Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη, 27 Ιανουαρίου 2015

Το μαγνητικό πεδίο του Γαλαξία μας από το Πλανκ
27 Ιανουαρίου 2015
Εικόνα Αστρονομίας της Ημέρας
Πίστωση εικόνας και Πνευματικά Δικαιώματα: ΕΣΑ/ Πλανκ., Απόδειξη: M.-A. Μίβιλ-Ντισέν, CNRS - IAS, U. Παρίσι-ΧΙΠως μοιάζει το μαγνητικό πεδίο του Γαλαξία μας;
Είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι ένα μικρό μαγνητικό πεδίο διαπερνά τον Γαλαξία μας, επειδή φαίνεται να ευθυγραμμίζονται μικροί κόκκοι σκόνης που σκεδάζουν το φως του υποβάθρου.
Μόλις πρόσφατα, ωστόσο, ο δορυφόρος Πλανκ σε τροχιά γύρο από το Ήλιο, δημιούργησε ένα χάρτη υψηλής ανάλυσης του εν λόγω πεδίου.
Χρωματικά κωδικοποιημένος, ο 30-μοιρών ευρύς χάρτης, επιβεβαιώνει, μεταξύ άλλων, ότι ο διαστρικός μαγνητισμός του γαλαξία είναι ισχυρότερος στον κεντρικό δίσκο.
Η περιστροφή φορτισμένου αερίου γύρω από το γαλαξιακό κέντρο, δημιουργεί αυτόν τον μαγνητισμό, και υποτίθεται ότι παρατηρείται από την κορυφή, το μαγνητικό πεδίο του Γαλαξία μας φαίνεται ως μια στροβιλιζόμενη σπείρα έξω από το κέντρο.
Τι προκάλεσε πολλές από τις λεπτομέρειες σε αυτούς και παρόμοιους χάρτες του Πλανκ - και πώς ο μαγνητισμός γενικά επηρεάζει την εξέλιξη του Γαλαξία μας - κατά πάσα πιθανότητα θα παραμείνει θέμα έρευνας για τα επόμενα χρόνια.Το-Νιου-Σας

Πηγή: ΝΑΣΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ