Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο, 31 Ιανουαρίου 2015

ΕΣΑ Ευρωπαϊκές Ειδήσεις: «Ευκλείδης», το ΣΕΡΝ και η ...σκοτεινή πλευρά του σύμπαντος


Είναι εκπληκτικό να σκεφτεί κανείς ότι όλα όσα βλέπουμε γύρω μας από τον πλανήτη Γη μέχρι τους μακρινούς γαλαξίες αντιπροσωπεύουν μόλις το 5% του σύμπαντος.

Το υπόλοιπο είναι είτε σκοτεινή ενέργεια είτε σκοτεινή ύλη.
Τι γνωρίζουμε,άραγε, για αυτά τα απροσδιόριστα συστατικά του σύμπαντος;

Η απλή απάντηση είναι ότι δεν γνωρίζουμε πολλά για την σκοτεινή ύλη και ακόμη λιγότερο για τη σκοτεινή ενέργεια. 

Ωστόσο, αυτό μπορεί να αλλάξει πολύ σύντομα, χάρη στην πρωτοποριακή έρευνα που έγινε από επιστήμονες της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας και του ΣΕΡΝ, το σπίτι του κύριου επιταχυντή σωματιδίων στον κόσμο, ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων.

Η ανακάλυψη εδώ και τρία χρόνια του μποζονίου Χιγκς έβαλε τους ερευνητές σε ένα ταξίδι ανακάλυψης στη σκοτεινή πλευρά του σύμπαντος.


Θα θέσουν σε λειτουργία το κολοσσιαίο επιταχυντή σε πλήρη ισχύ   και αυτό είναι που δίνει αισιοδοξία για νέες αποκαλύψεις για τη σκοτεινή ενέργεια και η σκοτεινή ύλη "ακόμη και κατά τις πρώτες ημέρες, αν όχι τις πρώτες εβδομάδες."


Την ίδια στιγμή η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία κατασκευάζει ένα νέο διαστημικό τηλεσκόπιο ,τον Ευκλείδη,ο οποίος θα παρακολουθεί πώς η βαρύτητα της σκοτεινής ύλης επηρεάζει τους γαλαξίες, και πώς η σκοτεινή ενέργεια προωθεί την επέκταση του σύμπαντος μας.


Για να μάθετε περισσότερα για τα μυστήρια του σύμπαντος που μπορούν να μας αποκαλυφθούν από τα δύο αυτά προγράμματα παρακολουθείστε  το βίντεο.Πηγή: ΕΣΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ