Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή, 23 Ιανουαρίου 2015

Θεωρητικά, ο γαλαξίας μας θα μπορούσε να είναι ένα «γαλαξιακό μεταφορικό σύστημα»Υπάρχει σκουληκότρυπα στο κέντρο του Γαλαξία;Ομάδα ειδικών θεωρεί πιθανή την ύπαρξη μιας κοσμικής σήραγγας που θα μας επιτρέπει να ταξιδέψουμε γρήγορα στο Σύμπαν
Πίστωση: Νταβίντε και Πάολο Σαλούτσι
Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία και τις θεωρίες, o γαλαξία μας θα μπορούσε να είναι μία  τεράστια «σκουληκότρυπα».Αστροφυσικοί της Διεθνούς Σχολής Προηγμένων Μελετών στη Τριέστη της Ιταλίας σε μελέτη τους που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Χρονικά της Φυσικής» υποστηρίζουν ότι είναι πιθανό στο κέντρο του Γαλαξία να υπάρχει μια… σκουληκότρυπα.

Μια κοσμική σήραγγα που συνδέει τον δικό μας με κάποιο άλλο γαλαξία.
Σύμφωνα με τους ερευνητές η σκοτεινή ύλη που υπάρχει στο κέντρο του γαλαξία μας είναι αυτή που διατηρεί ανοικτή αυτή τη σήραγγα.
Οι σκουληκότρυπες είναι περιοχές όπου υπάρχει η λεγόμενη «καμπύλωση» του χωροχρόνου έτσι ώστε περιοχές που απέχουν πολύ μεταξύ τους να πλησιάζουν η μια την άλλη σε πολύ κοντινή απόσταση.
Οι σκουληκότρυπες είναι στην πραγματικότητα εξισώσεις πεδίου του Αϊνστάιν για τη βαρύτητα και τόσο η ύπαρξη τους όσο και ο τρόπος λειτουργίας τους αποτελεί ένα από τα μεγάλα άλυτα (ακόμη) μυστήρια για την επιστημονική κοινότητα.


Ερευνητές εικάζουν την ύπαρξη μιας σκουληκότρυπας στο κέντρο του Γαλαξία μέσα από την οποία μπορούμε να ταξιδέψουμε σε κάποιο άλλο γαλαξία

Ένα γραφικό της δομής μιας θεωριτικής σκουληκότρυπας (ΝΑΣΑ)Μια σκουληκότρυπα στον Γαλαξία μας για χωροχρονικά ταξίδια;

Η αλήθεια είναι πως πολλοί μη ειδικοί έμαθαν για πρώτη φορά από την ταινία επιστημονικής φαντασίας του Κρίστοφερ Νόλαν για τις σκουληκότρυπες – ή τις «γέφυρες Αινστάιν-Ρόζεν», όπως τις αποκαλούν οι φυσικοί.


Συνδυάζοντας παρατηρησιακά δεδομένα και τη γενική θεωρία της σχετικότητας, μια διεθνής ομάδα αστροφυσικών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πιθανόν ο Γαλαξίας μας «φιλοξενεί» μια σκουληκότρυπα. 
Η ομάδα, η οποία αποτελείται από επιστήμονες από την Ινδία, τις ΗΠΑ και τη Διεθνή Σχολή Προηγμένων Μελετών (SISSA) στην Ιταλία, δημοσίευσε τη μελέτη της στο περιοδικό «Χρονικά της Φυσικής», στην οποία μάλιστα αναφέρει πως οι υπολογισμοί της δείχνουν πως η σκουληκότρυπα θα μπορούσε να είναι «σταθερή», επιτρέποντας έτσι τα χωροχρονικά ταξίδια.
«Λαμβάνοντας υπόψη τον χάρτη της σκοτεινής ύλης στον Γαλαξία και το πιο πρόσφατο μοντέλο για τη Μεγάλη Έκρηξη, και με την προϋπόθεση βέβαια πως οι “χωροχρονικές σήραγγες” όντως υπάρχουν, συμπεράναμε πως θα μπορούσε όντως να υπάρχει στον Γαλαξία μια τέτοια σήραγγα, με διαστάσεις μάλιστα που να αγγίζουν το μέγεθός του», αναφέρει στην ιστοσελίδα της SISSA (ΦΜΕ)ο Πάολο Σαλούτσι, αστροφυσικός στη Σχολή και ειδικός στη μελέτη της σκοτεινής ύλης.
Όπως προσθέτει ο Σαλούτσι, οι υπολογισμοί των επιστημόνων έδειξαν πως η σήραγγα θα μπορούσε να προσφέρει τη δυνατότητα χωροχρονικών ταξιδιών, όπως περίπου αποδίδονται στην πρόσφατη ταινία Interstellar.
Η αλήθεια είναι πως πολλοί μη ειδικοί έμαθαν για πρώτη φορά από την ταινία επιστημονικής φαντασίας του Κρίστοφερ Νόλαν για τις σκουληκότρυπες – ή τις «γέφυρες Αινστάιν-Ρόζεν», όπως τις αποκαλούν οι φυσικοί. 
Αποτελέσματα της επίλυσης των εξισώσεων της γενικής θεωρίας της σχετικότητας, οι σήραγγες συνδέουν απευθείας δύο σημεία, «παρακάμπτοντας» τη συμβατική απόσταση που τα χωρίζει. Μάλιστα, τουλάχιστον θεωρητικά, αφού δεν έχει υπάρξει έως σήμερα κανένα πειραματικό στοιχείο που να επιβεβαιώνει την ύπαρξη των σκουληκότρυπων, η «είσοδος» και η «έξοδός» τους μπορεί να ανήκουν είτε στο ίδιο είτε σε διαφορετικά σύμπαντα.
Όπως είναι φυσικό, ούτε για την ύπαρξη μιας χωροχρονικής σήραγγας στον γαλαξία μας δεν υπάρχει κάποιο πειραματικό στοιχείο που να την επιβεβαιώνει. 
«Προφανώς δεν ισχυριζόμαστε πως ανακαλύψαμε μια σκουληκότρυπα στον γαλαξία μας, αλλά απλώς ότι, σύμφωνα με το θεωρητικό μας μοντέλο, πρόκειται για μια εύλογη θεωρία», σημειώνει ο αστροφυσικός.
Όσον αφορά πάντως την πειραματική «δοκιμή» του μοντέλου, ο Σαλούτσι υποστηρίζει πως δεν είναι εκ των προτέρων αδύνατη. 
«Θα μπορούσαμε να το ελέγξουμε συγκρίνοντας δύο γαλαξίες – τον Γαλαξία μας με κάποιον άλλο που βρίσκεται σε αρκετά μικρή απόσταση, όπως για παράδειγμα το Νέφος του Μαγγελάνου. Ωστόσο, απέχουμε ακόμη πολύ από την υλοποίηση μιας τέτοιας σύγκρισης».


Γαλαξιακή σκουληκότρυπα
Πίστωση: Ντέιβιντ και Πάολο Σαλούτσι
Η (υποθετική) σκουληκότρυπα που προτείνουν οι Κουέφετιγκ, Σαλούτσικ.ετ αλ. συνδέει το κέντρο με μια πολύ μακρινή θέση του Γαλαξία μας, όταν κάποιος περνά μέσα από το "λαιμό" του.
Μια ενδιαφέρουσα προβολή για το πως να φαινόταν μια Μόρις-Θορν σκουληκότρυπα: http://www.vis.uni-stuttgart.de/~muelleta/MTvis/.

Το-Νιου-Σας

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ - επιστήμη καθημερινά (περισσότερα) Ναυτεμπορική ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ