Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη, 20 Ιανουαρίου 2015

Νέες εικόνες του πλανήτη νάνου Δήμητρα λήφθηκαν από τον διαστημικό ανιχνευτή «Αυγή» της ΝΑΣΑΟι πρώτες κοντινές εικόνες της ΔήμητραςΤο Νταουν πλησιάζει
Ο πλανήτης νάνος αποκαλύπτεται καθώς το σκάφος Νταουν τον πλησιάζει για να τον εξερευνήσει
ΝΑΣΑ / JPL-Κάλτεκ / UCLA / MPS / DLR / IDA
Η πρώτη φωτογραφία που έλαβε το διαστημικό σκάφος "Αυγή", ενώ ήταν 383 χιλιάδες χιλιόμετρα από τη Δήμητρα.Πιστωτικά: ΝΑΣΑ / JPL-Κάλτεκ / UCLA / MPS / DLR / IDA / PSI
Οι νέες κοντινές εικόνες της Δήμητρας
Η αποστολή "Αυγή" της ΝΑΣΑ, έλαβε εικόνες της Δήμητρας σε απόσταση 238.000 μίλια (383.023 χλμ.) (περίπου την ίδια απόσταση μεταξύ της Γης και της Σελήνης), στις 13 Ιανουαρίου, 2015. 
Οι εικόνες δείχνουν «υπόδειξη κρατήρων», σύμφωνα με το Εργαστήριο Αεριοπροώθησης της ΝΑΣΑ.

Στην τελική ευθεία του προορισμού του έχει εισέλθει το διαστημικό σκάφος "Αυγή" που θα πλησιάσει και θα εξερευνήσει τη Δήμητρα, έναν πλανήτη νάνο στο μέγεθος της Ελλάδας που δεν έχει δεχθεί επισκέψεις μέχρι σήμερα. 
Το σκάφος βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε απόσταση 383 χιλιάδων χλμ. από τη Δήμητρα και αναμένεται να τον προσεγγίσει τον προσεχή Μάρτιο. 
Το σκάφος "Αυγή" «βλέπει» πλέον τη Δήμητρα και έχει αρχίσει να καταγράφει εικόνες οι οποίες είναι και οι πιο κοντινές που έχουμε στη διάθεση μας από τον πλανήτη νάνο. 
Η ΝΑΣΑ έδωσε στη δημοσιότητα ορισμένες από αυτές.


Πάνω, είναι μια επεξεργασμένη εικόνα, λήφθηκε στις 13 Ιανουαρίου. 
Φαίνονται κρατήρες στην επιφάνεια της Δήμητρας. 
Η φωτογραφική μηχανή πλαισίωσης του "Αυγή", έλαβε αυτή την εικόνα στα 238.000 μίλια (383.000 χιλιόμετρα) από τη Δήμητρα. 
Κάτω, είναι μία πρώτη μεγεθυμένη εικόνα.


Το σκάφος "Νταουν" (Αυγή) της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (ΝΑΣΑ) πλησιάζει πλέον στον νάνο πλανήτη Δήμητρα (Σέρις), το μεγαλύτερο σώμα στην πλατιά ζώνη των αστεροειδών μεταξύ Αρη και Δία. 
Η διαστημοσυσκευή, που σήμερα απέχει γύρω στα 400.000 χιλιόμετρα, μετά τους κατάλληλους ελιγμούς, προγραμματίζεται να τεθεί σε τροχιά γύρω από τον μικρό πλανήτη στις 6 Μαρτίου.
Ήδη, η κάμερα του σκάφους τράβηξε νέες εικόνες της Δήμητρας, η οποία έχει διάμετρο περίπου 950 χιλιομέτρων. 
Έως το τέλος του μήνα, όσο το Νταουν προσεγγίζει περισσότερο τον στόχο του, οι εικόνες του θα είναι πιο καθαρές από αυτές που έχει τραβήξει το διαστημικό τηλεσκόπιο «Χαμπλ». 
Οι καλύτερες εικόνες του νάνου πλανήτη που υπάρχουν μέχρι σήμερα, είναι τραβηγμένες από το «Χαμπλ» το 2003 και 2004, αλλά σύντομα οι εικόνες της «Αυγής» θα είναι πολύ καλύτερες σε ανάλυση και καθαρότητα.
Η Δήμητρα θα είναι ο πρώτος νάνος πλανήτης που οι αστρονόμοι θα έχουν την ευκαιρία να μελετήσουν εκ του σύνεγγυς. 
Κάτι ανάλογο θα συμβεί τον Ιούλιο, όταν το σκάφος (Νέοι Ορίζοντες) της ΝΑΣΑ φθάσει στον άλλο γνωστό νάνο πλανήτη, τον Πλούτωνα.
Οι νάνοι πλανήτες αποτελούν μια διακριτή κατηγορία ουρανίων σωμάτων του ηλιακού μας συστήματος, έχοντας ενδιάμεσο μέγεθος ανάμεσα στους κανονικούς πλανήτες και στους αστεροειδείς. 
Η «Αυγή», πριν φθάσει στη Δήμητρα, είχε προσεγγίσει τον μεγάλο αστεροειδή «Εστία», διαμέτρου 525 χιλιομέτρων, το δεύτερο μεγαλύτερο σώμα στη ζώνη των αστεροειδών, και είχε τεθεί σε τροχιά γύρω του την περίοδο 2011-12.
Οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι ο πυρήνας της Δήμητρας είναι βραχώδης, ενώ μεγάλο ερωτηματικό-που η νέα αποστολή μπορεί να απαντήσει- παραμένει κατά πόσο υπάρχει ένας υγρός ωκεανός νερού κάτω από την παγωμένη επιφάνειά της, στην οποία φαίνεται να υπάρχουν κρατήρες. 
Η αποστολή της «Αυγής» στη Δήμητρα, αν όλα πάνε καλά, αναμένεται να διαρκέσει 16 μήνες.
Αν και το σκάφος έχει υποστεί ήδη μια τεχνική βλάβη, η οποία δυσκολεύει τον χειρισμό του από την επιστημονική ομάδα που το ελέγχει στη Γη (με επικεφαλής τον Μαρκ Ρέιμαν του Εργαστηρίου Αεριοπροώθησης της ΝΑΣΑ στην Καλιφόρνια), οι ερευνητές ελπίζουν ότι θα καταφέρουν τελικά να το θέσουν σε τροχιά σε ύψος περίπου 400 χιλιομέτρων από την επιφάνεια του νάνου πλανήτη. 
Όταν η αποστολή της «Αυγής» ολοκληρωθεί, θα αφεθεί να περιφέρεται αέναα γύρω από τη Δήμητρα ως τεχνητός δορυφόρος της.


Η Δήμητρα είναι το φωτεινό σημείο στο κέντρο της εικόνας. 
Επειδή ο νάνος πλανήτης είναι πολύ πιο φωτεινός από ό, τι τα αστέρια στο παρασκήνιο, η ομάδα κάμερας επέλεξε μεγάλου χρονικού διαστήματος έκθεση για να καταστήσει τα αστέρια ορατά. 
Η μακροχρόνια έκθεση έκανε τη Δήμητρα να εμφανίζεται σε υπερέκθεση, και με με υπερβολικό μέγεθος, η μεγεθυμένη εικόνα της Δήμητρας εμφανίζεται στο πλαίσιο ως ένθετο κάτω αριστερά.
Πιστωτικά: ΝΑΣΑ, ESA, J. Πάρκερ (Νοτιοδυτικό Ινστιτούτο Έρευνας), Π Τόμας (Πανεπιστήμιο Κορνέλ), Λ McFadden (Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ, Κόλετζ Παρκ), και Μ Μουσσλερ και Ζ Λεβάι (STScI)
Η Δήμητρα είναι 590 μίλια (950 χιλιόμετρα) ολόκληρη και ανακαλύφθηκε το 1801. 
Τον Ιανουάριο, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι αναβλύζει νερό από την επιφάνεια της. (πηγή)Η εικόνα λήφθηκε ως μέρος της τελικής βαθμονόμησης της επιστημονικής κάμερας πριν από την άφιξη του σκάφους "Αυγή". 
Στις 1 Δεκεμβρίου, η Δήμητρα ήταν περίπου εννέα εικονοστοιχεία σε διάμετρο - σχεδόν τέλειο για τη βαθμονόμηση.


Το-Νιου-Σας

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ