Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη, 28 Ιανουαρίου 2015

Νέο σχέδιο διαστημικού τηλεσκοπίου θα μπορούσε να απεικονίσει αντικείμενα σε πολύ υψηλότερη ανάλυση από το Χαμπλ


«Αραγκό-πεδίο»: Εικόνες 1.000 φορές καλύτερες από ό,τι το ΧαμπλΝΑΣΑ.ΓΚΟΒ
Το «Αραγκό-πεδίο» θα βρίσκεται σε γεωστατική τροχιά σε ύψος 25.000 μιλίων (40.250 χλμ.), κάτι που θα σημαίνει ότι θα φαίνεται ακίνητο από το έδαφος.
Μια νέα έννοια τηλεσκοπίου σε τροχιά που αναπτύχθηκε στο ΠΚ-Μπούλντερ θα μπορούσε να επιτρέψει στους επιστήμονες να απεικονίζουν αντικείμενα στο διάστημα ή στη Γη σε εκατοντάδες φορές καλύτερη ανάλυση από το διαστημικό τηλεσκόπιο Χαμπλ.


Ερευνητές του Πανεπιστήμιο του Κολοράντο Μπούλντερ θα ενημερώσουν στελέχη της ΝΑΣΑ σύντομα σχετικά με το σχέδιο του «Αραγκο-πεδίο»: ενός επαναστατικού διαστημικού τηλεοσκοπίου το οποίο θα είναι σε θέση να παρέχει εικόνες μέχρι και 1.000 φορές ευκρινέστερες από ό,τι το διάσημο διαστημικό τηλεσκόπιο Χαμπλ.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Γουέμπστερ Κας, του αμερικανικού πανεπιστημίου, το «πακέτο» των οργάνων του τηλεσκοπίου (που παίρνει το όνομά του από τον γάλλο επιστήμονα Φρανσουά Αραγκό, ο οποίος πρώτος εντόπισε διαθλώμενα κύματα φωτός γύρω από έναν δίσκο)- θα περιλαμβάνει ένα διαστημικό τηλεσκόπιο σε τροχιά και έναν αδιαφανή δίσκο μπροστά του, ο οποίος θα έχει διάμετρο μέχρι και μισού μιλίου.
Σύμφωνα με τον Κας, τα κύματα φωτός από ένα άστρο-στόχο ή άλλο αντικείμενο θα κάμπτονται γύρω από την περιφέρεια του δίσκου και θα συγκλίνουν σε ένα κεντρικό σημείο. 
Το φως στη συνέχεια θα «τροφοδοτείται» στο τηλεσκόπιο, για να παρέχονται υψηλής ανάλυσης εικόνες, εξήγησε.
Το νέο τηλεσκόπιο, όπως πρόσθεσε, θα επιτρέπει στους επιστήμονες να «βλέπουν» τους «ορίζοντες» από μαύρες τρύπες, τις ανταλλαγές πλάσματος μεταξύ άστρων και άλλα ουράνια αντικείμενα και φαινόμενα.
Επίσης, θα μπορεί να στραφεί προς τη Γη και να τραβήξει φωτογραφίες αντικειμένων μεγέθους…λαγού, ανοίγοντας τον δρόμο για πρακτικού χαρακτήρα χρήσεις, όπως η αναζήτηση αγνοουμένων.
Το CU-Μπούλντερ «Αραγκό-πεδίο» ήταν μία από 12 προτάσεις που επελέγησαν για χρηματοδότηση «Πρώτη φάση» τον Ιούνιο του 2014 από το πρόγραμμα ΝΙΑΝΚ (ΝΑΣΑ Καινοτόμων Προηγμένων Εννοιών), που είναι σχεδιασμένο για τη «μεταφορά» της επιστημονικής φαντασίας σε πραγματικότητα μέσω  προηγμένης τεχνολογίας.
Το «Αραγκό-πεδίο» θα βρίσκεται σε γεωστατική τροχιά σε ύψος 25.000 μιλίων, κάτι που θα σημαίνει ότι θα φαίνεται ακίνητο από το έδαφος. 
Ο δίσκος θα είναι κατασκευασμένος από ένα ανθεκτικό, σκούρο «πλαστικοειδές» υλικό το οποίο θα εκτοξευθεί συμπιεσμένο/ διπλωμένο σαν αλεξίπτωτο και θα αναπτυχθεί σε τροχιά.
Η «ασπίδα» αυτή θα είναι δεμένη στο τηλεσκόπιο, το οποίο θα βρίσκεται σε απόσταση μιλίων- αναλόγως το μέγεθος του δίσκου.


Το-Νιου-Σας

Πηγή: Ναυτεμπορική - Κολοράντο (περισσότερα)

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ