Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο, 24 Ιανουαρίου 2015

Φως από τον Κύκνο Α
24 Ιανουαρίου 2015
Εικόνα Αστρονομίας της Ημέρας
Πιστωτικά Εικόνας: ακτίνων-Χ: ΝΑΣΑ/ CXC / SAO., Οπτικά: ΝΑΣΑ / STScI., Ραδιόφωνο: NSF / NRAO / AUI / VLAΓιορτάζοντας την αστρονομία για το Διεθνές Έτος Φωτός, η λεπτομερής εικόνα αποκαλύπτει τον θεαματικά ενεργό γαλαξία Κύκνο Α στο φως σε όλο του το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα. 
Ενσωματώνοντας δεδομένα ακτίνων-Χ (μπλε) από το παρατηρητήριο Τσάντρα σε τροχιά, ο Κύκνος Α φαίνεται να είναι μια τεράστια πηγή υψηλής ενέργειας ακτίνων Χ. 
Αλλά στην πραγματικότητα είναι πιο διάσημο στο χαμηλό επίπεδο της ενέργειας του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος
Μία από τις φωτεινότερες ουράνιες πηγές ορατή σε ραδιοτηλεσκόπια, στα 600 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά, ο Κύκνος Α είναι ο πλησιέστερος ισχυρός ραδιο-γαλαξίας. 
Η ραδιοεκπομπή (κόκκινο) εκτείνεται προς κάθε πλευρά κατά μήκος του ίδιου άξονα για περίπου 300.000 έτη φωτός και τροφοδοτείται από πίδακες των σχετικιστικών σωματιδίων που προέρχονται από την κεντρική μαύρη τρύπα του γαλαξία. 
Τα καυτά σημεία, πιθανόν σηματοδοτούν το τέλος των πιδάκων που επηρεάζουν το περιβάλλων δροσερό, πυκνό υλικό. 
Περιορισμένοι σε κίτρινες αποχρώσεις, τα δεδομένα σε οπτικό μήκος κύματος του γαλαξία από το Χαμπλ και το περιβάλλοντα πεδίο του "Ψηφιακή Έρευνα Ουρανού", ολοκληρώσει μια εκπληκτική θέα πολλαπλού μήκους κύματος.Το-Νιου-Σας

Πηγή: ΝΑΣΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ