Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη, 21 Ιανουαρίου 2015

Η πολύπλοκη ουρά ιόντων του κομήτη Λοβτζόι

21 Ιανουαρίου 2015
Εικόνα Αστρονομίας της Ημέρας
Πίστωση εικόνας & Πνευματικά Δικαιώματα: Βέλιμιρ Πόποφ και Εμίλ Ιβάνοφ (Παρατηρητήριο ΙΡΙΔΑ)


Τι προκαλεί τη δομή στην ουρά του κομήτη Λοβτζόι; 
Ο κομήτης C / 2014 Q2 (Λοβτζόι), ο οποίος είναι επί του παρόντος σε φωτεινότητα που φαίνεται με γυμνό μάτι, και κοντά στο φωτεινότερο σημείο σου, έχει παρουσιάζει μια εξαιρετικά λεπτομερή ουρά ιόντων. 
Όπως υποδηλώνει το όνομα, η ουρά ιόντων δημιουργείται από ιονισμένο αέριο - αέριο που ενεργοποιείται από το υπεριώδες φως από τον Ήλιο και ωθείται προς τα έξω από τον ηλιακό άνεμο. 
Ο ηλιακός άνεμος είναι αρκετά δομημένος και "σκαλίζεται" από το πολύπλοκο και συνεχώς μεταβαλλόμενο μαγνητικό πεδίο του Ήλιου. 
Η επίδραση του μεταβλητού ηλιακού ανέμου σε συνδυασμό με διαφορετικούς πίδακες διαφυγής αερίου από τον πυρήνα του κομήτη, ευθύνεται για την περίπλοκη δομή της ουράς. 
Μετά από τον άνεμο, η δομή στην ουρά του κομήτη Λοβτζόι, μπορεί να φαίνεται ότι κινείται προς τα έξω από τον Ήλιο ακόμα και όταν μεταβάλλεται η κυματιστή παρουσία του κατά την πάροδο του χρόνου. 
Το μπλε χρώμα της ουράς ιόντων, κυριαρχείται από ανασυνδυασμό μορίων μονοξειδίου του άνθρακα, ενώ το πράσινο χρώμα από το κώμα που περιβάλλει την κεφαλή του κομήτη, δημιουργείται συνήθως από μια μικρή ποσότητα ανασυνδυασμού διατομικών μορίων άνθρακα. 
Οι χαρακτηριστικοί τρεις πίνακες μωσαϊκού εικόνας, λήφθηκαν πριν από εννέα μέρες από το Παρατηρητήριο ΙΡΙΔΑ στη Βουλγαρία. 
Ο κομήτης Λοβτζό έκανε το πιο κοντινό πέρασμα από τη Γη πριν από δύο εβδομάδες και θα είναι στο πιο κοντινό σημείο του με τον Ήλιο σε περίπου δέκα ημέρες. 
Μετά από αυτό, ο κομήτης θα εξασθενίσει, καθώς κατευθύνεται πίσω στο εξωτερικό ηλιακό σύστημα, επιστρέφοντας μόνο σε περίπου 8.000 χρόνια.Το-Νιου-Σας

Πηγή: ΝΑΣΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ