανηταρίου με τίτλο «Ο Θάνατος των Δεινοσαύρων». 

Πρόκειται για μια εντυπωσιακή παράσταση, που παρουσιάζει με συναρπαστικό τρόπο ορισμένες απ’ τις πιθανές ερμηνείες της μαζικής εξαφάνισης των δεινοσαύρων και εστιάζει στην επικρατέστερη, σύμφωνα με την οποία οι δεινόσαυροι εξαφανίστηκαν από το πρόσωπο της Γης εξαιτίας της πρόσκρουσης στον πλανήτη μας ενός τεράστιου αστεροειδούς πριν από περίπου 65 εκατομμύρια χρόνια. 

Ταυτόχρονα προσπαθεί να δώσει το έναυσμα για ενδιαφέρουσες ερωτήσεις όπως: «Πόσο πιθανό είναι άραγε ένα αντίστοιχο σενάριο μελλοντικής εξαφάνισης των ειδών που ζουν σήμερα στον πλανήτη μας;». 

Όλα αυτά παρουσιάζονται στον εντυπωσιακό, τεράστιο θόλο του Πλανηταρίου με τρόπο που εντυπωσιάζει και μετατρέπει την παράσταση σε μια εικονική περιπέτεια που κόβει την ανάσα.
Ο αστεροειδής 2004 BL86 περνάει αλλά δεν... ακουμπάειΣήμερα θα κάνει το κοντινότερο του πέρασμα από τη Γη και είναι ορατός ακόμη και με απλά κυάλια

Ενας μεγάλος αστεροειδής, ο «2004 BL86», ο οποίος έχει διάμετρο περίπου μισού χιλομέτρου, θα περάσει σήμερα Δευτέρα 26 Ιανουαρίου  σχετικά κοντά από τη Γη, σε απόσταση περίπου τριπλάσια από τη Σελήνη, αλλά δεν αποτελεί κίνδυνο, όπως ανακοίνωσε η ΝΑΣΑ. 
Πρόκειται για το κοντινότερο πέρασμα που θα κάνει αστεροειδής τέτοιου μεγέθους έως το 2027, όταν ο επίσης μεγάλος αστεροειδής «1999 ΑΝ10» αναμένεται να πλησιάσει τον πλανήτη μας.


Πόσο κοντά;

Στο κοντινότερο σημείο του από τη Γη στις 26 Ιανουαρίου, ο «2004 BL86» θα βρεθεί σε απόσταση περίπου 1,2 εκατομμυρίων χιλιομέτρων. 
Ο εν λόγω αστεροειδής δεν αναμένεται να ξαναπλησιάσει τη Γη μέσα στα επόμενα 200 χρόνια. 
Η ΝΑΣΑ και άλλες διαστημικές υπηρεσίες και αστεροσκοπεία ανά τον κόσμο σχεδιάζουν να μελετήσουν τη διέλευση του αστεροειδούς για να μάθουν περισσότερα πράγματα για τον ίδιο και γενικότερα γι' αυτά τα ουράια σώματα, που αποτελούν δυνητική απειλή για τον πλανήτη μας.


Ο διαμέτρου 550 μέτρων αστεροειδής ανακαλύφθηκε το 2004 από ένα αμερικανικό τηλεσκόπιο στο Νέο Μεξικό και αναμένεται, όταν πλησιάσει και άλλο τη Γη, να είναι ορατός στο βόρειο ημισφαίριο ακόμη και από τους ερασιτέχνες αστρονόμους με τα μικρά τηλεσκόπιά τους.Ζωντανή Αστρονομική εικόνα ΣΣΦ έρχεται ζωντανά από το τηλεσκόπιο


Πού να παρακολουθήσετε: Παρατηρητές στην Αμερική, την Ευρώπη και την Αφρική θα έχουν τις καλύτερες θέσεις για να τον παρατηρήσουν κατά το φωτεινότερο χρόνο του: από 20:00 Ανατολική χειμερινή ώρα το βράδυ της Δευτέρας, 26 Ιανουαρίου, μέχρι περίπου 1 π.μ. EST στις 27.


Σχεδόν ακριβώς, όταν γίνεται φωτεινότερος (περίπου 9ου μεγέθους), ο αστεροειδής 2004 BL86 περνά πολύ κοντά στο Σμήνος της Κυψέλης, M44. 
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο 2004 BL86 θα είναι ο ψηλά στον βορρά μέσα από το αμυδρό αστερισμό του Καρκίνου. 
Είναι στο ανατολικό άκρο ενός αστρικού σμήνους που ονομάζεται κυψέλη (ή Μεσιέ 44) από τα μεσάνυχτα έως τις 12:30 π.μ. EST.


Κατά τη στιγμή της πλησιέστερης προσέγγισης του, στις 26 Ιανουαρίου, ο αστεροειδής θα είναι περίπου 745.000 μίλια (1.200.000 χιλιόμετρα) από τη Γη.Εικονογράφηση ΕΣΑ
Στις 26 Ιανουαρίου, ο μεγαλύτερος αστεροειδής μέχρι το 2027 θα κάνει ένα γρήγορο πέρασμα στο σύστημα Γης-Σελήνης.Παρατηρήστε την διέλευση του αστεροειδή 2004 BL86 την Δευτέρα 26/1


H πορεία του αστεροειδή 2004 BL86 την Δευτέρα 26/1


Την Δευτέρα 26 Ιανουαρίου ο αστεροειδής 2004 BL86 με διάμετρο περίπου 500 μέτρα, θα πλησιάσει την Γη σε απόσταση περίπου τριπλάσια της απόστασης Γης – Σελήνης (1.2 εκατομμύρια χιλιόμετρα), χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε πιθανότητα σύγκρουσης. Η διέλευση του 2004 BL86 είναι η κοντινότερη που θα πραγματοποιήσει γνωστός αστεροειδής μέχρι το 2027.

Η φωτεινότητα του αναμένεται να φτάσει σε μέγεθος 9,2 που σημαίνει ότι θα είναι ορατός με κιάλια ή με ένα μικρό τηλεσκόπιο.

Πως μπορούμε να τον δούμε;

Με ένα απλό αστρονομικό πρόγραμμα, όπως το Χάρτες του Ουρανού μπορούμε να γνωρίζουμε τις θέσεις των αστεροειδών ανά πάσα στιγμή. 
Όμως στις κοντινές διελεύσεις οι μαθηματικοί υπολογισμοί του προγράμματος (και όλων των αστρονομικών προγραμμάτων) δεν λαμβάνουν υπ’ όψιν την επίδραση της γήινης βαρύτητας.

Έτσι ο καλύτερος τρόπος να χαρτογραφήσουμε με ακρίβεια την τροχιά του αστεροειδή είναι να βασιστούμε στα δεδομένα από την υπηρεσία Ορίζοντες της ΝΑΣΑ ή από το Κέντρο Μικρών Πλανητών της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης. 
Με την διαδικασία που περιγράφεται εδώ, εισάγουμε τα δεδομένα θέσης του αστεροειδούς (εφημερίδα) στο Χάρτες του Ουρανού δημιουργώντας χάρτες όπως οι παρακάτω.

Για την Ελλάδα, ο αστεροειδής ανατέλλει μετά τις 7 το απόγευμα, ενώ στις 20:10 διασχίζει το ανοικτό σμήνος Μ48 στην Ύδρα. 
Η κίνηση του στο στερέωμα θα είναι αρκετά γρήγορη, λόγω της μικρής του απόστασης από την Γη, ώστε θα καλύπτει μισή μοίρα (όση η διάμετρος της Πανσελήνου) σε 11 λεπτά περίπου. Μετά τις 7 το πρωί της Τρίτης ο αστεροειδής θα διασχίσει το ανοικτό σμήνος Μ44 στον Καρκίνο, όμως θα είναι πολύ χαμηλά στον ορίζοντα, λίγο πριν δύσει.

Μια καλή τεχνική παρατήρησης είναι η επιλογή ενός πεδίου που να περιέχει κάποιο φωτεινό άστρο και η αναμονή μέχρι να περάσει ο αστεροειδής από το πεδίο.

Ζωντανή μετάδοση στις 21:30 από το Εικονικό Τηλεσκόπιο


ΕΙΚΌΝΕΣ ΑΠΌ ΤΗΝ ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΟΥ Σλουχ.κομ

Εδώ είναι εικόνες από βίντεο που παρουσιάστηκε από τον Δρ Λανς Μπένερ ενός χρυσόλιθου του αστεροειδή BL86 σε στενή προσέγγιση!


Σχετικά: Αβλαβής επίσκεψη μεγάλου αστεροειδή

Το-Νιου-Σας

Πηγή: live.slooh - Πεμπτουσία (κείμενο) - dailymail - iflscience - εθνική γεωγραφική - ΤΟ ΒΗΜΑ ΟΦΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ