Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη, 22 Ιανουαρίου 2015

Το «Αφροδίτη Εξπρές» έλαβε στιγμιότυπο μιας δίνης στροβιλισμού
Πνευματικά δικαιώματα ESA / ΒΙΡΤΙΣ/ INAF-IASF / Παρατ. Παρισι-Λέσια/ Παν. ΟξφόρδηΑυτό το "φάντασμα" σύννεφο καπνού, είναι στην πραγματικότητα μια μάζα στροβιλιζόμενου νέφους αερίου στο νότιο πόλο της Αφροδίτης, όπως φαίνεται από το ορατό και υπέρυθρο φασματόμετρο Θερμικής Απεικόνισης (Βίρτις) πάνω στο διαστημικό σκάφος "Αφροδίτη Εξπρές" της ΕΣΑ.

Η Αφροδίτη έχει ένα πολύ ασταθές και ταχέως μεταβαλλόμενο περιβάλλον - αν και οι ταχύτητες ανέμου είναι υποτονικές στην επιφάνεια, φτάνουν τις ιλιγγιώδεις ταχύτητες της τάξης των 400 χλμ. την ώρα στα ύψη των κορυφών των νεφών, περίπου 70 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια. 
Σε αυτό το υψόμετρο, η ατμόσφαιρα της Αφροδίτης, περιστρέφεται γύρω από περίπου 60 φορές πιο γρήγορα από ό, τι ο ίδιος ο πλανήτης.
Αυτό είναι πολύ γρήγορο·, ακόμη και οι ταχύτεροι άνεμοι της Γης κινούνται περισσότερο περίπου από το 30% της ταχύτητας της περιστροφής του πλανήτη μας. 
Η γρήγορη κίνηση των ανέμων της Αφροδίτης, μπορεί να ολοκληρώσει ένα πλήρη γύρο του πλανήτη σε μόλις τέσσερις Γήινες μέρες.

Οι πολικές δίνες σχηματίζονται επειδή ο θερμός αέρας από τα γεωγραφικά πλάτη του ισημερινού. ανεβαίνει σπειροειδώς προς τους πόλους, όπου μεταφέρονται από τους θυελλώδεις ανέμους. 
Καθώς ο αέρας συγκλίνει στον πόλο και στη συνέχεια βυθίζεται, δημιουργεί μια δίνη που μοιάζει πολύ με αυτή που παρατηρούμε πάνω από το εξάρτημα εκροής λουτρού. 
Το 1979, το όχημα σε τροχιά "Πρωτοπόρος Αφροδίτη" εντόπισε ένα τεράστιο "βαθούλωμα" σε σχήμα κλεψύδρας στα σύννεφα, περίπου 2.000 χλμ σε διάμετρο, στο κέντρο της βόρειας πολικής δίνης. 
Ωστόσο, εκτός από σύντομες αναλαμπές από το "Πρωτοπόρος Αφροδίτη" και το Μάρινερ 10 αποστολές στη δεκαετία του 1970, ο νότιος πόλος της Αφροδίτης δεν είχε παρατηρηθεί με λεπτομέρεια μέχρι της αποστολή της ΕΣΑ, όταν το Βένους Εξπρές εισήλθε για πρώτη φορά σε τροχιά τον Απρίλιο του 2006.

Μία από τις πρώτες ανακαλύψεις του Βένους Εξπρές, έγινε κατά την πρώτη τροχιά του, και επιβεβαίωσε την ύπαρξη μιας τεράστιας κυκλοφορίας ατμοσφαιρικής δίνης στο νότιο πόλο με ένα σχήμα που ταίριαζε με αυτό που είδαμε στο βόρειο πόλο.

Αυτή η νότια πολική δίνη είναι ένα ταραχώδες μείγμα θερμών και ψυχρών αερίων, όλα περιβάλλονται από ένα «περιλαίμιο» ψυχρού αέρα. 
Στη συνέχεια το Βένους Εξπρές με παρατηρήσεις του το 2007, συμπεριλαμβανομένης αυτής της εικόνας, έδειξε ότι ο πυρήνας της δίνης αλλάζει σχήμα σε καθημερινή βάση. 
Μόλις τέσσερις ώρες μετά αυτή την εικόνα, η δίνη ήταν πολύ διαφορετική και μια μέρα αργότερα, είχε μεταμορφωθεί σε ένα συμπιεσμένο σχήμα, αγνώριστο από τη δομή που μοιάζει με μάτι, όπως εδώ.

Η κινούμενη εικόνα της δίνης, από 10 εικόνες που λήφθηκαν κατά τη διάρκεια μιας περιόδου πέντε ωρών, μπορείτε να το δείτε παρακάτω. 
Η δίνη περιστρέφεται με μια περίοδο περίπου 44 ωρών.

Η στροβιλιζόμενη περιοχή που παρουσιάζεται σε αυτή την εικόνα από το Βίρτις, είναι περίπου 60 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια του πλανήτη. 
Ο νότιος πόλος της Αφροδίτης βρίσκεται ακριβώς πάνω και προς τα αριστερά του κέντρου της εικόνας, ελαφρώς πάνω από το ίδιο αραιό 'μάτι'.

Αυτή η εικόνα (πάνω) λήφθηκε στις 7 Απριλίου 2007 σε μήκος κύματος 5,02 μm. 
Δείχνει τη θερμική υπέρυθρη εκπομπή από τις κορυφές του νέφους· οι φωτεινότερες περιοχές όπως το «μάτι» της δίνης είναι σε χαμηλότερο υψόμετρο και επομένως θερμότερο.
Αυτή η εικόνα, από το «μάτι του κυκλώνα» στην Αφροδίτη, ελήφθη από το ορατό και υπέρυθρο φασματόμετρο Θερμικής Απεικόνισης (Βίρτις) στο σκάφος Βένους Εξπρές.

Αυτή η εικόνα δείχνει μια περιοχή στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης περίπου 60 χλμ. από την επιφάνεια, σε ένα μήκος κύματος από περίπου 5 μικρόμετρα. 
Η εικόνα λήφθηκε μόνο 4 ώρες μετά την προηγούμενη. 
Σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα, η δίνη είχε ήδη εξελιχθεί σε ένα διαφορετικό σχήμα.

Χρησιμοποιώντας δύο εικόνες που λήφθηκαν σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, είναι δυνατό να μετρηθούν οι ταχύτητες του ανέμου και να μελετηθεί, η δυναμική της περιοχής.

Η κίτρινη κουκκίδα στην εικόνα υποδεικνύει τη τοποθεσία του νότιου πόλου.

Τέσσερις ώρες αργότερα ...
Πνευματικά δικαιώματα ESA / ΒΙΡΤΙΣ/ INAF-IASF / Παρατ. Παρισι-Λέσια/ Παν. ΟξφόρδηΗ δυναμική φύση της Νότιας πολικής δίνης μπορεί να φανεί σε αυτή την ακολουθία εικόνων, που αποτελείται από εικόνες που λήφθηκαν στις 7 Απριλίου 2007.

Η κινούμενη εικόνα αποτελείται από μια σειρά δέκα εικόνων που λήφθηκαν κατά τη διάρκεια μιας περιόδου πέντε ωρών σε διαστήματα ημιώρου, σε ένα μήκος κύματος από 3,9 μικρόμετρα.

Η δίνη περιστρέφεται με μια περίοδο περίπου 44 ωρών. 
Στην κινούμενη εικόνα, η προβολή του παρατηρητή έχει περιστραφεί με τον ίδιο ρυθμό, έτσι ώστε η δίνη φαίνεται στατική στο κέντρο της εικόνας. 
Αυτές οι εικόνες λήφθηκαν ως μέρος της σειράς «ταινία Βίρτις», και έχουν αναφερθεί στο παρελθόν στις 7 Μαΐου 2007.

Αυτή η ταινία δείχνει ότι η δίνη είναι πολύ περίπλοκη, με ατμοσφαιρικά αέρια που ρέουν σε διαφορετικές κατευθύνσεις σε διαφορετικά υψόμετρα.

Η φωτεινή περιοχή στην κορυφή του κέντρου φαίνεται να είναι η πιο ενεργή περιοχή και η φωτεινότητα της υποδεικνύει το σημείο όπου ρέουν τα ατμοσφαιρικά αέρια προς τα κάτω. 
Εκτείνεται προς τα αριστερά από το σημείο αυτό, είναι ένα χαρακτηριστικό σε 'σχήμα-δ' που παρατηρείται συχνά στην πολική δίνη. 
Ένα πολύ παρόμοιο χαρακτηριστικό παρατηρήθηκε στη βόρεια πολική δίνη το 1979 από το "Πρωτοπόρο Αφροδίτη".Το-Νιου-Σας

Πηγή: ΕΣΑ - ΕΣΑ - ΕΣΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ