Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη, 1 Ιανουαρίου 2015

Ο περιπλανώμενος εξερευνητής «Ευκαιρία» στον Άρη, υφίσταται αυτή την περίοδο... αμνησία
ΝΑΣΑ / JPL-Κάλτεκ / Κορνέλ Univ. / Πολιτιακο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα.Προβλήματα με τη μνήμη του αντιμετωπίζει το όχημα Οπορτιουνιτι στον Άρη εδώ και κάποιες εβδομάδες – τα οποία και η ΝΑΣΑ σχεδιάζει να λύσει με ένα μικρό «μπάλωμα» στο λογισμικό του.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της ιστοσελίδας "Ανακαλυφθέντα Νέα", το όχημα εξερευνά την επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη εδώ και πάνω από μια δεκαετία- δηλαδή…δέκα χρόνια παραπάνω από ό,τι προβλεπόταν στο πλαίσιο της πρωταρχικής του αποστολής, διάρκειας τριών μηνών, που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2004.


Ωστόσο, το όχημα πλέον θεωρείται «ηλικιωμένο» και ως εκ τούτου έχουν εμφανιστεί κάποια προβλήματα που θεωρούνται αναπόφευκτα, όπως η συγκεκριμένη… «αμνησία».
Συνήθως, όλα τα δεδομένα τηλεμετρίας αποθηκεύονται στη μνήμη φλας, έτσι ώστε όταν το όχημα απενεργοποιείται κατά τη νύχτα ή στις επανεκκινήσεις του, τα δεδομένα παραμένουν αποθηκευμένα, ενώ τα δεδομένα που αποθηκεύονται στη Μν.Τυχ.Προσ. του οχήματος χάνονται όταν «κλείνει».
Η φλας ενδείκνυται για την αποθήκευση δεδομένων όταν τα ηλεκτρονικά του οχήματος είναι απενεργοποιημένα, ωστόσο έχει περιορισμούς όσον αφορά στο πόσες φορές μπορεί να αναγνωστεί και να γίνει εγγραφή, είπε στο "Ανακαλυφθέντα Νέα" o Τζον Κάλας, υπεύθυνος προγράμματος. «Φθείρεται με τον καιρό».

Μετά από μια δεκαετία συνεχούς λειτουργίας, η μνήμη φλας έχει καταδειχθεί ως το αίτιο απώλειας δεδομένων και απρόσμενων επανεκκινήσεων που παρατηρούνται τελευταία.
Τα προβλήματα αρχικά δεν ήταν ιδιαίτερα ενοχλητικά, ωστόσο έχουν γίνει πλέον σοβαρά.
«Πλέον έχουμε αυτά τα περιστατικά που αποκαλούμε ‘αμνησία’, με το ρόβερ να προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τη φλας μνήμη, αλλά να μην μπορεί και αντ’αυτής να χρησιμοποιεί τη Μνήμη Τυχαίας Προσπέλασης…αποθηκεύει δεδομένα τηλεμετρίας σε αυτή την ευμετάβλητη μνήμη, αλλά όταν το ρόβερ ‘πάει για ύπνο’ και ξυπνάει εκ νέου, όλα τα δεδομένα έχουν χαθεί.
Οπότε για αυτό το χαρακτηρίζουμε ‘αμνησία’- ξεχνάει τι έχει κάνει».
Το πρόβλημα έχει επεκταθεί και πέρα από την απώλεια δεδομένων, καθώς ενώ το λογισμικό προσπαθεί να «σώσει» δεδομένα στη από την μνήμη, και αποτυγχάνει επανειλημμένα, αναγκάζει το όχημα να κάνει επανεκκίνηση.

Το τελικό αποτέλεσμα είναι συνεχείς επανεκκινήσεις, που όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, παρεμποδίζουν την επιστημονική αποστολή.
Όπως φαίνεται, η πηγή όλων αυτών των προβλημάτων είναι μια συγκεκριμένη «τράπεζα μνήμης» εκ των επτά που χρησιμοποιούνται από το όχημα: ειδικότερα, είναι η έβδομη αυτή που προκαλεί τα προβλήματα.

Οι μηχανικοί λογισμικού του Εργαστηρίου Αεριοπροώθησης, έχουν αναπτύξει μια τεχνική η οποία θα «αναγκάσει» το λογισμικό να αγνοήσει την έβδομη και να χρησιμοποιεί τις άλλες έξι, «υγιείς» τράπεζες. Σύμφωνα με τον Κάλας, η ομάδα του θα έχει ολοκληρώσει την αλλαγή λογισμικού, η οποία θα μπορεί τότε να αποσταλεί στο Οπορτιουνιτι.
Επόμενος προορισμός του «ηλικιωμένου» ρόβερ είναι η αποκαλούμενη «Κοιλάδα του Μαραθώνα», σε απόσταση μόλις 650 μέτρων από την παρούσα θέση του.ΝΑΣΑ / Eργ.Aερ.-Κάλτεκ
Ο περιπλανώμενος εξερευνητής "Ευκαιρία", έλαβε αυτή τη σκηνή όπου παρατηρεί μακρύτερα προς το νότο αμέσως μετά την ολοκλήρωση της οδήγησης νότια, αντίστροφα, κατά τη διάρκεια της 3749ης Αρειανής μέρας, της εργασίας του ρόβερ στον Άρη (10 Αυγ. 2014).

Πίστωση: ΝΑΣΑ / Εργ.Αειρ.-Κάλτεκ
Της ο περιπλανώμενος εξερευνητής «Ευκαιρία» της ΝΑΣΑ, έλαβε αυτή την προβολή στη νότια ανηφόρα μετά την έναρξη της ανάβασης τοης βορειοδυτικής πλαγιάς του "Σημείου Solander" στο δυτικό χείλος του κρατήρα "Προσπάθεια".
Δύο περιπλανώμενα ρομπότ εξερεύνησης στον Άρη, "Πνεύμα" και "Ευκαιρία", προσεδαφίστηκαν στον κόκκινο πλανήτη τον Ιανουάριο του 2004, σε μια αποστολή 90 ημερών. Η αποστολή του ρομποτικού "Πνεύματος", διήρκεσε 2.269 ημέρες (άνω των 6 ετών) και έληξε το 2010. Δέκα χρόνια μετά την προσεδάφιση, ο περιπλανώμενος εξερευνητής "Ευκαιρία" συνεχίζει να ψάχνει. Η επιστημονική ομάδα του ρομποτικού εξερευνητή, εξηγεί το πώς το ρομπότ "Ευκαιρία", διέσχισε τον Κόκκινο Πλανήτη, εξέτασε το ποικιλόμορφο περιβάλλον και έστειλε πίσω δεδομένα που "μεταμόρφωσαν" την κατανόησή μας για τον Άρη.Το-Νιου-Σας

Πηγή: ναυτεμπορική - Ανακαλυφθέντα Νέα PHYS.ORG

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ