Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα, 5 Ιανουαρίου 2015

Το Κέπλερ της ΝΑΣΑ βρίσκει τους παλαιότερους γνωστούς σε μάζα παρόμοια με της Γης πλανήτες στο Γαλαξία μαςΕχει ηλικία 11 δισ. ετών και διαθέτει πέντε πλανήτες που έχουν μέγεθος παρόμοιο με αυτό της Γης
Ηλικιωμένοι κόσμοι
Κόκκινος νάνος


Ομάδα αστρονόμων του Πανεπιστημίου του Μπέρμπινγκχαμ στη Βρετανία ανακάλυψε ένα πανάρχαιο πλανητικό σύστημα στον γαλαξία μας που παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον.


Η ανακάλυψη

Οι ερευνητές μελετώντας δεδομένα του διαστημικού τηλεσκοπίου Kepler εντόπισαν την παρουσία πέντε πλανητών γύρω από το άστρο KOI-3158 που βρίσκεται σε απόσταση 117 ετών φωτός από εμάς στον αστερισμό της Λύρας. Το άστρο αυτό είχε υποδειχθεί από το Kepler ως υποψήφιο να διαθέτει πλανήτες αλλά μέχρι σήμερα δεν είχε υπάρξει επιβεβαίωση για αυτό το ενδεχόμενο. Οι ερευνητές εντόπισαν την παρουσία πέντε βραχωδών πλανητών να κινούνται γύρω από το άστρο αλλά σε αρκετά κοντινή απόσταση από αυτό γεγονός που τους καθιστά πιθανότατα αφιλόξενους για τη ζωή.


Μοναδικό

Η ανακάλυψη είναι εξαιρετικά σημαντική για τρεις λόγους. Πρώτον δεν έχει μέχρι σήμερα εντοπιστεί ένα πλανητικό σύστημα που να διαθέτει τόσο μεγάλο αριθμό βραχωδών πλανητών και επιπλέον να μην έχει εντοπιστεί, ακόμη τουλάχιστον, ένας πλανήτης αερίων.

Δεύτερο εντυπωσιακό εύρημα είναι η ηλικία του εν λόγω πλανητικού συστήματος.
Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι η ηλικία των πλανητών είναι πέριξ των 11 δισ. ετών.
Αυτό σημαίνει ότι το εν λόγω σύστημα είναι αν όχι το αρχαιότερο πάντως από τα αρχαιότερα του γαλαξία μας, πιθανώς και από τα αρχαιότερα ολόκληρου του Σύμπαντος.
Σημειώνεται ότι το ηλιακό μας σύστημα έχει ηλικία περίπου 4,5 δις. ετών.

Το τρίτο ενδιαφέρον δεδομένο είναι ότι ένας πλανήτης εκ των πέντε έχει παρόμοιο μέγεθος με αυτό της Γης και οι υπόλοιποι μικρότερο.
Αυτό σύμφωνα με τους ειδικούς σημαίνει ότι πλανήτες με μέγεθος σαν της Γης (που θεωρούνται ιδανικοί για την ανάπτυξη ζωής) είχαν αρχίσει να σχηματίζονται πολύ νωρίς ενώ μέχρι σήμερα πιστευόταν ότι οι πλανήτες μικρού μεγέθους άργησαν να κάνουν εμφάνιση τους.
Η παρουσία πλανητών με μέγεθος σαν αυτό της Γης οδηγεί τους ειδικούς στην εκτίμηση η ζωή πιθανότατα έκανε την εμφάνιση της στο Σύμπαν πολύ νωρίτερα από όσο πιστεύαμε.

©TIAGO CAMPANTE
Το Ηλιακό μας Σύστημα σε σύγκριση με το KOI-3158(Image credit: Tiago Campante)
Το σύστημα ΚΟΙ-3158 σε σύγκριση με άλλα γνωστά συστήματα
Ημι-μείζονες άξονες των πλανητών που ανήκουν στη μικρομεσαία συστήματα πολλαπλά πλανητικά συστήματα, ο ΚΟΙ-3158, ο Κέπλερ-80, ο Κέπλερ-32, και Κέπλερ-11. Οι ημι-κύριοι άξονες των πλανητών του ηλιακού μας συστήματος παρουσιάζονται για σύγκριση. Η κάθετη διακεκομμένη γραμμή σηματοδοτεί τον ημι-κύριο άξονα του Ερμή. Το σύμβολο μεγέθους είναι ανάλογο με πλανητική ακτίνα.
(Image credit: Tiago Campante)
Το σύστημα ΚΟΙ-3158 σε σύγκριση με άλλους γνωστούς πλανήτεςΤο γεγονός ότι οι περίοδοι των πλανητών περικλείονται σε συντονισμούς (δηλαδή, σχετίζονται μεταξύ τους ως μικροί ακέραιοι) σας δίνει τη δυνατότητα να θέσετε όρια για τις μάζες των πλανητών. 
Τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, οι αστρονόμοι δημοσίευσαν την πρώτη αξιολόγηση από αυτή την άποψη:


Στιγμιότυπο των γειτόνων του ΚΟΙ-3158, χρησιμοποιώντας το 2,2 μέτρων τηλεσκόπιο στο Ισπανικό Παρατηρητήριο Καλαρ Αλτο. Πηγή.

Πίστωση: ESO / A. Fitzsimmons
Ο Γαλαξίας μας όπως φαίνεται από το παρατηρητήριο Λα Σύλλα του ESO στη Χιλή.

Συνέδριο που δόθηκε κατά τη συνάντηση για το "Επανάσταση Διαστημικής Φωτομετρίας", CoRoT Συνέδριο 3, ο Κέπλερ KASC-7 κοινή συνεδρίαση (6 - 11 Ιούλ. 2014, Τουλούζη, Γαλλία) (http://corot3-kasc7.sciencesconf.org/)


Η μελέτη: http://corot3-kasc7.sciencesconf.org/36484 , astro.up.pt (Φορ.Μορφ.Εγγρ.)


Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ - gizmag - za-neptunie.livejournal - forbes

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ