Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη, 13 Ιανουαρίου 2015

Προχωρά η Κινεζική πρόβα για τη συλλογή δειγμάτων από τη Σελήνη
Γύρω από το φεγγάρι
Τα δεδομένα θα χρησιμοποιηθούν στο σχεδιασμό της αποστολής Σενγκε 5 το 2017
Η άχρωμη Σελήνη με τη γαλάζια Γη στο φόντο. Εικόνα που μετέδωσε το κινεζικό σκάφος τον Οκτώβριο (Πηγή: Xinhua)
Πεκίνο 

Κινεζικό σκάφος που εκτοξεύτηκε τον Οκτώβριο τέθηκε αυτή την εβδομάδα σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, στο πλαίσιο μιας «πρόβας» για τη φιλόδοξη αποστολή μεταφοράς δειγμάτων από το φεγγάρι, η οποία προγραμματίζεται για το 2017.


Η πρόβα

Το σκάφος, γνωστό ως CE5-T1 ή Σενγκε 5T-1, πραγματοποίησε τον Οκτώβριο μια πλήρη περιφορά γύρω από τη Σελήνη, και στη συνέχεια απελευθέρωσε ένα κάνιστρο που έπεσε με αλεξίπτωτο στη Γη την ίδια μέρα.

Λίγο αργότερα, μετακινήθηκε στο σημείο Λαγκράνζ 2 (L2), μια θέση στην οποία η βαρυτική έλξη της Γης και της Σελήνης αλληλοεξουδετερώνονται.  Σύμφωνα με κρατικά κινεζικά μέσα, το CE5-T1 κινείται τώρα σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη και προγραμματιζόταν να πυροδοτήσει τον κινητήρα του για να μειώσει την περίοδο περιφοράς στα 127 λεπτά.

Το σκάφος συλλέγει τώρα δεδομένα που θα χρησιμοποιηθούν στο σχεδιασμό της αποστολής Σενγκε 5 το 2017, ανέφερε η Κινεζική Κεντρική Τηλεόραση σύμφωνα με το Σπεις.κομ. 
Το Σενγκε 5 θα είναι μια ρομποτική αποστολή που θα επιχειρήσει να προσσεληνωθεί και να συλλέξει αρκετά κιλά υλικού για το ταξίδι επιστροφής στη Γη. 

Το Δεκέμβριο του 2013, η σεληνάκατος Σενγκε-3 που μετέφερε το ρομπότ Γιουτου έγινε η πρώτη αποστολή (in.gr) που πραγματοποιεί ελεγχόμενη προσεδάφιση στη Σελήνη εδώ και 37 χρόνια -ήταν μια ακόμα επιτυχία για το φιλόδοξο διαστημικό πρόγραμμα της Κίνας.

Η Κίνα έχει επίσης σχέδια για την κατασκευή του δικού της διαστημικού σταθμού γύρω στο 2020. 
Η πρώτη επανδρωμένη κινεζική αποστολή στο Διάστημα πραγματοποιήθηκε το 2003. 
Έκτοτε έχουν ακολουθήσει άλλες τέσσερις.
Η Κινεζική δοκιμαστική αποστολή Σενγκε 5 αρχίζει τη μετάβαση σε σεληνιακή τροχιά

Φωτογραφία: CCTV

Φωτογραφία: CCTV


Εικόνα: CCTV / CNTV

Εικόνα: CCTV / CNTVΤο-Νιου-Σας

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ - spaceflight101

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ