Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο, 24 Ιανουαρίου 2015

Η ΝΑΣΑ βρήκε μυστηριώδες φωτεινό σημείο στον νάνο πλανήτη Δήμητρα: Τι είναι αυτό;
Πιστωτικά: ΝΑΣΑ / JPL-Κάλτεκ / UCLA / MPS / DLR / IDA / PSI
Μια μυστηριώδης λευκή κηλίδα μπορεί να δει κανείς τις νεότερες εικόνες από το Διαστημικό Τηλεσκόπιο "Αυγή" της ΝΑΣΑ, το οποίο πλησιάζει γρήγορα το νάνο πλανήτη.Ένα παράξενο, τρεμόπαιγμα λευκής κηλίδας που βρέθηκε στο νάνο πλανήτη Δήμητρα από ένα διαστημικό σκάφος της ΝΑΣΑ έχει παραξενέψει τους επιστήμονες.

Η λευκή κηλίδα στη Δήμητρα σε μια σειρά από νέες φωτογραφίες που λήφθηκαν στις 13 Ιανουαρίου από το διαστημόπλοιο "Αυγή" της ΝΑΣΑ, η οποία πλησιάζει γρήγορα και κυκλικά τον νάνο πλανήτη στη ζώνη των αστεροειδών ανάμεσα στις τροχιές του Άρη και του Δία.
Αλλά όταν έγινε η αρχική κυκλοφορία της φωτογραφίας τη Δευτέρα (19 Ιανουαρίου), οι επιστήμονες το σκάφους "Αυγή" δεν έδωσαν καμία ένδειξη για το τι θα μπορούσε να είναι η λευκή κουκκίδα.

«Ναι, μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι είναι κάτι πάνω στη Δήμητρα που αντανακλά περισσότερο φως του Ήλιου, αλλά το τι είναι αυτό, παραμένει μυστήριο," 
ο Μαρκ Ρέιμαν, διευθυντής της αποστολής και επικεφαλής μηχανικός της αποστολής "Αυγή", δήλωσε στο Σπέις.κομ σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.


Οι νέες εικόνες δείχνουν φωτεινές και σκοτεινές περιοχές σχετικά με το πρόσωπό της Δήμητρας, που δείχνουν επιφανειακά χαρακτηριστικά όπως κρατήρες. 
Αλλά αυτή τη στιγμή, κανένα από τα ειδικά χαρακτηριστικά δεν μπορεί να επιλυθεί, συμπεριλαμβανομένης και της λευκής κηλίδας.

«Δεν ξέρουμε τι είναι η λευκή κηλίδα, αλλά είναι σίγουρα ενδιαφέρουσα," είπε ο Ρέιμαν. 
"Στην πραγματικότητα, αυτό σας κάνει να θέλετε να στείλετε ένα διαστημικό σκάφος εκεί για να μάθετε, και βέβαια αυτό είναι που κάνουμε ακριβώς! 
Έτσι, καθώς το σκάφος "Αυγή" προσφέρει ευκρινέστερη απεικόνιση της Δήμητρας , θα είμαστε σε θέση να δούμε με εξαιρετική λεπτομέρεια το τι είναι [η λευκή κηλίδα]."

Η Δήμητρα είναι ένα μοναδικό αντικείμενο στο ηλιακό μας σύστημα. 
Είναι το μεγαλύτερο αντικείμενο στην ζώνη των αστεροειδών και έχει χαρακτηριστεί ως ένας αστεροειδής. 
Ταυτόχρονα ταξινομείται ως νάνος πλανήτης, και σε 590 μίλια σε μήκος (950 χιλιόμετρα, ή περίπου το μέγεθος του Τέξας), η Δήμητρα είναι ο μικρότερος γνωστός νάνος πλανήτης στο ηλιακό σύστημα.

Το 466 εκατ. δολ (416 εκ. ευρώ) διαστημικό σκάφος "Αυγή", έχει οριστεί να τεθεί σε τροχιά γύρω από τη Δήμητρα στις 6 Μαρτίου. 
Το σκάφος "Αυγή" άφησε τη Γη το 2007 και το καλοκαίρι του 2011, έκανε, ένα, ενός χρόνου σε διάρκεια ανεφοδιασμό στον αστεροειδή Εστία, το δεύτερο μεγαλύτερο αντικείμενο στη ζώνη των αστεροειδών .

Ενώ η Εστία μοιράζεται πολλές κοινές ιδιότητες με τους εσωτερικούς πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, οι επιστήμονες με την αποστολή "Αυγή", υποπτεύονται ότι η Δήμητρα έχει περισσότερα κοινά με τους εξωτερικούς πλανήτες. 
Το 25 τοις εκατό της μάζας της Δήμητρας, πιστεύεται ότι αποτελείται από νερό, το οποίο θα σήμαινε ότι ο διαστημικός βράχος περιέχει ακόμη πιο γλυκό νερό και απ 'τη Γη. 
Οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει λοφία υδρατμών που ξεσπούν από την επιφάνεια της Δήμητρας, τα οποία μπορεί να εκρήγνυνται από θερμοπίδακες πάγου σαν ηφαίστειο.

Η μυστηριώδης λευκή κηλίδα λήφθηκε από τον ανιχνευτή "Αυγή", και είναι ένα ακόμη περίεργο χαρακτηριστικό αυτού του ήδη ενδιαφέροντος αντικειμένου.
Σχετικά: 
Το-Νιου-Σας

Πηγή: space

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ