Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη, 14 Ιανουαρίου 2015

Ο φόβος της διαρροής αμμωνίας οδηγεί σε μερική εκκένωση του Διαστημικού ΣταθμούΕκκενώθηκε το αμερικανικό τμήμα του Διεθνούς Διαστημικού ΣταθμούΑσφαλές το πλήρωμα σύμφωνα με επίσημες πληροφορίες
To βασικό σύστημα ψύξης του ΔΔΣ είχε παρουσιάσει βλάβες άλλες πέντε φορές


Μόσχα 

Το πλήρωμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού απομακρύνθηκε από το αμερικανικό τμήμα του τροχιακού εργαστηρίου λόγω διαρροής «επιβλαβών ουσιών» από το σύστημα ψύξης, αναφέρουν την Τετάρτη ρωσικά μέσα.


Όπως αναμεταδίδει το Reuters, αξιωματούχος της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Ροσκοσμος δήλωσε ότι η κατάσταση βρίσκεται πλέον «υπό έλεγχο» και το εξαμελές πλήρωμα -τρεις Ρώσοι, δύο Αμερικανοί και μια Ιταλίδα- είναι ασφαλείς στο ρωσικό τμήμα του ΔΔΣ.

«Η συγκέντρωση ρύπων στην τεχνητή ατμόσφαιρα στο ρωσικό τμήμα του ΔΔΣ βρίσκεται σε αποδεκτά επίπεδα» διαβεβαίωσε με ανακοίνωσή του το ρωσικό Κέντρο Ελέγχου έξω από τη Μόσχα.

Διευκρίνισε επίσης ότι η επίλυση του προβλήματος είναι θέμα της ΝΑΣΑ.

Παραμένει ασαφές τι ήταν το υλικό που διέρρευσε. Σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, πρόκειται για αμμωνία.

Η ΝΑΣΑ επιβεβαίωσε ότι οι έξι αστροναύτες έχουν καταφύγει στο ρωσικό τμήμα του ΔΔΣ και τόνισε ότι είναι «ασφαλείς».

Είναι εξάλλου η έκτη φορά που εμφανίζεται πρόβλημα στο σύστημα ψύξης. Το τελευταίο περιστατικό ήταν το 2013, όταν μια ελαττωματική αντλία αμμωνίας οδήγησε σε διακοπή της ηλεκτροδότησης σε μη κρίσιμα συστήματα.

Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία ωστόσο δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει ότι αιτία του συναγερμού ήταν η διαρροή αμμωνίας, όπως είχαν ανακοινώσει νωρίτερα οι ρωσικές αρχές.

«Οι ελεγκτές της πτήσης του ΔΔΣ δεν γνωρίζουν εάν ο συναγερμός σήμανε λόγω της αύξησης της πίεσης, εξαιτίας κάποιου ελαττωματικού αισθητήρα ή λόγω προβλήματος στο λογισμικό» ανέφερε η ΝΑΣΑ μέσω του λογαριασμού της στο Τουιτερ.
«Το πλήρωμα είναι ασφαλές. Δεν έχει επιβεβαιωθεί καμία διαρροή αμμωνίας.
Το πλήρωμα αντέδρασε μετά την αύξηση της πίεσης στο κύκλωμα ψύξης» πρόσθεσε.

Λίγους μήνες νωρίτερα είχε σημειωθεί διαρροή αμμωνίας, η οποία όμως δεν απείλησε το πλήρωμα. Ήταν η δεύτερη διαρροή από το 2012.

Η υγροποιημένη αμμωνία χρησιμοποιείται για να μεταφέρει την πλεονάζουσα θερμότητα των ηλεκτρονικών συστημάτων σε μια σειρά από ψύκτρες που την ακτινοβολούν στο Διάστημα.


Ακολουθώντας τις διαδικασίες ασφάλειας, το πλήρωμα του ΔΔΣ κατευθύνθηκε προς στο Ρωσικό τμήμα, ενώ οι ομάδες θα αξιολογήσουν την κατάσταση.Οι ελεγκτές της πτήσης του ΔΔΣ, δεν είναι σίγουροι αν ο συναγερμός προκλήθηκε από μια αιχμή πίεσης, ένα ελαττωματικό αισθητήρα, ή ένα πρόβλημα σε ένα κουτί αναμετάδοσης υπολογιστή. 


ΝΑΣΑ: 'Κανένα Συγκεκριμένο Στοιχείο' της Διαρροής Αμμωνίας στον ΔΔΣΠόσο γρήγορος, μεγάλος και δαπανηρός είναι ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός;
Το-Νιου-Σας

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ - nbcnews

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ