Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη, 27 Ιανουαρίου 2015

Σαν σήμερα 27 Ιανουαρίου (2)
1967
Κατά τη διάρκεια δοκιμών στη ράμπα εκτόξευσης, το διαστημόπλοιο «Απόλλων 1» τυλίγεται στις φλόγες, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι αστροναύτες - μέλη του πληρώματός του, Βίρτζιλ Γκρίσομ, Έντουαρντ Γουάιτ και Ρότζερ Τσάφι.
Οι Γκρίσομ, Γουάιτ, και Τσάφι, στέκονται μπροστά στον Απόλλωνα / Κρόνος IB διαστημικό όχημα τους στην εξέδρα εκτόξευσης, δέκα ημέρες πριν από την εκδήλωση πυρκαγιάς στην καμπίνα που στοίχισε τη ζωή τους27 Ιανουαρίου 1967. 
Βρίσκει τραγικό θάνατο ο Αμερικανός αστροναύτης Ρότζερ Σάφι (1935 – 1967).

Βρίσκει τραγικό θάνατο ο Αμερικανός αστροναύτης Ρότζερ Σάφι (1935 – 1967), μαζί με τους συναδέλφους του Γκρίσομ και Έντουαρντ Χουάιτ, όταν εκδηλώθηκε πυρκαγιά στο θαλαμίσκο του προγράμματος «Απόλλων», κατά τη διάρκεια αναπαράστασης της εκτόξευσης. 
Ο Τσάφι, 31 ετών, ήταν πρωτόπειρος και ο νεότερος από τους τρεις. 
Για το πρώτο του ταξίδι, αυτό που δεν έγινε ποτέ, είχε πει: «Την ώρα της αντίστροφης μέτρησης, όλοι αισθάνονται κάτι σαν αγωνία, όταν σκέπτονται πόσα σπουδαία πράγματα εξαρτώνται από αυτό το γεγονός. 
Ωστόσο παρ’ ό,τι ανησυχείς, έχεις την πεποίθηση ότι ξέρεις τι ακριβώς πρέπει να κάνεις».
Ο Τσάφι υπηρέτησε στην πολεμική αεροπορία και από το 1963, ανήκε στο σώμα των αστροναυτών. Το όνομά του δόθηκε σε κρατήρα της αόρατης πλευράς της Σελήνης.
27 Ιανουαρίου
Γεννιέται ο Βρετανός αστρονόμος Ισαάκ Ρόμπερτς, που ασχολήθηκε με τη φωτογράφηση νεφελωμάτων.

Γεννιέται ο Βρετανός αστρονόμος Ισαάκ Ρόμπερτς , (1829 – 1904), που ασχολήθηκε με τη φωτογράφηση νεφελωμάτων
Από τις πρώτες φωτογραφίες του (1893) ήσαν το νεφέλωμα του Ωρίωνα, ο γαλαξίας της Ανδρομέδας, οπότε αποκαλύφτηκε η σπειροειδής δομή του, το σμήνος των Πλειάδων (οπότε φάνηκαν οι πολυάριθμοι αστέρες του) κ.ά. Οι φωτογραφίες εκτέθηκαν στη Βασιλική Αστρονομική Εταιρεία, η οποία τον τίμησε με το χρυσό μετάλλιο, το 1895.Ισαάκ Ρόμπερτς «το μέγα έργο θεωρείται γενικά ότι είναι η εικόνα του Μεγάλου Νεφελώματος της Ανδρομέδας


Αστρικό πεδίο: το παρατηρητήριο και το σπίτι του Ισαάκ Ρόμπερτς στο Κρόουμπρα, Σάσσεξ
Το-Νιου-Σας

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ