Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή, 4 Ιανουαρίου 2015

Σαν σήμερα 4 Ιανουαρίου 2015 (3)

1958,
καταπέφτει στη Γη μετά την ολοκλήρωση της τροχιάς του το ρωσικό διαστημόπλοιο Σπούτνικ 1. Εκτοξεύτηκε 3 μήνες νωρίτερα, στις 4 Οκτωβρίου 1957.

Ταινία της ρουκέτας Σπούτνικ 1 από τη Βαλτιμόρη, 12 Οκτωβρίου 1957

4 Ιανουαρίου 1610
Ο Γαλιλαίος Γαλιλέι σκοπεύει με το πρώτο τηλεσκόπιο, που ο ίδιος κατασκεύασε, τον νυχτερινό ουρανό.
Ίσως η πιο σημαντική ημέρα στη ιστορία της Αστρονομίας.
Ο Γαλιλαίος Γαλιλέι (Galileo Galilei, 1564 – 1642) σκοπεύει με το πρώτο τηλεσκόπιο, που ο ίδιος κατασκεύασε, τον νυχτερινό ουρανό.
Ο διάσημος αυτός Ιταλός αστρονόμος, φυσικός, μαθηματικός και φιλόσοφος, ήταν οπαδός του ηλιοκεντρικού συστήματος του Αρίσταρχου και του Κοπέρνικου.
Ο Κοπέρνικος στις ημέρες του δεχόταν αμείλικτα τα βέλη του γεωκεντρικού συστήματος του Αριστοτέλη και του Πτολεμαίου.
Μετά το θάνατο του Τζορντάνο Μπρούνο, που κατηρορήθκε από την Ιερά Εξέταση για τις προχωρημένες αντιλήψεις του, ο Γαλιλαίος γνώριζε το ρίσκο που έπαιρνε στηρίζοντας τις ριζοσπαστικές του ιδέες.

Όταν αργότερα τις  παρουσίασε, μαζί με τις άλλες ανακαλύψεις του, ήταν τόσο ριζοσπαστικές, ώστε τον έφεραν σε διαμάχη με την καθολική εκκλησία, οι Καρδινάλιοι της οποίας υιοθετούσαν το γεωκεντρικό σύστημα και μάλιστα ως άμεση εξάρτηση από το χριστιανικό δόγμα.
Γι’ αυτό το λόγο και καταδικάστηκε από την Ιερά Εξέταση της Ρώμης, η οποία του επέβαλε να αναιρέσει τις απόψεις του και να μείνει περιορισμένος στο σπίτι του στα 8 τελευταία χρόνια της ζωής του.
Μετά από 4 αιώνες, περίπου, στις 31 Οκτωβρίου 1992, η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, με το στόμα του πάπα Ιωάννη Παύλου του Β΄, παραδέχτηκε ότι έσφαλε καταδικάζοντας τις πεποιθήσεις του Γαλιλαίου.

Ένα αντίγραφο του πρώτου τηλεσκοπίου που αποδίδεται στον Γαλιλαίο, εκτίθεται στο Παρατηρητήριο Γκρίφιθ.

4 Ιανουαρίου 2004
το ρόβερ "Πνεύμα" MER-A (Αρειανός Περιπλανώμενος Εξερευνητής - A) προσεδαφίζεται στον πλανήτη Άρη. Αποστολή του η γεωλογική έρευνα σε συνδυασμό με το δίδυμο του "Ευκαιρία" που προσεδαφίστηκε τρεις εβδομάδες αργότερα σε άλλη περιοχή του πλανήτη. Και τα δυο ρόβερ ξεπέρασαν κατα πολύ τις προσδοκίες των κατασκευαστών τους και μετέδωσαν πληθώρα πληροφοριών
Καλλιτεχνική άποψη του Αρειανού Περιπλανώμενου Εξερευνητή στον Άρη

Το-Νιου-Σας

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ