Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη, 1 Ιανουαρίου 2015

Με όραμα για την ΑκαδημίαΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΑΝΟΠΟΥΛΟΣ


Το 1997 έγινε το νεότερο μέλος που είχε ποτέ η Ακαδημία Αθηνών. Δεκαεπτά χρόνια αργότερα εκλέγεται πρόεδρος του φορέα, με τη θητεία του να ξεκινά επισήμως από αύριοΜεγάλωσε παίζοντας μπάλα στις αλάνες μιας γειτονιάς του κέντρου, συνέχισε με το όνειρο να εργαστεί ως σκηνοθέτης και τελικά έγινε ένας διεθνώς διακεκριμένος φυσικός που μπορεί να εξηγήσει με λεπτομέρειες πώς και από τι δημιουργήθηκε το Σύμπαν. 
Αν και καταπιάνεται με έννοιες ακατανόητες για το ευρύ κοινό, μέσα από τον νέο του ρόλο, όπως εξηγεί στο «Εθνος», θα επιχειρήσει να συνδέσει την επιστημονική γνώση με την κοινωνία.

Ο Δημήτρης Νανόπουλος, θερμός υποστηρικτής της εκλαΐκευσης των ερευνητικών ανακαλύψεων, προσδοκά η θητεία του να σηματοδοτήσει την απαρχή μιας νέας σχέσης της Ακαδημίας με τους Ελληνες. 
Εχοντας το όραμα μιας ανοικτής Ακαδημίας που θα λειτουργήσει ως λίκνο παιδείας, ως φάρος στις δύσκολες στιγμές της χώρας, αποφάσισε να εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελλάδα προκειμένου να εργαστεί εντατικά κατά τη διάρκεια του έτους για τα νέα του καθήκοντα.

Η αφορμή για τη λαμπρή πορεία που επρόκειτο να διαγράψει δόθηκε τη δεκαετία του '60: 
Ηταν ένα βιβλίο Φυσικής που έπεσε στα χέρια του τα χρόνια της εφηβείας και έμελλε να του αλλάξει τη ζωή. Αφού σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, συνέχισε με υποτροφία τις διδακτορικές του σπουδές στη Θεωρητική Φυσική των Υψηλών Ενεργειών στο Πανεπιστήμιο του Sussex της Αγγλίας.
Στη συνέχεια άρχισε να χτίζει ένα βιογραφικό που σήμερα ζηλεύουν πολλοί ερευνητές: Επί σειράν ετών διετέλεσε ερευνητής στο CERN της Ελβετίας, στην Σχολή Normale Supérieure στο Παρίσι και έπειτα στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ των HΠA. 
Το 1989 εξελέγη καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Τέξας A & M, Κόλετζ Στέισον, όπου από το 1992 είναι διακεκριμένος καθηγητής και από το 2002 κατέχει την έδρα Mitchell/Heep της Φυσικής Υψηλών Ενεργειών. Είναι, επίσης, διευθυντής του Κέντρου Αστροσωματιδιακής Φυσικής του Κέντρου Προχωρημένων Ερευνών (HARC) στο Χιούστον, όπου διευθύνει ερευνητικό τμήμα του Παγκόσμιου Εργαστηρίου που εδρεύει στη Λοζάνη.

Ανάμεσα στους κορυφαίους όλων των εποχών

Το 2004 ο κ. Νανόπουλος αναδείχθηκε 4ος στην κατάταξη θεωρητικών φυσικών όλων των εποχών από το Πανεπιστήμιο του Stanford, ενώ συνολικά έχει λάβει πλήθος διακρίσεων. Παρ' όλα αυτά, για την εκλογή του στη θέση του προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών λέει: «Είναι κάτι που γίνεται στη χώρα μας και μου δίνει ιδιαίτερη χαρά».

Κατερίνα Ροββά

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ