Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή, 23 Ιανουαρίου 2015

Εξαιρετικά σκοτεινός, ξηρός και πλούσιος σε οργανικές ουσίες: προβολή του 67Ρ /Τ-Γ από το ΒίρτιςΤο Ροζετα βρήκε τα δομικά υλικά του κομήτη 67/P

Νέες εντυπωσιακές αποκαλύψεις από την αποστολή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος
Πίστωση: SA / Ροζέτα / ΝΑΒΚΑΜ - CC BY-SA IGO 3.0
Η φωτογραφική μηχανή πλοήγησης του Ροζέτα, έλαβε αυτό το τεσσάρων εικόνων μωσαϊκό από απόσταση 17,6 μίλια (28,4 χλμ) από το κέντρο του κομήτη 67P / Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο στις 16 Ιανουαρίου του 2015.
Νέα εντυπωσιακά ευρήματα εντόπισε το Ροζετα στον κομήτη που εξερευνά εδώ και μήνεςΤο ευρωπαϊκό σκάφος Ροζετα που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον κομήτη 67/P και τον μελετά ανακάλυψε νέα σημαντικά ευρήματα. Πιο συγκεκριμένα εντόπισε κάποιες κοιλότητες, ρήγματα και άλλους σχηματισμούς στον κομήτη δομές που σύμφωνα με τους επιστήμονες που τους μελέτησαν περιέχουν τα «δομικά υλικά» του κομήτη. 


Οι σβώλοι

Ο κομήτης φαίνεται να αποτελείται από σχεδόν ισομεγέθεις «σβώλους», οι οποίοι πιθανώς αποτελούν τους αρχικούς δομικούς λίθους του ηλιακού μας συστήματος. 
Αν αυτό επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για σημαντική ανακάλυψη, κατά τους επιστήμονες. 
Η αρχική σκόνη και τα αέρια πιθανώς δημιούργησαν τα πρώτα «βότσαλα» και αυτά, με τη σειρά τους, τους μεγαλύτερους «σβώλους» διαμέτρου περίπου τριών μέτρων ο καθένας. 
Από τη συγκόλλησή τους, τελικά δημιουργήθηκε ο πυρήνας του κομήτη. 
O πυρήνας αυτός είναι πολύ πιο «αφράτος» και πορώδης από ό,τι προβλεπόταν (κατά 70% έως 80% το εσωτερικό του πιστεύεται ότι είναι κενός χώρος). 
Υπάρχει μια περίπτωση να πρόκειται για δύο μικρότερους κομήτες που κάποια στιγμή συνενώθηκαν. 
Οι ισχυρές ριπές του ανέμου, που φυσάνε με ταχύτητα 300 μέτρων το δευτερόλεπτο, φαίνεται να δημιουργούν αμμόλοφους σωματιδίων σκόνης πάνω στον κομήτη, πράγμα που άφησε άφωνους τους επιστήμονες. 
Το βόρειο ημισφαίριο του κομήτη είναι πιο ζεστό από το νότιο, μια ένδειξη για εποχικές αλλαγές. 

Τα μόρια

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον Χόλγκερ Σιέρκς του τμήματος Έρευνας του Ηλιακού Συστήματος του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ στη Γερμανία εντόπισαν επίσης την έντονη παρουσία απλών οργανικών μορίων στην επιφάνεια του κομήτη ενώ πιστευόταν ότι αφθονούν τα πολύπλοκα μόρια σε αυτόν. Διαπίστωσαν επίσης ότι το νέφος αερίων που περιβάλλει τον κομήτη ανανεώνεται και μεταβάλλεται συνεχώς. 
Ο 67/P όπως και οι περισσότεροι κομήτες πιστεύεται ότι αποτελούν απομεινάρια από τις διεργασίες σχηματισμού του ηλιακού μας συστήματος και άρα περιέχουν εξαιρετικά χρήσιμες πληροφορίες για τη γέννηση και εξέλιξη του. 
Το Ροζετα ακολουθεί τον κομήτη καθώς αυτός πλησιάζει τον Ηλιο και θα συνεχίσει να τον μελετά αποκαλύπτοντας συνεχώς πολύτιμα δεδομένα και φωτίζοντας μια σειρά από φαινόμενα. 
Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Επιστήμη». Νέα αποκαλυπτικά ευρήματα από το «Ροζέτα»


Μια σωρεία επιστημονικών ανακαλύψεων συνοδεύει την περιπετειώδη αποστολή τής διαστημοσυσκευής «Ροζέτα», του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), στον κομήτη 67Ρ/Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο.

Οι επιστήμονες έδωσαν στη δημοσιότητα την πρώτη «φουρνιά» των ευρημάτων τους, μετά από την έως τώρα ανάλυση των επιστημονικών στοιχείων που συνέλλεξαν. Το βασικό συμπέρασμα: ή ειδικά ο κομήτης αυτός είναι πολύ παράξενος ή γενικότερα θα πρέπει να αναθεωρηθούν πολλές από τις έως τώρα θεωρίες για τους κομήτες.

Η «Ροζέτα», μετά το δεκαετές ταξίδι της για να φθάσει έως αυτόν, συνεχίζει να ακολουθεί κατά πόδας τον διαμέτρου τεσσάρων χιλιομέτρων κομήτη, πάνω στον οποίο εξακολουθεί να βρίσκεται το όχημα προσεδάφισης «Φίλαι» σε κατάσταση νάρκης. Οι κομήτες πιστεύεται ότι είναι παγωμένα απομεινάρια από τη γέννηση του ηλιακού μας συστήματος πριν από περίπου 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια. Η «Ροζέτα» αναμένεται να ρίξει περισσότερο φως σε αυτή την πρώιμη φάση του ηλιακού μας συστήματος.

Οι έως τώρα ανακαλύψεις της «Ροζέτα» (οι αναλύσεις για τα στοιχεία που πρόλαβε να στείλει το «Φίλαι», θα δημοσιοποιηθούν αργότερα) δημοσιεύτηκαν σε επτά ξεχωριστές μελέτες, σε ειδικό τεύχος του περιοδικού "Επιστήμη", σύμφωνα με το ΒΕΜ, το πρακτορείο Ρόιτερς, το "New Scientist" και το Space.com. Οι πιο χαρακτηριστικές είναι συνοπτικά οι εξής:
Ο κακοτράχαλος κομήτης με σχήμα πάπιας είναι καλυμμένος με -απρόσμενα απλά- οργανικά μόρια, ενώ οι επιστήμονες περίμεναν να βρουν πιο πολύπλοκα μόρια. Στην επιφάνειά του ανιχνεύτηκε ελάχιστο νερό σε μορφή πάγου, αλλά μεγάλες ποσότητες υδρογονανθράκων (είναι η πρώτη φορά που γίνεται τέτοια ανακάλυψη σε κομήτη). Αυτό ανατρέπει την κυρίαρχη θεωρία ότι οι κομήτες αποτελούνται κυρίως από παγωμένο νερό, καθώς στην συγκεκριμένη περίπτωση ανιχνεύτηκε πολύ περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα, παρά υδρατμοί.

Ο κομήτης φαίνεται να αποτελείται από σχεδόν ισομεγέθεις «σβώλους», οι οποίοι πιθανώς αποτελούν τους αρχικούς δομικούς λίθους του ηλιακού μας συστήματος. Αν αυτό επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για σημαντική ανακάλυψη, κατά τους επιστήμονες. Η αρχική σκόνη και τα αέρια πιθανώς δημιούργησαν τα πρώτα «βότσαλα» και αυτά, με τη σειρά τους, τους μεγαλύτερους «σβώλους» διαμέτρου περίπου τριών μέτρων ο καθένας. Από τη συγκόλλησή τους, τελικά δημιουργήθηκε ο πυρήνας του κομήτη.
O πυρήνας αυτός είναι πολύ πιο «αφράτος» και πορώδης από ό,τι προβλεπόταν (κατά 70% έως 80% το εσωτερικό του πιστεύεται ότι είναι κενός χώρος). Υπάρχει μια περίπτωση να πρόκειται για δύο μικρότερους κομήτες που κάποια στιγμή συνενώθηκαν.

Οι ισχυρές ριπές του ανέμου, που φυσάνε με ταχύτητα 300 μέτρων το δευτερόλεπτο, φαίνεται να δημιουργούν αμμόλοφους σωματιδίων σκόνης πάνω στον κομήτη, πράγμα που άφησε άφωνους τους επιστήμονες.
Το βόρειο ημισφαίριο του κομήτη είναι πιο ζεστό από το νότιο, μια ένδειξη για εποχικές αλλαγές. Η επιφάνεια του κομήτη αντανακλά μόλις το 6% της ηλιακής ακτινοβολίας που δέχεται, γεγονός που τον καθιστά ένα από τα πιο μαύρα αντικείμενα στο ηλιακό μας σύστημα.
Ο κομήτης κάνει μια πλήρη περιστροφή κάθε 12,4 ώρες, η μάζα του φθάνει τα 10 δισεκατομμύρια τόνους, ο όγκος του τα 21,4 κυβικά χιλιόμετρα και η πυκνότητά του τα 470 κιλά ανά κυβικό μέτρο (όσο του βαμβακιού). Η βαρύτητά του είναι τόσο μικρή, που αν ένας άνθρωπος στεκόταν πάνω στον κομήτη, θα αναπηδούσε ψηλά στο διάστημα (όπως δυστυχώς έκανε και το «Φίλαε»).

Πολλές θεωρητικές ιδέες που είχαν οι επιστήμονες για τους κομήτες, θα πρέπει να αλλάξουν τώρα που για πρώτη φορά έχουν στοιχεία από πρώτο χέρι για έναν από αυτούς. «Συνηθίζαμε να θεωρούμε τους κομήτες "βρώμικες χιονόμπαλες", όμως θα ήταν καλύτερο να τους περιγράφαμε ως "παγωμένες σκονό-μπαλες"» δήλωσε ο Σάιμον Γκριν του Ανοικτού Πανεπιστημίου της Βρετανίας. Αυτό δεν αποκλείει όμως ότι άλλοι κομήτες είναι όντως "βρώμικες χιονόνμπαλες".

Η κοντινότερη προσέγγιση της «Ροζέτα» στον κομήτη θα γίνει στις 13 Αυγούστου, σε απόσταση περίπου 186 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τον Ήλιο. Έως τότε μπορεί να έχει «ξυπνήσει» και το «Φίλαι», αν δεχτούν περισσότερη ηλιακή ενέργεια οι συλλέκτες για τις εξαντλημένες μπαταρίες του.


Κάποιοι από τους σχηματισμούς που εντόπισε το Ροζέτα στον κομήτη οι οποίοι όπως φαίνεται κρύβουν  μυστικά της δημιουργίας τόσο του ίδιου όσο και του ηλιακού συστήματος γενικότερα.

Το σημείο αυτό του κομήτη 67Ρ έχει μια προτιμώμενη κλίμακα περίπου 3μ.


Ενεργό κοίλωμα
Πιστώσεις: ESA / Ροζέτα / MPS για την ομάδα ΟΣΙΡΙΣ / UPD / LAM / ΙΑΑ / SSO / INTA / UPM / DASP / IDA
Οι πίδακες παράγονται καθώς οι πάγοι θερμαίνονται και εξατμίζονται, και κινούνται με υψηλή ταχύτητα (περισσότερα
(Οι δύο εικόνες χωριστά εδώ (αριστερή) και εδώ (δεξιά))


Πιστώσεις: ESA / Ροζέτα / MPS για την ομάδα ΟΣΙΡΙΣ / UPD / LAM / ΙΑΑ / SSO / INTA / UPM / DASP / IDA
Εσοχή παγετού (περισσότερα)
Πιστώσεις: ESA / Ροζέτα / MPS για την ομάδα ΟΣΙΡΙΣ / UPD / LAM / ΙΑΑ / SSO / INTA / UPM / DASP / IDA
Μια ρωγμή στον κομήτη. Πιστώσεις: ESA / Ροζέτα / MPS για την ομάδα ΟΣΙΡΙΣ / UPD / LAM / ΙΑΑ / SSO / INTA / UPM / DASP / IDA
Η "ανατριχίλα" του κομήτη (χωριστά οι εικόνες: αριστερά και δεξιά)Πιστώσεις: ESA / Ροζέτα / MPS για την ομάδα ΟΣΙΡΙΣ / UPD / LAM / ΙΑΑ / SSO / INTA / UPM / DASP / IDA
Κυματισμοί και ουρές ανέμου
Αυτοί οι πίδακες μπορεί να δημιουργήσουν άνεμο κατά μήκος της επιφάνειας και να παράγουν χαρακτηριστικά σαν αμμόλοφους στη μόνιμη σκόνη (περισσότερα)

Περιφερειακοί χάρτες του κομήτη
Πιστώσεις: ESA / Ροζέτα / MPS για την ομάδα ΟΣΙΡΙΣ / UPD / LAM / ΙΑΑ / SSO / INTA / UPM / DASP / IDA
Η επιφάνεια του κομήτη έχει 19 περιοχές που έχουν ονόματα από τις Αρχαίες Αιγυπτιακές Θεότητες (περισσότερα)Μια μεγάλη ρωγμή έχει παρατηρηθεί στην περιοχή του λαιμού. Μήπως το κεφάλι και το σώμα χωριστούν;


Η περιοχή Ιμχοτέπ: Η πεδιάδα μπορεί να είναι λεία επειδή έχει υποστεί επαναλαμβανόμενες εκδηλώσεις ρευστοποίησης
Ένα άλλο παράδειγμα της διαδικασίας ρευστοποίησης που συμβαίνει στην επιφάνεια του 67ΡΠιστώσεις: ESA / Ροζέτα / MPS για την ομάδα ΟΣΙΡΙΣ / UPD / LAM / ΙΑΑ / SSO / INTA / UPM / DASP / IDA
Το Ροζέτα θα παρακολουθεί τον 67Ρ καθώς θα είναι γύρω από τον Ήλιο κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών
Εικόνα του ΟΣΙΡΙΣ ευρυγώνιας κάμερας που λήφθηκε στις 22 Νοεμβρίου, 2014 από απόσταση 30 χιλιομέτρων από τον κομήτη 67Ρ / CG. 
Η ανάλυση της εικόνας είναι 2,8 μ / εικονοστοιχείο.Στατιστικά του κομήτη ζωτικής σημασίας
Πιστώσεις: ΕΣΑ / Ροζέτα / MPS για την ομάδα ΟΣΙΡΙΣ MPS / UPD / LAM / ΙΑΑ / SSO / INTA / UPM / DASP / IDA (περισσότερα)
Πιστώσεις: ΕΣΑ / Ροζέτα / MPS για την ομάδα ΟΣΙΡΙΣ MPS / UPD / LAM / ΙΑΑ / SSO / INTA / UPM / DASP / IDA
Το μπλε βέλος δείχνει τον άξονα περιστροφής του κομήτη 67P / Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο, και τα κόκκινα και πράσινα βέλη δείχνουν τους ισημερινούς x και y άξονες, αντίστοιχα. (περισσότερα)
Πιστώσεις: ΕΣΑ / Ροζέτα / MPS για την ομάδα ΟΣΙΡΙΣ MPS / UPD / LAM / ΙΑΑ / SSO / INTA / UPM / DASP / IDA
Ο κομήτης από 8 χιλιόμετρα (περισσότερα)
Γνωριμία με την "πάπια": Τώρα έχουμε μια πιο οριστική περιγραφή του κομήτη 67Ρ
Πίστωση σχηματικού μοντέλου: ΕΣΑ / Ροζέτα / MPS για ομάδα το ΟΣΙΡΙΣ / UPD / LAM / ΙΑΑ / SSO / INTA / UPM / DASP / IDA
Οι επιστήμονες του Ροζέτα μέτρησαν τη σύνθεση της ατμόσφαιρας του κομήτη 67Ρ ή το κώμα, και ανακάλυψαν ότι ποικίλλει σημαντικά με το χρόνο. 
Μεγάλες διακυμάνσεις στη σύνθεση σε ένα ετερογενές κώμα δείχνουν ενδεχομένως, τις εποχιακές διακυμάνσεις στα μεγάλα είδη απομάκρυνσης αερίων: H2O, CO, και CO2. 
Η κόκκινη περιοχή όπου τα CO (μονοξείδιο του άνθρακα) και CO2 (Διοξείδιο του άνθρακα) κυριαρχούν, αποτελεί τμήμα του κομήτη που είναι ελάχιστα φωτισμένο, υποδεικνύοντας μια πολύπλοκη σχέση πυρήνα με το κώμα όπου οι εποχιακές διακυμάνσεις μπορούν να οδηγούνται από διαφορές θερμοκρασίας ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του κομήτη.Πιστωτικά: ΕΣΑ / Ροζέτα / MPS για ομάδα ΟΣΙΡΙΣ / UPD / LAM / ΙΑΑ / SSO / INTA / UPM / DASP / IDA
Το όριο των κόκκων που ανιχνεύθηκαν στο πρώτο σύνολο εικόνων του ΟΣΙΡΙΣ NAC (κάθε ένα σημειωμένο με 001-353) και τα λαμπρότερα 3 κομμάτια των 48 κόκκων που εκρέουν (επισημαίνονται με τα γράμματα Α, Β και Γ, με την διαδρομή του γ να φαίνεται με περισσότερες λεπτομέρειες στο κάτω μέρος της εικόνας). 
Ο εντοπισμός των ορίων των κόκκων (λευκέ-μαύρε-λευκές-μαύρες κουκκίδες) δείχνουν μια ομοιόμορφη κατανομή στο διάστημα. 
Ο πυρήνας του κομήτη είναι ορατός στην κορυφή της εικόνας.Χορηγία εικόνας Αλεσάντρα Ροτούντι
Η τοποθεσία του ΓΚΙΑΝΤΑ επισημαίνεται στο διαστημικό σκάφος Ροζέτα.

Πιστώσεις: ΕΣΑ / Ροζέτα / RPC-ICA
Πώς ένας κομήτης αναπτύσσει την μαγνητόσφαιρά του
1. Ο κομήτης πλησιάζει τον Ήλιο
2. Τα μόρια του νερού εξαχνώνονται από τον κομήτη καθώς τήκεται
3. Τα μόρια του νερού ιονίζονται με το υπεριώδες φως από τον ήλιο
4. Τα νεογέννητα ιόντα επιταχύνονται από το ηλεκτρικό πεδίο του ηλιακού ανέμου και ανιχνεύονται από το μέσο RPC-ICA
5. Ο ηλιακός άνεμος επιταχύνει τα ιόντα του νερού σε μία κατεύθυνση, αλλά ο ίδιος εκτρέπεται κατά την αντίθετη κατεύθυνσηΠιστώσεις: ΕΣΑ / Ροζέτα / MPS για την ομάδα ΟΣΙΡΙΣ MPS / UPD / LAM / ΙΑΑ / SSO / INTA / UPM / DASP / IDA
Στα αριστερά, μια εικόνα του πυρήνα του κομήτη 67Ρ / CG που λήφθηκε με τη φωτογραφική μηχανή πλοήγησης (ΝΑΒΚΑΜ) στο Ροζέτα. 
Στη δεξιά, κατά τρόπο με παρόμοιο προσανατολισμό, ένας χάρτης της φασματικής κλίσης της επιφάνειας του πυρήνα. 
Η φασματική κλίση χρησιμοποιείται για να εξάγει πληροφορίες σχετικά με τη σύνθεση του υλικού που υπάρχει επί της επιφανείας. 
Μικρές τιμές της φασματικής κλίσης (σε μπλε χρώμα) φαίνονται καθαρά στην περιοχή του «λαιμού», η οποία είναι εκείνη που, τη μέρα, δείχνει το μεγαλύτερο επίπεδο δραστηριότητας του κομήτη όσον αφορά την εκπομπή αερίων και σκόνης.Πιστώσεις: ΕΣΑ / Ροζέτα / MPS για την ομάδα ΟΣΙΡΙΣ MPS / UPD / LAM / ΙΑΑ / SSO / INTA / UPM / DASP / IDA
Εσοχές παγετού; (περισσότερα)Πιστωτική: ΕΣΑ / Ν. Τόμας et al., ΕΠΙΣΤΗΜΗ, VOL347, Τεύχος 6220 (2015)
Αυτή η κοντινή προβολή του κομήτη 67P / Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο παρουσιάζει ποικίλα χαρακτηριστικά της επιφάνειας του.Πίστωση: ΕΣΑ/ Ροζέτα / MPS για την ομάδα του ΟΣΙΡΙΣ MPS / UPD / LAM / ΙΑΑ / RSSD / INTA / UPM / DASP / IDA και Γκόρνταν Ουγκάρκοβιτς (Γη)., Ρόμπερτ Βάντερμπει, Πανεπιστήμιο του Πρίνστον (Σελήνη)., ΕΣΑ/ Ροζέτα / ΝΑΒΚΑΜ (67Ρ / Γ-G)
Οι επιστήμονες που εργάζονται στην αποστολή Ροζέτα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος, έχουν διαπιστώσει ότι ο κομήτης 67P / Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο είναι πιο σκούρος από τον άνθρακα. 
Είναι σε σύγκριση με τη Γη και το Φεγγάρι σε αυτή την εικόνα που κυκλοφόρησε στις 22 Ιανουαρίου, 2015.
Πίστωση: Καρλ Τάτε, Καλλιτέχνης πληροφορίες γραφικού
Όταν ο ανιχνευτής Φίλαε της Ευρώπης προσεδαφίστηκε στον κομήτη 67Ρ στις 12 Νοέμ. 2014, αναπήδησε μακριά με αρκετή ισχύ που παρασύρθηκε μακριά στο διάστημα. (περισσότερα)


Το-Νιου-Σας

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ - space - bbc (πλήρες βίντεο) Ιστολόγιο του Ροζέτα (περισσότερα) - Ιστολόγιο του Ροζέτα (περισσότερα) - Ιστολόγιο του Ροζέτα (περισσότερα) - Ιστολόγιο του Ροζέτα (περισσότερα) - Ιστολόγιο του Ροζέτα (περισσότερα) - Ιστολόγιο του Ροζέτα (περισσότερα) - Ιστολόγιο του Ροζέτα (περισσότερα) - Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ