Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα, 5 Ιανουαρίου 2015

Μια γούνα αλεπούς, ένας μονόκερως, και ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο
5 Ιανουαρίου 2015
Εικόνα Αστρονομίας της Ημέρας
Πίστωση εικόνας και Πνευματικά Δικαιώματα: R. Colombari & Francesco Antonucci? Δεδομένα: Subaru, το ESO, & Φ AntonucciΤι κοινό έχουν τα ακόλουθα πράγματα: ένας κώνος, το τρίχωμα της αλεπούς, και ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο;
Απάντηση: όλα προκύπτουν στον αστερισμό του Μονόκερου.
Νέφη λαμπερού αέριου υδρογόνου καλύπτουν αυτή τη πολύχρωμη θέα του ουρανού στον αχνό αλλά ευφάνταστο αστερισμό του Μονόκερου.
Μια περιοχή σχηματισμού άστρων καταλογογραφημένη ως NGC 2264, το συνονθύλευμα της κοσμικής σκόνης και αερίων βρίσκεται περίπου 2.700 έτη φωτός μακριά και αναμιγνύει ένα κοκκινωπό νεφέλωμα εκπομπής που διεγείρεται από το ενεργητικό φως νεογέννητων άστρων με τα σκοτεινά διαστρικά νέφη σκόνης. 
Τα σύννεφα σκόνης που βρίσκονται κοντά στα θερμά, νεαρά αστέρια, επίσης αντανακλούν το φως των αστεριών, σχηματίζοντας μπλε νεφελώματα ανάκλασης.
Το ευρύ μωσαϊκό εκτείνεται σε περίπου 3/4 της μοίρας ή περίπου 1,5 πανσέληνοι, καλύπτοντας 30 έτη φωτός στην απόσταση του NGC 2264. 
Στους κοσμικούς χαρακτήρες περιλαμβάνονται το Νεφέλωμα Γούνα της Αλεπούς, της οποίας το περίπλοκο δέρμα βρίσκεται επάνω αριστερά, το φωτεινό μεταβλητό αστέρι Σ Μονοκερότις βυθισμένο στην χρωματισμένη μπλε ομίχλη, ακριβώς κάτω από τη Γούνα της Αλεπούς, καθώς και το Νεφέλωμα του Κώνου, στο δεξί άκρο. 
Φυσικά, τα αστέρια του NGC 2264 είναι επίσης γνωστά ως το σύμπλεγμα αστεριών Χριστουγεννιάτικο Δέντρο. 
Το τριγωνικό σχήμα του δέντρου σχηματίζεται από τα αστέρια που εμφανίζονται εδώ στο πλάι, με την κορυφή του στο Νεφέλωμα του Κώνου και την ευρύτερη βάση του κοντά στο Σ Μονοκερότις στα δεξιά.


Πηγή: ΝΑΣΑ - ΤΣΕΝΕ (κείμενο)

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ