Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή, 2 Ιανουαρίου 2015

Στην καρδιά του Ωρίωνα
2 Ιανουαρίου 2015
Εικόνα Αστρονομίας της Ημέρας
Πίστωση εικόνας και Πνευματικά Δικαιώματα: Λάζλο ΦράνκσικςΚοντά στο κέντρο αυτού του κοσμικού πορτρέτου, στην καρδιά του Νεφελώματος του Ωρίωνα, είναι τέσσερα θερμά, τεράστια αστέρια γνωστά ως το Τραπέζιο.
Συγκεντρωμένα μέσα σε μια περιοχή περίπου 1,5 έτη φωτός σε ακτίνα, κυριαρχούν στον πυρήνα του πυκνού Αστρικού Σμήνους του Νεφελώματος του Ωρίωνα. 
Η υπεριώδης ιονισμένη ακτινοβολία από τα αστέρια του Τραπέζιου, ως επί το πλείστον από το πιο λαμπρό αστέρι Θήτα-1 Ωρίωνα C, τροφοδοτεί την ορατή λάμψη της περιοχής σχηματισμού άστρων. Ηλικίας περίπου τριών εκατομμυρίων ετών, το Νεφέλωμα του Ωρίωνα ήταν ακόμα πιο συμπαγές στα νεότερα χρόνια του και μια πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι οι αστρικές συγκρούσεις σε μικρότερη ηλικία μπορεί να έχουν σχηματίσει μια μαύρη τρύπα με περισσότερες από 100 φορές τη μάζα του Ήλιου. 
Η παρουσία μιας μαύρης τρύπας μέσα στο σύμπλεγμα θα μπορούσε να εξηγήσει τις παρατηρούμενες υψηλές ταχύτητες των άστρων του Τραπεζίου. 
Η απόσταση του Νεφελώματος του Ωρίωνα, περίπου 1,500 έτη φωτός, θα την καθιστούσε την πιο κοντινή γνωστή μαύρη τρύπα προς τον πλανήτη Γη.


Πηγή: ΝΑΣΑ - ΤΣΕΝΕ (κείμενο)

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ