Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη, 8 Ιανουαρίου 2015

Σαν σήμερα 8 Ιανουαρίου (6)
1942,
Γεννιέται Στίβεν Χόκινγκ, Άγγλος φυσικός.
«Γεννήθηκα στις 8 Ιανουαρίου 1942, ακριβώς τριακόσια χρόνια μετά το θάνατο του Γαλιλαίου. Υπολογίζω, ωστόσο, ότι την ίδια ημέρα ήρθαν στον κόσμο και άλλα, περίπου διακόσιες χιλιάδες μωρά. Δεν ξέρω αν κάποιο από αυτά ενδιαφέρθηκε αργότερα για την αστρονομία.(…)

Στην αγκαλιά της μητέρας του


…) Έζησα μια πλήρη και ικανοποιητική  ζωή. 
Πιστεύω ότι τα άτομα με ειδικές ανάγκες πρέπει να επικεντρώνονται σ’ αυτά που δεν τα εμποδίζει η αναπηρία τους να κάνουν, και όχι να λυπούνται γι’ αυτά που δεν μπορούν. 
Προσωπικά εγώ, κατάφερα να κάνω περισσότερα απ’ όσα ήθελα. 
Έχω ταξιδέψει σχεδόν σε όλο τον κόσμο (…)
Έχω βρεθεί στον βυθό της θάλασσας με υποβρύχιο, ψηλά στον αέρα με αερόστατο, σε μια πτήση μηδενικής βαρύτητας, και έχω κλείσει θέση για ταξίδι στο διάστημα με τη Virgin Galactic.
Η πρώιμη εργασία μου έδειξε πως η κλασική γενική σχετικότητα κατέρρεε πάνω σε μοναδικότητες, κατά τη Μεγάλη Έκρηξη και στις μαύρες τρύπες. 
Η μεταγενέστερη εργασία μου κατέδειξε πως μπορεί η κβαντική θεωρία να προβλέψει τι συμβαίνει στην αρχή και στο τέλος του χρόνου. 
Ήταν μια ένδοξη εποχή για να ζεις και να κάνεις έρευνα στη θεωρητική φυσική. 
Θεωρώ τον εαυτό μου ευτυχή, αν έχω προσθέσει ένα λιθαράκι στην κατανόησή μας για το σύμπαν.»

Απόσπασμα από το βιβλίο: «Stephen Hawking – Το χρονικό της ζωής μου», Εκδόσεις Τραυλός

O Στίβεν Χώκινγκ (Stephen Hawking, γεννήθηκε στις 8 Ιανουαρίου 1942) είναι Βρετανός θεωρητικός φυσικός, κοσμολόγος, συγγραφέας και Διευθυντής Ερευνών στο Κέντρο Θεωρητικής Κοσμολογίας στο πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ. Μεταξύ των σημαντικών επιστημονικών εργασιών του ήταν μια συνεργασία με τον Ρότζερ Πένροουζ (Roger Penrose) επάνω σε θεωρήματα βαρυτικής μοναδικότητας στα πλαίσια της γενικής σχετικότητας και η θεωρητική πρόβλεψη ότι οι μαύρες τρύπες εκπέμπουν ακτινοβολία, που συχνά καλείται ακτινοβολία Χώκινγκ. 
O Χώκινγκ ήταν ο πρώτος που εξέθεσε μια κοσμολογία που εξηγήθηκε από μια ένωση της γενικής θεωρίας της σχετικότητας και της κβαντικής μηχανικής. 
Είναι φανατικός υποστηρικτής της ερμηνείας πολλών κόσμων της κβαντικής μηχανικής.


Ασχολήθηκε με τις εκρηγνυόμενες μαύρες τρύπες, σύμφωνα με τη θεωρία της Σχετικότητας και της κβαντομηχανικής, καθώς και με το χωρόχρονο. 
Κατά τη διάρκεια της εκπόνησης της διδακτορικής διατριβής του απέδειξε, μαζί με τον μαθηματικό Πενρόουζ (Penrose) ένα θεώρημα της γενικής θεωρίας της Σχετικότητας, που έχει την εξής σπουδαία εφαρμογή στον κοσμολογία: 
Εξασφαλίζει ότι στο Σύμπαν υπάρχουν «ανωμαλίες», δηλ. σημεία όπου «τελειώνουν» και ο χώρος και ο χρόνος! 
Έτσι απέδειξε θεωρητικά την ορθότητα της θεωρίας της Μεγάλης Έκρηξης, που αποτέλεσε, όπως πιστεύουμε σήμερα, την αρχή του κόσμου που ζούμε. Επίσης ανακάλυψε την ακτινοβολία Χόκινγκ, που φέρει το όνομά του.
Το 1979 έγινε καθηγητής του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ και έγραψε μεταξύ των άλλων: 
Η μεγάλης κλίμακας δομή του χωροχρόνου (1973), Υπερδιάστημα και υπερβαρύτητα (1981), Το πολύ πρώιμο σύμπαν (1983), Το χρονικό του χρόνου (μετάφραση στα ελληνικά, 1989), Το Σύμπαν ένα καρυδότσουφλο (μετάφραση στα ελληνικά, 2001) κ.ά.

1642,
Πεθαίνει ο Γκαλιλέο Γκαλιλέι, γνωστός στην Ελλάδα ως Γαλιλαίος, Ιταλός αστρονόμος και φυσικός, που υποστήριξε την ηλιοκεντρική θεωρία, την οποία εξαναγκάστηκε από την Ιερά Εξέταση ν' απαρνηθεί. (Γεν. 15/2/1564)

Γεννήθηκε στην Πίζα της Ιταλίας και από νωρίς έδειξε σημεία μιας αξιοσημείωτης ιδιοφυΐας. 
Ο πατέρας του ήταν ξεπεσμένος απόγονος ευγενούς Φλωρεντινής οικογένειας και μοχθούσε για να βοηθήσει το γιο του να αποκαταστήσει τη δόξα της οικογένειας. 
Επιβάλλοντας μεγάλες στερήσεις στον εαυτό του και τα άλλα παιδιά του, ο πατέρας του μπόρεσε να στείλει τον Γαλιλαίο στο σχολείο και αργότερα στο Πανεπιστήμιο της Πίζας, όπου ο Γαλιλαίος γράφτηκε στην Ιατρική Σχολή. 
Όταν κάποτε του δόθηκαν τα χρήματα άφησε το σχολείο και γύρισε στη Φλωρεντία, όπου εκείνη την εποχή ζούσε εκεί η οικογένειά του.
1998,
κοσμολόγοι ανακοινώνουν ότι, το Σύμπαν διαστέλλεται με γοργούς ρυθμούς.
Αυτά τα δεδομένα από το Πρόγραμμα Κοσμολογίας Σουπερνοβα, παρουσιάστηκαν στην επιστημονική κοινότητα και το κοινό τον Ιανουάριο του 1998, που δείχνουν την ύπαρξη μιας κοσμολογικής σταθεράς και μια θετική αξία για λάμδα (Λ) αρκεί για να προκαλέσει την επιτάχυνση της διαστολής του σύμπαντος.

1891,
γεννιέται ο φυσικός Γουόλτερ Μποθ, ο οποίος το 1954 θα τιμηθεί με το Νομπέλ Φυσικής.


Ο Βάλτερ Βίλχελμ Γκέοργκ Μπότε (γερμ. Walther Bothe, 8 Ιανουαρίου 1891 - 8 Φεβρουαρίου 1957) ήταν Γερμανός πυρηνικός φυσικός, ο οποίος μοιράστηκε το Νόμπελ Φυσικής το 1954 με τον Μαξ Μπορν.

Το 1913 εντάχθηκε στο νεοσυσταθέν Εργαστήριο Ραδιενέργειας του Ινστιτούτου Φυσικής και Τεχνολογίας Ράιχ (PTR), όπου παρέμεινε μέχρι το 1930, τα τελευταία χρόνια ως διευθυντής του εργαστηρίου. 
Υπηρέτησε στο στρατό κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου από το 1914 και ήταν αιχμάλωτος πολέμου των Ρώσων, επιστρέφοντας στη Γερμανία το 1920. 
Μετά την επιστροφή του στο εργαστήριο, ανέπτυξε και εφάρμοσε μεθόδους σύμπτωσης στη μελέτη των πυρηνικών αντιδράσεων, το φαινόμενο Κόμπτον, την κοσμική ακτινοβολία και τη δυαδικότητα κύματος - σωματιδίου της ακτινοβολίας, για τις οποίες θα λάβει το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής το 1954, ενώ ένα χρόνο νωρίτερα (1953) του είχε απονεμηθεί και το Μετάλλιο Μαξ Πλανκ.
2002,
πεθαίνει ο Ρώσος φυσικός Αλεξάντερ Προκόροφ, που κέρδισε το Νόμπελ Φυσικής το 1964.


Ο Αλεξάντρ Μιχάιλοβιτς Πρόχοροφ (ρωσ. Алекса́ндр Миха́йлович Про́хоров, ΔΦΑ: [ɐlʲɪˈksandr mʲɪˈxajləvʲɪt͡ɕ ˈproxərəf] 11 Ιουλίου 1916 - 8 Ιανουαρίου 2000) ήταν Ρώσος φυσικός γνωστός για την πρωτοποριακή έρευνα του πάνω στο λέιζερ για την οποία και πήρε το βραβείο Νόμπελ Φυσικής το 1964.


Βιογραφία

Ο Πρόχοροφ γεννήθηκε στο 'Αθερτον, Κουΐνσλαντ της Αυστραλίας από Ρώσους γονείς η οποίοι είχαν μεταναστεύσει στην Αυστραλία για να αποφύγουν την καταστολή από την τσαρική κυβέρνηση.

Έρευνα

Το 1947 ο Πρόχοροφ άρχισε να εργάζεται για την ασύμφωνη ακτινοβολία που εκπέμπεται από τα ηλεκτρόνια σε τροχιά σε έναν κυκλικό επιταχυντή σωματιδίων που ονομάζεται σύγχροτρον. Απέδειξε ότι η εκπομπή συγκεντρώνεται κυρίως στο φάσμα μικροκυμάτων.


8 Ιανουαρίου 1973
εκτοξεύεται το σοβιετικό Luna 21 με προορισμό την Σελήνη όπου και απελευθέρωσε το ρόβερ Lunokhod 2 το οποίο φωτογράφισε την επιφάνεια και μετέδωσε τηλεοπτικές εικόνες
Credit: NASA / Goddard / κρατικό πανεπιστήμιο της Αριζόνα
Το σοβιετικό Λουνα 21 προσελήνωσης, παρέδωσε το Lunokhod 2 ρόβερ στο έδαφος του κρατήρα Le Monnier, τον Ιανουάριο το 1973.
Το-Νιου-Σας

Πηγή: physicsgg - ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ - Σαν σήμερα - ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ - 2.lbl - ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ - ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ - cultura.elpais - Αστρονόμος - ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ - ΝΑΣΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ