Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη, 14 Ιανουαρίου 2015

Ο τρίτος τρόπος των γαλαξιών
Πίστωση: ΕΣΑ / Χαμπλ και ΝΑΣΑ Απόδειξη: J. ΜπάρινγκτονΤο θέμα αυτής της εικόνας είναι ο NGC 6861, ένας γαλαξίας που ανακαλύφθηκε το 1826 από τον Σκωτσέζο αστρονόμο Τζέιμς Ντανλοπ. 
Σχεδόν δύο αιώνες αργότερα, τώρα ξέρουμε ότι ο NGC 6861 είναι το δεύτερο φωτεινότερο μέλος μιας ομάδας τουλάχιστον από δώδεκα γαλαξίες που ονομάζεται Ομάδα Τηλεσκόπιον - αλλιώς γνωστή ως NGC 6868 Ομάδα - στο μικρό αστερισμό του Τηλεσκοπίου.

Αυτή η προβολή από το διαστημικό τηλεσκόπιο Χαμπλ της ΝΑΣΑ / ΕΣΑ, παρουσιάζει μερικές σημαντικές λεπτομέρειες του NGC 6861. 
Ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά είναι ο δίσκος των σκοτεινών ζωνών που περιβάλλει το κέντρο του γαλαξία. 
Αυτές οι λωρίδες σκόνης είναι αποτέλεσμα των μεγάλων νεφών των σωματιδίων σκόνης που επισκιάζουν το φως που εκπέμπεται πίσω από τα άστρα.

Οι λωρίδες σκόνης είναι πολύ χρήσιμες για τη διαμόρφωση, στο κατά πόσο βλέπουμε την άκρη του γαλαξιακού δίσκου, από την όψη του "προσώπου" του ή, όπως είναι η περίπτωση για τον NGC 6861, κάπως στη μέση. 
Οι λωρίδες σκόνης, όπως αυτές, είναι τυπικά ενός σπειροειδούς γαλαξία. 
Οι λωρίδες σκόνης ενσωματωμένες σε ένα λευκό ωοειδές σχήμα, που αποτελείται από τεράστιους αριθμούς αστεριών σε τροχιά γύρω από το κέντρο του γαλαξία. 
Αυτό το ωοειδές είναι, μάλλον αινιγματικό, τυπικό ενός ελλειπτικού γαλαξία.

Έτσι, τι είναι αυτός ο γαλαξίας - σπειροειδής ή ελλειπτικός; 
Η απάντηση δεν είναι καμία από αυτές! 
Ο NGC 6861 δεν ανήκει ούτε στη σπειροειδή ή την ελλειπτική οικογένεια γαλαξιών. 
Είναι ένας φακοειδής γαλαξίας, μια οικογένεια που έχει χαρακτηριστικά και των δύο, σπειροειδών και ελλειπτικών.

Οι σχέσεις μεταξύ αυτών των τριών ειδών γαλαξιών, δεν είναι ακόμη καλά κατανοητές. 
Ένας φακοειδής γαλαξίας, θα μπορούσε να είναι ένας εξασθενιμένος σπειροειδής που έχει ξεμείνει από αέριο και έχει χάσει τους βραχίονες του, ή το αποτέλεσμα των δύο γαλαξιών που συγχωνεύονται. 
Όντας μέρος μιας ομάδας, αυξάνει τις πιθανότητες για γαλαξιακές συγχωνεύσεις, έτσι αυτή θα μπορούσε να είναι η περίπτωση για τον NGC 6861.
Το-Νιου-Σας

Πηγή: Χαμπλ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ