Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο, 31 Ιανουαρίου 2015

Σαν σήμερα 31 Ιανουαρίου (6)
1958,
εκτοξεύεται από τον αμερικανικό στρατό ο πρώτος δορυφόρος της χώρας. Ο "Εξπλόρερ 1", τίθεται σε τροχιά γύρω από τη Γη, για να μελετήσει τις κοσμικές ακτίνες.
Φωτογραφία του Εξερευνητή 1

Ο Εξερευνητής 1 ήταν ο πρώτος δορυφόρος που εκτόξευσαν οι ΗΠΑ στο διάστημα, στις 31 Ιανουαρίου του 1958. 
Ο Εξερευνητής 1 ήταν η απάντηση στον Σπούτνικ των Σοβιετικών, οι οποίοι είχαν ξεκινήσει την προσπάθεια για την εξερεύνηση του διαστήματος. 
Δεν αποτέλεσε ωστόσο την πρώτη απόπειρα για εκτόξευση δορυφόρου, καθώς είχε προηγηθεί μια αποτυχημένη προσπάθεια το Δεκέμβριο του 1957.

Ο δορυφόρος ήταν εξοπλισμένος με όργανα για παρατηρήσεις της ραδιενέργειας γύρω από τη Γη και δημιουργήθηκε υπό την εποπτεία του καθηγητή Τζέιμς βαν Άλεν (Τζέιμς Α Βαν Άλλεν). 
Τα δεδομένα που πήρε τόσο ο Εξερενητής1 όσο και ο Εξερευνητής 3 (Μάρτιος του 1958) ήταν τα πρώτα επιστημονικά δεδομένα της εποχής του Διαστήματος. 
Οι ραδιενεργές ζώνες γύρω από τη Γη είναι γνωστός ως ζώνες Βαν Άλλεν.


31 Ιανουαρίου 1958. 
Εκτοξεύεται ο πρώτος Αμερικανικός δορυφόρος «Eξπλόρερ – 1» από το ακρωτήριο Κανάβεραλ.

Εκτοξεύεται ο πρώτος Αμερικανικός δορυφόρος «Εξερευνητής– 1», από το ακρωτήριο Κανάβεραλ, με πύραυλο «Ζευς». Είχε κυλινδρικό σχήμα διαμέτρου 15 εκατοστών, ύψους 2 μέτρων περίπου και βάρους 8 κιλών. 
Η τροχιά του είχε μέγιστο ύψος 2.557 χλμ. και ελάχιστο 354 χλμ., ενώ ο χρόνος περιφοράς του ήταν 115 λ. 
Εμπνευστής και κατασκευαστής του ήταν ο Βέρνερ Φον Μπράουν, με την επιστημονική και τεχνική ομάδα του. Η ομάδα αυτή αποτέλεσε τον πρώτο πυρήνα της ΝΑΣΑ, η οποία ιδρύθηκε την εποχή εκείνη και μεταξύ των άλλων συνέχισε το πρόγραμμα «Εξπλόρερ».
Με τα επιστημονικά του όργανα και τον ραδιοτεχνικό του εξοπλισμό (έναν μετρητή γκάιγκερ για την ανίχνευση της κοσμικής ακτινοβολίας), o «Εξπλόρερ – 1» αποκάλυψε τις γνωστές σήμερα ζώνες ακτινοβολίας Βαν Άλλεν. Αυτή ήταν η πρώτη και μεγάλη ανακάλυψη του διεθνούς γεωφυσικού έτους 1958. 
Κατά την περιφορά του γύρω από τη Γη ο «Εξπλόρερ – 1» έκανε μετρήσεις μικρομετεωριτών, ενεργειακών σωματιδίων, κοσμικής ακτινοβολίας, ηλιακού ανέμου και της ιονόσφαιρας. 
Ο «Εξερευνητής– 1» κατέρριψε όλα τα ρεκόρ μακροβιότητας και σε 9 χρόνια η περίοδος της περιφοράς του δεν είχε ελαττωθεί παρά μόνο κατά 13 λεπτά.
31 Ιανουαρίου 1862.
Ανακαλύπτεται ο αμυδρός συνοδός του Σειρίου από τον Αμερικανό αστρονόμο Αλβαν Κλάρκ.Ανακαλύπτεται ο αμυδρός συνοδός του Σειρίου από τον Αμερικανό αστρονόμο Αλβαν Κλάρκ (Alvan Clark, 1832 – 1897). Τον ανακάλυψε δε με τηλεσκόπιο δικής του κατασκευής. Το συνοδό αυτό είχε προσδιορίσει με θεωρητικές μεθόδους ο Φρήντριχ Μπέσελ (Friedrich W. Bessel, 1784 – 1846), το 1844.

Ο Άλβαν Κλαρκ, αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του, συνεργάστηκε με τον πατέρα του Άλβαν Κλαρκ (1804 – 1887) και τον αδελφό του Τζωρτζ Κλαρκ (1827 – 1891) για την κατασκευή αστρονομικών φακών.
Η εταιρεία τους με την επωνυμία «Άλβαν Κλαρκ και υιοί», προμήθευε φακούς σε πολλά αστεροσκοπεία των ΗΠΑ και της Ευρώπης, την εποχή της ακμής του διαθλαστικού τηλεσκοπίου.

Κατασκεύασε κάτοπτρα και άλλων αστεροσκοπείων, όπως του Λικ στην Καλιφόρνια (1888, 36 ιντσών), του Πούλκοβο στην Αγία Πετρούπολη (1878, 30 ιντσών), του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, στο Σαρλότβιλ (1883, 28 ιντσών), του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον (1873, 24ων ιντσών), του Λόουελ στην Αριζόνα (1896, 24ων ιντσών) κ.ά.
Όλα τα τηλεσκόπια αυτά είναι μέχρι σήμερα σε λειτουργία, εκτός από εκείνο του Πούλκοβο, που καταστράφηκε κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου.


Το 1862, ο Κλαρκ Αλβάν ανίχνευσε τον αόρατο σύντροφο.


31 Ιανουαρίου 1971
εκτοξεύεται η αποστολή Απόλλων14
31 Ιανουαρίου 1966
εκτοξεύεται το μη επανδρωμένο σοβιετικό σκάφος Λούνα 9, το οποίο πραγματοποίησε την πρώτη ομαλή προσεδάφιση στην Σελήνη και μετέδωσε φωτογραφίες της επιφάνειας.

31 Ιανουαρίου 1959
ο δύο χρονών χιμπατζής Χαμ, γίνεται το πρώτο ανθρωποειδές που εκτοξεύεται στο διάστημα. Αφού εκπαιδεύτηκε να αντιδρά σε οπτικά και ηχητικά ερεθίσματα πραγματοποίησε με μια κάψουλα του προγράμματος "Ερμής", μια πτήση 16 λεπτών στο διάστημα και επανήλθε σώος στην Γη.
Ο Χαμ τοποθετείται σε ειδικό βιο συσκευασία πριν από την πτήση στο διάστημα.
30 Ιανουαρίου 1964
εκτοξεύεται ο Ρέιντζερ 6, με προορισμό την Σελήνη. Η αποστολή του ήταν να μεταδώσει τηλεοπτικές εικόνες και φωτογραφίες κατά την κάθοδο του και την πρόσκρουσή του στην σεληνιακή επιφάνεια, αλλά λόγω τεχνικού προβλήματος δεν τα κατάφερε.Το-Νιου-Σας

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ