Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη, 14 Ιανουαρίου 2015

Χάρτης μυστηριωδών μορίων στο γαλαξία ρίχνει νέο φως σε γρίφο περασμένου αιώνα
Credit: T.W. LAN, G. ZASOWSKI, B. MÉNARD, SDSS AND 2MASS/UMASS/IPAC-CALTECH/NASA/NSF
Χάρτης των διάχυτων διαστρικών ζωνών.Αναλύοντας το φως από εκατοντάδες χιλιάδες ουράνια αντικείμενα, αστρονόμοι του Τζονς Χόπκινς από την έρευνα Σλόαν Ψηφιακός Ουρανός, έχουν δημιουργήσει ένα μοναδικό χάρτη των αινιγματικών μορίων στο γαλαξία μας που είναι υπεύθυνα για τα αινιγματώδη χαρακτηριστικά στο φως από τα αστέρια.

Ο χάρτης, που να προβάλετε διαδικτυακά, παρουσιάστηκε σήμερα (09/01) στην 225η συνεδρίαση της Αμερικανικής Αστρονομικής Ένωσης στο Σιάτλ.

“Βλέποντας τα σημεία όπου βρίσκονται αυτά τα μυστηριώδη μόρια, είναι συναρπαστικό”, δήλωσε ο Μπρις Μεναρντ, καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής και Αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Προσθέτει ο Γκέϊλ Ζασοβσκι, ένας άλλος αστρονόμος του Τζονς Χόπκινς ο οποίος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο έργο: «Αυτός ο νέος χάρτης απαιτεί ανάλυση τεράστιου όγκου δεδομένων και, χρησιμοποιώντας τη δύναμη των στατιστικών αναλύσεων.»

Αυτός ο νέος χάρτης, με βάση τα στοιχεία του Σλόαν Ψηφιακού Ουράνού Έρευνας, αποκαλύπτει τη θέση αυτών των αινιγματιών μορίων, που συγκεντρώθηκαν από δύο παράλληλες μελέτες.

«Δεν έχουμε έναν πλήρη χάρτη ακόμα, αλλά μπορούμε να δούμε ήδη πολλά ενδιαφέροντα πρότυπα», δήλωσε ο Μεναρτν, ο οποίος εργάστηκε και στις δύο ομάδες.

“Τα αποτελέσματα αυτά θα καθοδηγήσουν τους ερευνητές προς τις καλύτερες παρατηρήσεις και εργαστηριακά πειράματα για να αντιληφθούν τις ιδιότητες και τη φύση αυτών των αινιγματικών μορίων”, είπε ο Λαν.

Για να δούμε προς το γαλαξιακό επίπεδο, που είναι κρυμμένο πίσω από πυκνά σύννεφα της κοσμικής σκόνης, η ομάδα του Ζασοβσκι χρησιμοποίησε στοιχεία από την έρευνα ΑΠΟΠΓΕ Σλοαν Ψηφιακού Ουρανού. 
Οι παρατηρήσεις του ΑΠΟΠΓΕ (ΑΠΟ Πείραμα Γαλαξιακής Εξέλιξης), οι οποίες κάνουν χρήση του υπέρυθρου φωτός, μπορούν εύκολα να δουν μέσα από τη διαστρική σκόνη και να μετρήσουν τις ιδιότητες των άστρων σε όλο το γαλαξία.

Τα μέλη της ομάδας εντόπισαν κάποια από τα μυστηριώδη χαρακτηριστικά, μπροστά σε περίπου 60.000 αστέρια σε ένα ευρύ φάσμα των περιβαλλόντων και ήταν ακόμη σε θέση να μετρήσουν την κίνηση των μορίων αυτών.

Όλα τα πρόσφατα ευρήματα σχετικά με αυτά τα μυστηριώδη χαρακτηριστικά, δίνουν μια εικόνα των λίγο "σκληρών" μορίων που μπορεί να υπάρχουν σε διάφορα περιβάλλοντα σε όλο τον γαλαξία.
Το-Νιου-Σας

Πηγή: Πανεπιστήμιο Τζονς Χοπκινς

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ