Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη, 28 Ιανουαρίου 2015

Δοκιμαστική πτήση ενός διαστημικού «ιστιοφόρου»Η Πλανητική Κοινωνία
Το «Φωτεινό Ιστιοφόρο» αποτελείται από τέσσερα όμοια τριγωνικά ιστία, τοποθετημένα σε κεραίες τεσσάρων μέτρων, με αποτέλεσμα ένα τετράγωνο πανί όταν υπάρχει πλήρης ανάπτυξη.  Όταν ακούει κανείς για διαστημικό «ιστιοφόρο», το μυαλό του πάει πιθανότατα σε εικόνες από περιπέτειες «διαστημική όπερα» ή ταινίες κινουμένων σχεδίων όπως το «Ο πλανήτης των θησαυρών».

Ωστόσο, ως όρος ίσως να έχει τελικά μια χροιά πραγματικότητας, αν κρίνει κανείς από το ότι η Πλανητική Κοινωνία ανακοίνωσε τη Δευτέρα την πρώτη δοκιμαστική πτήση του πρώτου της διαστημοπλοίου «Φωτεινό Ιστιοφόρο», το οποίο έχει χρηματοδοτηθεί αποκλειστικά και μόνο από πολίτες.
Ο δορυφόρος- «ηλιακό ιστιοφόρο» (χρησιμοποιεί «ηλιακό πανί») θα εκτοξευτεί με πύραυλο Ατλας 5 από το Κέιπ Κανάβεραλ στη Φλόριντα. 
Η αποστολή θα έχει στόχο τη δοκιμή βασικών λειτουργιών του σκάφους, εν όψει δεύτερης αποστολής που έχει προγραμματιστεί για το 2016.
Η δεύτερη αυτή πτήση θα σηματοδοτήσει την πρώτη ελεγχόμενη πτήση σε τροχιά με ηλιακό πανί και θα γίνει σε συνδυασμό με την πρώτη επιχειρησιακή εκτόξευση του πυραύλου «Βαρύ Γεράκι» της ΣπέιςΧ.
«Υπάρχει ένα παλιό γνωμικό στην αεροδιαστημική, ‘μια δοκιμή αξίζει χίλιες γνώμες ειδικών’. 
Μετά από έξι χρόνια ανάπτυξης, είμαστε έτοιμοι επιτέλους να δούμε πώς πετάει το «Φωτεινό Ιστιοφόρο»» αναφέρει ο Μπιλ Νάι, διευθύνων σύμβουλος της Πλανητικής Κοινωνίας.
«Το «Φωτεινό Ιστιοφόρο» είναι τεχνικά θαυμάσιο, αλλά και θαυμαστά ρομαντικό συνάμα. 
Θα σαλπάρουμε σε ακτίνες του ήλιου. 
Αλλά υπάρχει κι άλλο: αυτό το μοναδικό, αξιοσημείωτο διαστημόπλοιο είναι χρηματοδοτημένο πλήρως από ιδιώτες, πολίτες, ανθρώπους που νομίζουν ότι η πτήση στο Διάστημα είναι ευχάριστη».
Η τεχνολογία αυτή αξιοποιεί χρησιμοποιώντας το φως του Ήλιου για προώθηση. 
Όταν ηλιακά φωτόνια πέφτουν πάνω στα ανακλαστικά πανιά του σκάφους, η δύναμή τους μεταφέρεται σε αυτό, σταδιακά επιταχύνοντάς το στο Διάστημα.
Ενώ η ώθηση από τα φωτόνια είναι μικροσκοπική, είναι συνεχής και απεριόριστη. 
Τα ηλιακά πανιά θα μπορούν να φτάσουν ένα σκάφος σε ταχύτητες μεγαλύτερες αυτών που συνεπάγεται η χρήση συμβατικών χημικών πυραύλων.
Το «Φωτεινό Ιστιοφόρο» αποτελείται από τέσσερα όμοια τριγωνικά ιστία, τοποθετημένα σε κεραίες τεσσάρων μέτρων, με αποτέλεσμα ένα τετράγωνο πανί όταν υπάρχει πλήρης ανάπτυξη.
Η πρώτη αυτή πτήση δεν θα πάει το σκάφος αρκετά ψηλά για να ξεφύγει από την ατμοσφαιρική έλξη της γης και ως εκ τούτου δεν θα υπάρξει ελεγχόμενη «ηλιακή ιστιοπλοΐα».
Μόλις βρεθεί σε τροχιά, θα περάσει μια περίοδο ελέγχων τεσσάρων εβδομάδων πριν απλώσει τα πανιά του. 
Από εκεί και πέρα, θα δοκιμαστεί το σύστημα ελέγχου ύψους και θα μελετηθεί η «συμπεριφορά» των ιστίων για μερικές ημέρες. Τα δεδομένα θα σταλούν σε σταθμούς εδάφους στο Πολυτεχνικό Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Γεωργίας.
Το «Φωτεινό Ιστιοφόρο»  είναι «πακεταρισμένο» σε έναν μικρό Δορυφορικό Κύβο (ΚιουμπΣατ). 
Η εν λόγω κλάση δορυφόρων έχει καταστήσει τις χαμηλού κόστους διαστημικές αποστολές για πανεπιστήμια και ερευνητικές ομάδες πραγματικότητα, και το «Φωτεινό Ιστιοφόρο» αναμένεται να ανοίξει ακόμα μεγαλύτερους ορίζοντες.
Όπως είπε ο Δρ. Νιλ ντεΓκράς Τάισον, διευθυντής του Πλανηταρίου Χέιντεν και μέλος του διευθυντικού συμβουλίου της Πλανητικής Κοινωνίας, «με την αναμενόμενη εκτόξευση του «Φωτεινού Ιστιοφόρου» – ενός σκάφους που κινείται ανάμεσα στα άστρα με την ώθηση του ίδιου του φωτός- η έκταση του Διαστήματος εξελίσσεται σε κυριολεκτικό αντίστοιχο της ανοιχτής θάλασσας. 
Αν το Διάστημα είναι ο ωκεανός του αύριο, η επιφάνεια της Γης είναι οι ακτές του».
Η Πλανητική Κοινωνία
Το «Φωτεινό Ιστιοφόρο» αποτελείται από τέσσερα όμοια τριγωνικά ιστία, τοποθετημένα σε κεραίες τεσσάρων μέτρων, με αποτέλεσμα ένα τετράγωνο πανί όταν υπάρχει πλήρης ανάπτυξη.  Πηγή: Ναυτεμπορική - πλανητικό ιστιοφόρο (περισσότερα)

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ