Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή, 16 Ιανουαρίου 2015

Υπάρχουν κρυμμένοι πλανήτες στο ηλιακό μας σύστημα; Θα μπορούσαν να υπάρχουν ΔΥΟ κόσμοι νάνοι ακόμα που πρέπει να ανακαλυφθούν, ισχυρισμοί μελέτηςΥπάρχουν δύο κρυμμένοι πλανήτες στο ηλιακό σύστημα!Νέα μελέτη υποδεικνύει την παρουσία δύο ακόμη κόσμων στη διαστημική μας γειτονιά
Ισως υπάρχουν και άλλοι πλανήτες στο ηλιακό μας σύστημα

  • Οι αστρονόμοι παρατήρησαν αντικείμενα πέρα από τον Ποσειδώνα που συμπεριφέρονταν παράξενα 
  • Πιστεύουν ότι η συμπεριφορά μπορεί να εξηγηθεί από την παρουσία των νάνων πλανητών 
  • Αν η θεωρία τους είναι αληθής, θα μπορούσε να φέρει «επανάσταση» στα μοντέλα του ηλιακού συστήματος
Ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Μαδρίτης και του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ υποστηρίζουν ότι εντόπισαν ενδείξεις της παρουσίας δύο ακόμη πλανητών στο ηλιακό μας σύστημα. Πιο συγκεκριμένα οι ερευνητές μιλάνε για ύπαρξη δύο παγωμένων κόσμων που βρίσκονται στα σύνορα του ηλιακού μας συστήματος ακόμη πιο μακριά και από τον Πλούτωνα. 
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αυτοί οι δύο «κρυμμένοι» (όπως τους χαρακτηρίζουν οι ίδιοι) κόσμοι έχουν μέγεθος παρόμοιο με αυτό του Πλούτωνα δηλαδή ανήκουν σύμφωνα με τις τελευταίες αποφάσεις της παγκόσμιας αστρονομικής κοινότητας στην κατηγορία  των «πλανητοειδών». 
Αν η ανακάλυψη επιβεβαιωθεί θα δημιουργηθούν νέα δεδομένα τόσο για την ιστορία και εξέλιξη του ηλιακού μας συστήματος αλλά και γενικότερα στα μοντέλα δημιουργίας πλανητικών συστημάτων.


Νέα θεωρία για τη ζωή στο Σύμπαν

Παράλληλα επιστήμονες του Ινστιτούτου Θεωρητικής Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου του Τορόντο υποστηρίζουν ότι ο αριθμός των πλανητών με συνθήκες φιλικές προς τη ζωή είναι πολύ μεγαλύτερος από όσο πιστεύαμε μέχρι σήμερα. 
Η κρατούσα θεωρία αναφέρει ότι οι περισσότεροι πλανήτες σε ένα πλανητικό σύστημα για διαφόρους λόγους δεν είναι φιλικοί για την ανάπτυξη ζωής.

Κάποιοι είναι πολύ κοντά στο μητρικό τους άστρο και άρα έχουν πολύ υψηλές θερμοκρασίες και κάποιοι πολύ μακριά και επικρατούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. 
Επιπλέον σύμφωνα με τη κρατούσα θεωρία οι περισσότεροι πλανήτες ενός συστήματος που βρίσκονται σε μια μέση απόσταση από το μητρικό τους άστρο (στη λεγόμενη κατοικήσιμη ζώνη) έχουν τροχιές ασύμβατες με την παρουσία της ζωής. 
Τροχιές τέτοιες που εμποδίζουν την εναλλαγή ημέρας και νύχτας αλλά και την ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή που είναι δύο κρίσιμοι παράγοντες για την παρουσία της ζωής. 
Η νέα μελέτη αναφέρει ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι και ότι υπάρχουν δισεκατομμύρια πλανήτες με τη τροχιακή συμπεριφορά παρόμοια με αυτή της Γης, άρα αυξάνεται πολύ η πιθανότητα ύπαρξης κάποιων εξωγήινων μορφών ζωής. 
Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Επιστήμη». Αναζητούν ακόμα δύο πλανήτες πέρα από τον Πλούτωνα


Αλλάζει ο χάρτης του ηλιακού μας συστήματος όπως τον γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. 
To ηλιακό μας σύστημα διαθέτει τουλάχιστον ακόμα δύο πλανήτες οι οποίοι περιμένουν να ανακαλυφθούν πέρα από την τροχιά του Πλούτωνα, σύμφωνα με υπολογισμούς Ισπανών και Βρετανών αστρονόμων. 
Ο «επικυρωμένος» ή, καλύτερα, ο ισχύων κατάλογος των πλανητών στο σύστημα του δικού μας αστεριού περιλαμβάνει οκτώ πλανήτες με τον αέριο γίγαντα Ποσειδώνα να είναι ο τελευταίος του δικού μας συστήματος. 
Πέρα από τον Ποσειδώνα, ο Πλούτωνας χαρακτηρίστηκε «πλανήτης-νάνος» από τη Διεθνή Αστρονομική Ενωση το 2006, και ακόμα και σήμερα πολλοί επιμένουν ότι είναι ο πιο απομακρυσμένος πλανήτης από τον Ηλιο.

Σε μελέτη η οποία δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος της βρετανικής επιθεώρησης Μηνιαίες Ανακοινώσεις της Βρετανικής Αστρονομικής Εταιρείας, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι υπάρχουν τουλάχιστον δύο πλανήτες πέρα από τον Πλούτωνα. 

Οι υπολογισμοί τους βασίζονται στην ασυνήθιστη συμπεριφορά της τροχιάς των ουράνιων σωμάτων που ονομάζονται Απώτατα Υπερποσειδώνια Σώματα (ΕΤΝΟ). 
Τα ουράνια αυτά σώματα πρέπει να βρίσκονται σε μια ζώνη η οποία απέχει 150 αστρονομικές μονάδες από τον Ηλιο. 

Η αστρονομική μονάδα είναι μια μονάδα αποστάσεων στο ηλιακό σύστημα και ισούται με την απόσταση ανάμεσα στον Ηλιο και τη Γη, δηλαδή περίπου 150 εκατομμύρια χιλιόμετρα. 

Τα Απώτατα Υπερποσειδώνια Σώματα πρέπει να βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο τροχιάς με τους πλανήτες του ηλιακού συστήματος. 
Ωστόσο οι παρατηρήσεις για περίπου δώδεκα τέτοια σώματα σχηματίζουν μια διαφορετική εικόνα, αναφέρουν οι Βρετανοί και οι Ισπανοί αστρονόμοι.

Αν οι επιστημονικοί υπολογισμοί ευσταθούν, αυτά τα σώματα είναι διασκορπισμένα σε πολύ μεγαλύτερη έκταση, η οποία κυμαίνεται από 150 έως 525 αστρονομικές μονάδες και η τροχιά τους διαθέτει κλίση περίπου είκοσι μοιρών. 
Για να εξηγηθεί αυτή η παράδοξη κατάσταση, οι αστρονόμοι υποδεικνύουν ότι στην περιοχή πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον κάποια πολύ μεγάλα ουράνια σώματα, κάποιοι πλανήτες, και η βαρυτική τους δύναμη να προκαλεί την παράξενη κίνηση των μικρότερων ουράνιων σωμάτων.

«Η πληθώρα των αντικειμένων με τις παράδοξες παραμέτρους τροχιάς μάς κάνει να πιστεύουμε ότι υπάρχουν κάποιες αόρατες δυνάμεις που μεταβάλλουν την κατανομή των σωμάτων αυτών που αποκαλούμε Απώτατα Υπερποσειδώνια Σώματα», εξηγεί ο Κάρλος ντε λα Φουέντε Μάρκος του Πανεπιστημίου Κομπλουτένσε της Μαδρίτης.

«Τα στοιχεία που διαθέτουμε είναι περιορισμένα αλλά οι υπολογισμοί μάς υποδεικνύουν ότι εκεί πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον δύο πλανήτες χωρίς να αποκλείεται να είναι πολύ περισσότεροι, και οι οποίοι βρίσκονται στο εσωτερικό του ηλιακού μας συστήματος», αναφέρει ο Μάρκος στο ισπανικό πρακτορείο επιστημονικών ειδήσεων Σινς. 
«Αν επαληθευθούν οι παρατηρήσεις μας, τότε θα βρισκόμαστε μπροστά σε μια πραγματική επανάσταση στον τομέα της αστρονομίας».

Επί του παρόντος, αξίζει να σημειωθεί, δεν υπάρχουν άμεσες αποδείξεις που να επαληθεύουν αυτή τη θεωρία.


Η ομάδα του Μάρκος, που περιλαμβάνει και αστρονόμους από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, δημιούργησε ένα πρότυπο βασισμένο στις μεταβολές που παρατηρήθηκαν στην τροχιά ενός κομήτη, του 96P/Ματσολζ 1, όταν προσέγγισε τον Δία, τον μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού συστήματος. Mε βάση αυτό το πρότυπο η κίνηση των ΕΤΝΟ συνάδει με την ύπαρξη ενός πλανήτη στις 200 αστρονομικές μονάδες και ενός άλλου στις 250 αστρονομικές μονάδες.
Οι επιστήμονες λένε ότι τουλάχιστον δύο πλανήτες θα μπορούσαν να υπάρχουν στο ηλιακό μας σύστημα πέρα από τον Πλούτωνα (εντύπωση καλλιτέχνη που απεικονίζεται)Πέρυσι, δύο ερευνητές από τις ΗΠΑ ανακάλυψαν ένα νάνο πλανήτη που ονομάζεται 2012 VP113 στο Νέφος του Οορτ, λίγο πιο πέρα από το ηλιακό μας σύστημα. Κάθε μία από αυτές τις εικόνες λήφθηκαν περίπου από δύο ώρες χωριστά.Ένα μετα-Ποσειδώνιο αντικείμενο, είναι οποιοσδήποτε ήσσονος σημασίας πλανήτης στο ηλιακό σύστημα που περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο σε μεγαλύτερη απόσταση κατά μέσο όρο από τον Ποσειδώνα. Τα μεγαλύτερα γνωστά μετα-Ποσειδώνια αντικείμενα, είναι ο Πλούτωνας και η Έρις. Αυτά ακολουθούνται από τους Μακεμάκε και Χαουμέια.


Η πρόσφατη ανακάλυψη από το ραδιοτηλεσκόπιο Άλμα της πλανητικής διαμόρφωσης δίσκου πάνω από 100 αστρονομικές μονάδες από το αστέρι HL Ταύρου, υποδηλώνει ότι οι πλανήτες μπορούν να δημιουργηθούν πολλές εκατοντάδες αστρονομικές μονάδες μακριά από το κέντρο του συστήματος.Μετά-Ποσειδώνια αντικείμενα (Βικιπαιδεια)

Οι μελέτες:  
Το-Νιου-Σας

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ - dailymail - earthsky - sciencedaily - Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ