Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα, 12 Ιανουαρίου 2015

Οι πρώτες εικόνες από τη συντριβή του «Γερακιού 9» της ΣπειςΧΕνημέρωση (17/01)Λίγο μετά η Σπεις Χ, συνέχισε με αυτό το απίστευτο Βάιμ της κακότεχνης προσγείωσης.
Δραματικό βίντεο της αποτυχημένης προσγείωσης του πυραύλου της Σπεις Χ
Όπως αναφέρει: Κοντά, αλλά δεν τα κατάφερε. Αυτή τη φορά.Τις πρώτες «δραματικές» εικόνες από τη συντριβή του επαναχρησιμοποιούμενου πυραύλου «Γεράκι 9» στην ειδικά κατασκευασμένη θαλάσσια πλατφόρμα της ΣειςΧ στον Ατλαντικό Ωκεανό, ανήρτησε στο Τουιτερ, ο Έλον Μασκ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας. 

Ο πύραυλος, που μετέφερε τον θαλαμίσκο «Δράκος» προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), δεν κατάφερε να προσγειωθεί στο αυτόνομο πλωτό διαστημοδρόμιο, διαστάσεων 100 x 30 μέτρων, με πτερύγια που επεκτείνουν το πλάτος τους στα 55 περίπου μέτρα, γεγονός που σημαίνει ότι η ακρίβεια προσγείωσης του Γεριακιού 9, όπως είναι και ο σωστός ορισμός, ήταν τα δέκα μέτρα! 

Ωστόσο, ο θαλαμίσκο ολοκλήρωσε με επιτυχία το ταξίδι της στον ΔΔΣ, μεταφέροντας περισσότερους από δύο τόνους τροφίμων και προμηθειών, αλλά και σημαντικό εξοπλισμό για τα πειράματα και τους διαστημικούς περιπάτους, που επιχειρεί το πλήρωμα του σταθμού.

Η επιτυχία της αποστολής, που έλαβε χώρα την προηγούμενη εβδομάδα, θα κήρυττε νέα εποχή στον τομέα των επαναχρησιμοποιούμενων διαστημικό σκαφών, ρίχνοντας το κόστος των επιχειρήσεων για την εξερεύνηση του Διαστήματος. Το βίντεο λήφθηκε από τη φορτηγίδα (μαούνα) προσγείωσης, όπου δείχνει τον πύραυλο "Γεράκι 9", να χάνει για λίγο το στόχο του, περικόπτοντας την πλευρά καθώς έφτανε στη βάση πριν την έκρηξη


Πτώση στον ωκεανόΑκρωτήριο Κανάβεραλ, Φλόριντα

Μη επανδρωμένος πύραυλος της εταιρείας Σπεις Χ εκτόξευσε με επιτυχία ένα διαστημικό φορτηγό για τον ανεφοδιασμό του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, απέτυχε όμως να προσεδαφιστεί σε μια πλωτή εξέδρα προκειμένου να χρησιμοποιηθεί εκ νέου.


Η Σπεις Χ, μια εταιρεία του μεγιστάνα της υψηλής τεχνολογίας Έλον Μασκ, ελπίζει να μειώσει δραστικά το κόστος εκτόξευσης φορτίων τροποποιώντας τον πύραυλο Φλακον 9 ώστε να επιστρέφει αυτόματα στην εξέδρα εκτόξευσης.

Ο πύραυλος εκτοξεύτηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου από την Αεροπορική Βάση του Ακρωτηρίου Κανάβεραλ, μεταφέροντας το σκάφος ανεφοδιασμού "Δράκος". 
Αφού απελευθέρωσε το φορτίο στο προκαθορισμένο ύψος, το πρώτο στάδιο του πυραύλου έπεσε ελεγχόμενα και κατάφερε να προσεγγίσει την εξέδρα ενός ρομποτικού πλοίου που το περίμενε 320 χιλιόμετρα από τις ακτές της Φλόριντα

Χτύπησε όμως απότομα στην εξέδρα και καταστράφηκε. 
«Ο πύραυλος έφτασε στο πλοίο κηφήνα, αλλά προσεδαφίστηκε απότομα. 
Φτάσαμε κοντά, αλλά δεν ήρθε η ώρα να ανάψουμε πούρο» ανακοίνωσε στο Τουιτερ ο Έλον Μασκ, συνιδρυτής της ΠευΠαλ και της "Κινητήρες Τεσλα".
Είπε μάλιστα ότι η ομίχλη και το σκοτάδι εμπόδισαν τη βιντεοσκόπηση της προσπάθειας.

Η αποτυχία φαίνεται να οφείλεται σε εξάντληση των υγρών που χρησιμοποιεί το υδραυλικό σύστημα για τον έλεγχο των πτερυγίων που σταθεροποιούν τον πύραυλο κατά την επιστροφή του. Στη βάση του πυραύλου υπάρχουν επίσης σκέλη προσεδάφισης.
Πριν από τη δοκιμή του Σαββάτου, ο Μασκ είχε δηλώσει επανειλημμένα ότι η πιθανότητα επιτυχίας ήταν 50-50.
Η ΝΑΣΑ συνήθισε να ανακτά από τον ωκεανό τη δεξαμενή και τους χρησιμοποιημένους πυραύλους στερεών καυσίμων του διαστημικού λεωφορείου. 
Η ανάκτηση και η επισκευή τους για νέα χρήση ήταν ωστόσο χρονοβόρες και δαπανηρές διαδικασίες.
Η Σπεις Χ ελπίζει να μπορεί να επαναχρησιμοποιεί άμεσα τους πυραύλους Φαλκον 9, και μέχρι σήμερα είχε δοκιμάσει δύο φορές την τεχνολογία ελεγχόμενης επιστροφής. Σε αυτές τις περιπτώσεις όμως ο πύραυλος έπεσε στον ωκεανό και δεν προσεδαφίστηκε σε εξέδρα.

Πρωτεύων στόχος της εκτόξευσης του Σαββάτου ήταν η αποστολή προμηθειών βάρους 2,3 τόνων στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. 
Ο θαλαμίσκος ανεφοδιασμού "Δράκος" προγραμματίζεται να προσδεθεί τη Δευτέρα στο πολυεθνικό τροχιακό συγκρότημα.

Η Σπεις Χ είναι μία από τις δύο ιδιωτικές εταιρείες που έχουν εξασφαλίσει επικερδή συμβόλαια της ΝΑΣΑ για τον ανεφοδιασμού του σταθμού.
Η δεύτερη είναι η εταιρία "Τροχιακώ Επιστημών", η οποία υπέστη σημαντικό πλήγμα τον Οκτώβριο, όταν ο πύραυλος Αντάρης που μετέφερε το σκάφος "Κύκνος" εξερράγη λίγα δευτερόλεπτα μετά την πυροδότηση.Απέτυχε η προσπάθεια της Σπεις Χ να προσεδαφίσει χρησιμοποιημένο πύραυλο


H πλωτή εξέδρα που περίμενε τον πύραυλο είναι ένα ρομποτικό, αυτόνομο πλοίο
Σχετικά: Η αποστολή πυραύλου Σπέις Χ CRS-5 εκτοξεύτηκε προς το διαστημικό σταθμό


Πηγή: news.in.gr - ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - telegraph - ΕλεύθεροςΤύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ