Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη, 21 Ιανουαρίου 2015

Οι πόλεις στη Γη αναπτύσσονται με τον ίδιο τρόπο όπως οι γαλαξίες: Επιστήμονες αποκαλύπτουν εκπληκτικές ομοιότητες μεταξύ ανθρώπου και φύσης
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια αξιοσημείωτη ομοιότητα μεταξύ του τρόπου που οι άνθρωποι χτίζουν πόλεις στη Γη και το πώς οι γαλαξίες σχηματίζονται στο διάστημα. Στη φωτογραφία στα αριστερά είναι η Αμβέρσα, καθώς και στα δεξιά είναι ο γαλαξίας NGC 3310Ο τρόπος που οι οικισμοί αναπτύσσονται διέπονται από κάτι που είναι γνωστό ως «νόμος του Ζιπφτ»

Ο νόμος λέει ότι η κατάταξη μιας πόλης είναι αντιστρόφως ανάλογη με τον αριθμό των κατοίκων

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μοντέλα που δείχνουν το πώς οι γαλαξίες εξελίσσονται για να προτείνουν μια θεωρία για την κλιμάκωση των νόμων σε ανθρώπινους πληθυσμούς στη ΓηΟι επιστήμονες ανακάλυψαν έναν αξιοσημείωτο παραλληλισμό μεταξύ του τρόπου που οι άνθρωποι χτίζουν τις πόλεις στη Γη καθώς και το πώς οι γαλαξίες σχηματίζονται στο διάστημα.

Λένε, ότι ο τρόπος με τον οποίο εξελίσσονται οι γαλαξίες, είναι μαθηματικά ισοδύναμος με τον τρόπο που αναπτύσσονται οι οικισμοί.


Ο Αμερικανός γλωσσολόγος Τζορτζ Κίνγκσλεϊ Ζιπφτ, πρόσέξε ότι αν οι πόλεις που αναγράφονται ανάλογα με το μέγεθος, τότε η κατάταξη μιας πόλης είναι αντιστρόφως ανάλογη με τον αριθμό των ανθρώπων που ζουν σε αυτή.

Για παράδειγμα, εάν η μεγαλύτερη πόλη σε μια χώρα με πληθυσμό 10 εκατομμυρίων, η δεύτερη μεγαλύτερη θα έχει πληθυσμό πέντε εκατομμυρίων (το 10 διαιρείται δια 2), καθώς και ο τρίτος πληθυσμός στα 2,5 εκατομμυρία.

«Ο νόμος του Ζιπφτ» είναι ένας νόμος κλιμάκωσης.


Μπορεί επίσης να βρεθεί το παράξενο γεγονός ότι αν ένα άτομο είναι φίλος με ένα άλλο, είναι αντιστρόφως ανάλογο με τον αριθμό των ανθρώπων που ζουν κοντά στο πρώτο πρόσωπο απ' ότι στο δεύτερο.


Ένα άλλο παράδειγμα του νόμου Ζιπφτ είναι στη γλώσσα.
Αναφέρει ότι η συχνότητα της κάθε λέξης, είναι αντιστρόφως ανάλογη με την κατάταξή της στον πίνακα συχνότητας.

Αυτό σημαίνει ότι η πιο συχνή λέξη θα συμβεί δύο φορές συχνότερα από τη δεύτερη πιο συχνή λέξη και τρεις φορές πιο συχνά από την τρίτη συχνότερη λέξη.

Ο Αμερικανός γλωσσολόγος Τζορτζ Κίνγκσλεϊ Ζιπφτ, πρόσέξε ότι αν οι πόλεις που αναγράφονται ανάλογα με το μέγεθος, τότε η κατάταξη μιας πόλης είναι αντιστρόφως ανάλογη με τον αριθμό των ανθρώπων που ζουν σε αυτή (όπως φαίνεται από τις μαύρες κουκίδες). Η μπλε διακεκομμένη γραμμή δείχνει το πώς ο πληθυσμός προβλέπεται να συμπεριφέρεται σύμφωνα με το νόμο Ζιπφτ
Αντιμετωπίζουμε την πυκνότητα του πληθυσμού ως θεμελιώδης ποσότητα, τις σκέψεις των πόλεων ως αντικείμενα που σχηματίζονται όταν η πυκνότητα του πληθυσμού υπερβαίνει ένα κρίσιμο όριο, "Ο Λιν και ο Λοεμπ έγραψαν στην ερευνητική εργασία τους.

«Η κατάσταση είναι, επομένως, εννοιολογική καθώς και μαθηματικώς ανάλογη με το σχηματισμό των γαλαξιών στο σύμπαν."

Σύμφωνα με μια έκθεση από το MIT Αναθεώρηση Τεχνολογίας, η ομάδα χρησιμοποίησε μοντέλα που διέπουν τη διάδοση των γαλαξιών, για να δείξουν ότι αυτή η προσέγγιση λειτουργεί για την αστική ανάπτυξη.
Στη συνέχεια ανέλυσαν τυχόν μεταβολές στην πυκνότητα, για να χρησιμοποιήσουν εξισώσεις ώστε να προβλέψουν το πως αυτή η πυκνότητα μπορεί να αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου.

«Τα αποτελέσματα είναι σε "συμφωνία" με την θεωρητική πρόβλεψη σε ένα ευρύ φάσμα των χωρικών κλιμάκων, από λίγα χιλιόμετρα σε ~ 10 ^ 3 χιλιόμετρα.»

Η έρευνά τους δείχνει την ανθρώπινη συμπεριφορά σε μαζική κλίμακα που ακολουθεί τα ίδια πρότυπα όπως την ανάπτυξη των γαλαξιών.


Πιστεύουν ότι αυτή η ενοποιητική θεωρία για την κλιμάκωση του νόμου, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την πρόβλεψη άλλων φαινομένων, όπως η εξάπλωση μιας ασθένειας.

Ο Τζορτζ Κίνγκσλεϊ Ζιπφτ

Το-Νιου-Σας

Πηγή: technologyreview (περισσότερα) - dailymail

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ