Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή, 9 Ιανουαρίου 2015

Χάσματα και γκρεμοί στον Άρη
Copyright ESA/DLR/FU Berlin, CC BY-SA 3.0 IGOΠαρά το γεγονός ότι ο Άρης είναι ένας πολύ διαφορετικό πλανήτης, ορισμένες πτυχές της γεωλογίας του είναι εκπληκτικά οικείες. 
Αυτή η εικόνα από το Μαρς Εξπρες, δείχνει ένα απόσπασμα από μια περιοχή του Άρη γεμάτη με γκρεμούς, χαρακώματα, ρήγματα, γιγάντια οροπέδια και ηφαίστεια.

Οι ρωγμές που θυμίζουν ρυάκια και οι γραμμές που μοιάζουν με ρήγματα σε αυτή τη μορφή της εικόνας μέρος του γκρεμού "Καθαρός" Βράχος (Claritas Rupes), 950 χιλιομέτρων δίκτυο από απότομους γκρεμούς και κεκλιμένες προεξοχές. 
Αυτός ο γκρεμός βρίσκεται μέσα σε ένα μεγαλύτερο γεωλογικό σύστημα που ονομάζεται "Καθαρό" Ρήγμα (Claritas Fossae), ένα δίκτυο ύφανσης «χαρακωμάτων» (ένας Γερμανικός όρος που έχει την έννοια της τάφρου ή του ορύγματος), που συνεχίζεται για 2.000 χιλιόμετρα.

Τα πολλά χάσματα και οι ρωγμές στην περιοχή αυτή, πιστεύεται ότι έχουν προκληθεί από την πίεση στον φλοιό του πλανήτη καθώς εκτείνεται και διαχωρίστηκε, όπου προκαλείται από το σχηματισμό μιας κοντινής αύξησης αναχώματος γνωστή ως Κύρτωμα Θάρσις.

Αυτό το ‘εξόγκωμα’, που βρίσκεται εντός της ηφαιστειακής περιοχής Θάρσις, εκτείνεται σε ύψος περίπου 10 χλμ μέχρι την κορυφή. 
Ο βίαιος σχηματισμός του προκάλεσε στα τμήματα του φλοιού να ραγίσουν και να μετατοπιστούν, συρόμενα σε λάκκους και κενά, που αποτελούν ένα διακριτικό μοτίβο των γεωλογικών χαρακτηριστικών, όπως βυθισμένα χαρακώματα και αυξημένα τμήματα γνωστά ως «κορυφές». 
Αυτά τα δύο στοιχεία μπορεί να είναι πολύ τραχιά, φανταστείτε τα ως ένα «Μ» σε σχήμα - οι τάφροι που σχηματίζουν τη βάση της κεντρικής κοιλάδας, ενώ οι "κορυφές"αποτελούν τις δύο ψηλότερες κορυφές.

Παρόμοια μοτίβα μπορούν να βρεθούν στη Γη γύρω από την κοιλάδα του Άνω Ρήνου μεταξύ της Βασιλείας στην Ελβετία, και της Καρλσρούης στη Γερμανία, ή την Έγκερ Γκραμπεν στη Δημοκρατία της Τσεχίας, κοντά στα όρη Όρε.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα των επίγειων τάφρων, περιλαμβάνουν την Κοιλάδα του Θανάτου στην Καλιφόρνια, και  η απότομη πλαγιά της Νεκράς Θάλασσας, στην κοιλάδα του Ιορδάνη. 
Παραδείγματα "κορυφών", περιλαμβάνονται τα όρη Βόσγια της Γαλλίας, και το Οροπέδιο της Παλαιστίνης.

Ο "Καθαρός" Βράχος διαμορφώνει το ανατολικό όριο της περιοχής Θάρσις. 
Η περιοχή αυτή περιλαμβάνει μερικά από τα μεγαλύτερα ηφαίστεια στο ηλιακό μας σύστημα, όπως τον περίφημο τερατώδη Όλυμπο, το οποίο είναι περίπου τρεις φορές το ύψος του μεγαλύτερο όρους της Γης, το Έβερεστ.

Η εικόνα αποκτήθηκε από την Υψηλής Ανάλυσης Κάμερα του Μαρς Εξπρές στις 30 Νοεμβρίου 2013, μια ανάλυση περίπου 14 μέτρα ανά εικονοστοιχείο. 
Εκδόθηκε για πρώτη φορά στις 13 Φεβρουαρίου 2014 στις ιστοσελίδες των, DLR Γερμανικού Κέντρου Αεροδιαστημικής και του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου. (DLR: Deutsch Luft- und Raumfahrt,  Γερμανικό Κέντρο Αεροδιαστημικής)Το-Νιου-Σας

Πηγή: esa

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ