Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο, 31 Ιανουαρίου 2015

Ραδιενεργές φυσαλίδες μπορεί να έχουν δημιουργήσει οπές στην καρδιά σουπερνόβα


Ραδιενεργές φυσαλίδες τρύπησαν την καρδιά ενός σουπερνόβα


Ριπές ραδιενεργού νικελίου άφησαν γιγάντιες κοιλότητες στο υπόλειμμα του υπερκαινοφανούς Κασσιόπη Α
Πιστωτικά: ΝΑΣΑ / CXC / SAO
To υπόλειμμα του σουπερνόβα λάμπει ακόμα λόγω της ενέργειας του ωστικού κύματος της έκρηξηςΚέμπριτζ, Μασαχουσέτη 

Ριπές ραδιενεργού νικελίου άφησαν γιγάντιες κοιλότητες στο υπόλειμμα του υπερκαινοφανούς Κασσιόπη Α, ενός σουπερνόβα που εξερράγη πριν από 340 χρόνια. 
Το γερασμένο άστρο που εξερράγη σε σουπερνόβα δεν σκόρπισε τα συντρίμμια του ομοιόμορφα σε όλες τις κατευθύνσεις, δείχνει το τρισδιάστατο μοντέλο που δημιούργησε το Κέντρο Αστροφυσικής Χάρβαρντ-Σμιθσόνιαν.

Τα πολύχρωμα συντρίμμια, τα οποία λάμπουν ακόμα και σήμερα λόγω του ωστικού κύματος της έκρηξης, συγκεντρώνονται γύρω από έξι γιγάντιες, άδειες κοιλότητες με διάμετρο από 3 έως 6 έτη φωτός, αναφέρει η ερευνητική ομάδα στην επιθεώρηση «Επιστήμη».

(Πηγή: Δ. Μιλισαβλιζεωιτς και Ρ. Φέσεν
Το τρισδιάστατο μοντέλο του Κασσιόπη Α από δύο διαφορετικές πλευρές 
Μια τηλεσκοπική εικόνα του Κασσιόπη Α που επικαλύπτεται με τα δεδομένα από τις νέες παρατηρήσεις που δείχνουν τη δομή των κοιλοτήτων μέσα στο κατάλοιπο υπερκαινοφανούς. Η απόχρωση του μπλε δείχνει πόσο γρήγορα κινείται το υλικό μακριά από τη Γη, με το σκούρο μπλε, κινούμενο ταχύτερα. Ο πίνακας στα δεξιά δείχνει την γωνιακή προβολή 70 μοιρών.
Το υλικό αυτό κρύβει το εσωτερικό της Κασσιόπης Α, ωστόσο οι ερευνητές μπόρεσαν να ανιχνεύσουν το αμυδρό υπέρυθρο φως που εκπέμπει η καρδιά του υπολείμματος -κάτι που πρόσθεσε τη διάσταση του βάθους στο τρισδιάστατο μοντέλο, το οποίο μπορείτε να δείτε εδώ.

Τι συνέβη

Η μελέτη θα μπορούσε να βοηθήσει τους αστροφυσικούς να κατανοήσουν πότε και πώς εκρήγνυνται τα μεγάλα, γερασμένα άστρα. 
Οι εκρήξεις αυτές πιστεύεται εξάλλου ότι σκόρπισαν στο Διάστημα βαριά στοιχεία όπως ο άνθρακας και το οξυγόνο, τα οποία επέτρεψαν την εμφάνιση ζωής στη Γη: τα βαριά στοιχεία του περιοδικού πίνακα, από το οξυγόνο μέχρι το ουράνιο, παράγονται από θερμοπυρηνικές αντιδράσεις στους πυρήνες των άστρων.

Πριν από 340 χρόνια, ένα άστρο μεγάλης μάζας ανατινάχθηκε στον αστερισμό της Κασσιόπης. 
Οι ερευνητές πιστεύουν τώρα ότι η έκρηξη σκόρπισε το ραδιενεργό νικέλιο που βρισκόταν στην καρδιά του άστρου. 
Η ραδιενεργή διάσπαση του νικελίου αυτού παρήγαγε φωτόνια, τα οποία ουσιαστικά έσπρωξαν μακριά το γύρω υλικό και σχημάτισαν φυσαλίδες λίγες εβδομάδες μετά την αρχική έκρηξη.

Το νικέλιο που πρέπει να απελευθερώθηκε κατά την πυροδότηση του άστρου έχει πια εξαφανιστεί, αφού υπέστη ραδιενεργή διάσπαση και μεταστοιχειώθηκε σε σίδηρο. 
Το επόμενο βήμα για την επιβεβαίωση της θεωρίας που προτείνουν οι ερευνητές θα είναι ο εντοπισμός αυτού του σιδήρου. 
Τα συμπεράσματα της μελέτης, επισημαίνει το Σπέις.κομ, βρίσκονται σε συμφωνία με προηγούμενες μελέτες, οι οποίες έδειχναν ότι τα βαριά στοιχεία όπως το νικέλιο εκτινάσσονται ταχύτερα από τα ελαφρύτερα στοιχεία στις εκρήξεις υπερκαινοφανών αστέρων.

Οι φυσαλίδες

Σύμφωνα με τον Νταν Μιλισάβλεβιτς του Χάρβαρντ-Σμιθσόνιαν, οι ραδιενεργές φυσαλίδες της Κασσιόπης Α υποδεικνύουν ότι το περιεχόμενο του άστρου αναδεύτηκε λίγο πριν από την έκρηξη. Σύμφωνα με άλλα μοντέλα, το περιεχόμενο των ετοιμοθάνατων άστρων παραμένει τακτοποιημένο σε στρώματα διαφορετικής πυκνότητας, με τα ελαφρύτερα στοιχεία στην κορυφή και τα βαρύτερα στο κέντρο.

Ο Μιλισάβλεβιτς υποψιάζεται τώρα ότι η εικόνα αυτή δεν ευσταθεί: τα συστατικά του άστρου ίσως αναδεύτηκαν βίαια πριν από την έκρηξη, και η ανάδευση αυτή δεν αποκλείεται να προκάλεσε τελικά την πυροδότηση του σουπερνόβα. 
«Είμαστε κάτι σαν πραγματογνώμονες πυροτεχνουργοί»


Πιστωτικά: Νταν Μιλισάβλεβιτς  και Ρόμπερτ Α Φέσεν
Τα δεδομένα από τις νέες παρατηρήσεις δείχνουν τη δομή των δύο μεγαλύτερων κοιλοτήτων στο εσωτερικό του Κασσιόπη A. Τα χρώματα δίνουν μια ιδέα της τρισδιάστατης δομής του υλικού: οι μπλε περιοχές δείχνουν το υλικό που επεκτείνεται μακριά από τη Γη, ενώ το κόκκινο χρώμα υποδεικνύει το υλικό που κινείται προς την κατεύθυνση της.Το-Νιου-Σας

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ