Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή, 30 Ιανουαρίου 2015

Το Χαμπλ κατασκοπεύει έναν «βροχοειδή» γαλαξία«Χρυσή θηλιά» άστρων!


Το Χαμπλ εντόπισε εντυπωσιακό κοσμικό φαινόμενο από την σύγκρουση δύο γαλαξιών
Πίστωση: (ΝΑΣΑ / ΕΣΑ)
H εντυπωσιακή «χρυσή θηλιά» άστρων.
Αυτή η φωτογραφία από το  διαστημικό τηλεσκόπιο Χαμπλ της ΝΑΣΑ του NGC 7714, παρουσιάζει μια ιδιαίτερα εντυπωσιακή θέα της χαρακτηριστικής δομής του γαλαξία σαν δακτύλιος καπνού. Η χρυσή θηλιά δημιουργήθηκε από άστρα σαν τον ήλιο που έχουν απομακρυνθεί βαθιά στο διάστημα, μακριά από το κέντρο του γαλαξία. Ο γαλαξίας βρίσκεται περίπου 100 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη προς την κατεύθυνση του αστερισμού των Ιχθύων.
Το διαστημικό τηλεσκόπιο Χαμπλ αποκάλυψε ένα ακόμη εντυπωσιακό κοσμικό φαινόμενο. 
Το τηλεσκόπιο είδε τα φαινόμενα που λαμβάνουν χώρα σε μια σύγκρουση δύο γαλαξιών σε απόσταση περίπου 100 εκ. ετών φωτός από εμάς. 
Πρόκειται για τη σύγκρουση των γαλαξιών NGC 7714 και 7715 η οποία εκτιμάται ότι ξεκίνησε πριν από 100-200 εκ έτη και ένα από τα ορατά στα τηλεσκόπια αποτελέσματα της είναι η δημιουργία μιας μεγάλης εντυπωσιακής ζώνης νέων άστρων. Σύμφωνα με τους ειδικούς που μελέτησαν τις εικόνες που κατέγραψε το Χαμπλ στον NGC 7714 έχει σχηματιστεί μια κυλινδρική περιοχή γεμάτη από άστρα τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν χαρακτηριστικά παρόμοια με αυτά του Ήλιου. 
Η σύγκρουση των δύο γαλαξιών παράγει συνεχώς νέα άστρα αλλά η συγκεκριμένη περιοχή που γεννήθηκε από τη σύγκρουση ομολογουμένως αποτελεί κάτι ξεχωριστό. 
Οι ειδικοί μάλιστα της προσέδωσαν τον χαρακτηρισμό «Χρυσή Θηλιά» εξαιτίας του σχήματος της.


Περίμετρος και κλίμακα της εικόνας του NGC 7714
Πίστωση: ΝΑΣΑ, ΕΣΑ και Ζ Λεβέϊ (STScI / AURA)


Μεγεθύνοντας στον NGC 7714Μετακίνηση σε όλο τον NGC 7714Το-Νιου-Σας

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ