Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα, 26 Ιανουαρίου 2015

Σε δίλημμα οι υπεύθυνοι της αποστολής ΡοζέταΠασχίζουν να λάβουν απόφαση αν θα στείλουν το σκάφος πιο κοντά στον κομήτη ώστε να εντοπίσουν το χαμένο Φίλαε


Έρευνα για το αγνοούμενο Φίλαε
(Φωτογραφία: ΕΣΑ)
To ρομπότ Φίλαε λίγο μετά την αποδέσμευσή του από το μητρικό σκάφος Ροζέτα στις 12 ΝοεμβρίουΝτάρμσταντ, Γερμανία 

Οι υπεύθυνοι της αποστολής Ροζέτα πασχίζουν να λάβουν μια απόφαση για το εάν θα στείλουν το σκάφος πιο κοντά στον κομήτη 67P προκειμένου να εντοπίσουν το αγνοούμενο ρομπότ Φίλαε -μια αλλαγή της τελευταίας στιγμής που θα θυσίαζε κάποιες επιστημονικές παρατηρήσεις. 


Το Philae απελευθερώθηκε από το Ροζέτα και προσεδαφίστηκε σε άγνωστη τοποθεσία του κομήτη στις 12 Νοεμβρίου. Το μόνο που γνωρίζει η ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία ESA είναι ότι το ρομπότ πρέπει να βρίσκεται στη σκιά και δεν μπορεί να φορτίσει τη μπαταρία του με τους ηλιακούς συλλέκτες.

Οι υπεύθυνοι της αποστολής υπολογίζουν ότι το Φίλαε πρέπει να βρίσκεται σε μια μακρόστενη περιοχή διαστάσεων 20 επί 200 μέτρα. Μέχρι τώρα, όμως, το ρομπότ δεν έχει εντοπιστεί σε εικόνες υψηλής ανάλυσης που τράβηξε το Ροζέτα από απόσταση 20 χιλιομέτρων.

Πιθανή έρευνα στις 14 Φεβρουαρίου

Όπως αναφέρει ο δικτυακός τόπος του περιοδικού Φύση, η ΕΣΑ εξετάζει το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσει έρευνα για το ρομπότ στις 14 Φεβρουαρίου, όταν το Ροζέτα θα πετάξει μόλις 6 χιλιόμετρα πάνω από τον 67P.

Το σχέδιο προβλέπει ότι το σκάφος θα πετάξει ανάμεσα στον κομήτη και τον Ήλιο και θα μπορέσει έτσι να φωτογραφίσει την επιφάνεια του 67P χωρίς σκιές, κάτι που θα μπορούσε να αποκαλύψει νέα στοιχεία για την επιφάνειά του. 
Αν τελικά η ESA αποφασίσει να τροποποιήσει την αποστολή, το Ρζέτα θα πρέπει να περάσει πάνω από τη σκιασμένη περιοχή όπου πιστεύεται ότι κρύβεται το Φίλαε.

Ζήτημα τιμής και επιστήμης

Ο εντοπισμός του ρομπότ δεν είναι απλώς ζήτημα τιμής για την ΕΣΑ. 
Θα επιτρέψει στους επιστήμονες να αξιοποιήσουν τα δεδομένα του πειράματος ΚΟΝΣΕΡΤ, το οποίο έστειλε ραδιοκύματα να περάσουν μέσα από τον κομήτη και στη συνέχεια να φτάσουν στο Ρζέτα. 
Το πείραμα, το οποίο θα μπορούσε να αποκαλύψει λεπτομέρειες για το εσωτερικό του 67P, δεν μπορεί να δώσει λεπτομερή στοιχεία αν δεν είναι γνωστή η θέση του ρομπότ.

Επιπλέον, ο εντοπισμός του ρομπότ θα βοηθούσε τους επιστήμονες να εκτιμήσουν αν και πότε θα βρεθεί στη λιακάδα το Φίλαε, ώστε να ξυπνήσει μόνο του από τη νάρκη. Τ
ο κοντινό πέρασμα στις 14 Φεβρουαρίου είναι μοναδική ευκαιρία, δεδομένου ότι ο κομήτης πλησιάζει πλέον στον Ήλιο και θερμαίνεται, οπότε εκτοξεύει στο διάστημα όλο και περισσότερο αέριο.

Το Ροζέτα κινδυνεύει από αυτούς τους πίδακες και δεν θα ξαναπλησιάσει τον κομήτη σε μικρή απόσταση μέχρι το 2016, όταν ο 67P θα έχει αρχίσει να απομακρύνεται από τον Ήλιο. 
Η απόφαση της ΕΣΑ για το πέρασμα του Φεβρουαρίου αναμένεται στα τέλη της εβδομάδας.


H ΕΣΑ έδωσε στη δημοσιότητα μια σειρά από νέες επεξεργασμένες εικόνες , γραφήματα και διαγράμματα του κομήτη 67/P. Σε αυτό το διάγραμμα παρουσιάζεται  η αναλογία του διοξειδίου του άνθρακα στο νερό που υπάρχει σε διάφορες περιοχές του κομήτη.


Σχετικά: Εξαιρετικά σκοτεινός, ξηρός και πλούσιος σε οργανικές ουσίες: προβολή του 67Ρ /Τ-Γ από το Βίρτις


Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ - Φύση

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ