Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη, 21 Ιανουαρίου 2015

Νήματα σκόνης του NGC 4217
Πιστωτικά: ESA / Χαμπλ και ΝΑΣΑ
Απόδειξη: Ρ. ΣχόουφςΑυτή η εικόνα από το διαστημικό τηλεσκόπιο Χαμπλ της ΝΑΣΑ / ΕΣΑ, λαμβάνει μια πιο κοντινή προβολή του σπειροειδούς γαλαξία NGC 4217, 60 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά. 
Ο γαλαξίας φαίνεται σχεδόν πλήρως από την άκρη και να είναι ένας τέλειος υποψήφιος για τη μελέτη της φύσης των επιπλέον επίπεδων δομών σκόνης - τα σχήματα των αερίων και σκόνης πάνω και κάτω από το επίπεδο στο γαλαξία, φαίνονται εδώ ως καφέ "τούφες" που έρχονται από τον NGC 4217.

Αυτά τα νήματα που μοιάζουν με πλοκάμια, είναι ορατά στην εικόνα του Χαμπλ, μόνο επειδή η αντίθεση με το περιβάλλον τους είναι τόσο υψηλή. 
Αυτό σημαίνει ότι οι δομές είναι πυκνότερες από το περιβάλλον τους. 
Η εικόνα δείχνει δεκάδες δομές σκόνης ορισμένες από τις οποίες φτάνουν ως τα 7.000 έτη φωτός μακριά από το κεντρικό επίπεδο. 
Τυπικά, οι δομές έχουν μήκος περίπου 1.000 έτη φωτός και είναι περίπου 400 έτη φωτός σε πλάτος.

Μερικά από τα νήματα σκόνης, είναι στρογγυλά ή ακανόνιστα νέφη, άλλα, είναι κάθετες στήλες, δομές που μοιάζουν βρόχους ή κάθετοι κώνοι. 
Οι δομές αυτές μπορούν να βοηθήσουν τους αστρονόμους να προσδιορίσουν τον μηχανισμό που ευθύνεται για την εκτίναξη του αερίου και της σκόνης από το γαλαξιακό επίπεδο των σπειροειδών γαλαξιών και να αποκαλύψει πληροφορίες σχετικά με τη μεταφορά του διαστρικού μέσου σε μεγάλες αποστάσεις μακριά από τους γαλαξιακούς δίσκους.

Οι ιδιότητες των παρατηρούμενων δομών σκόνης στον NGC 4217, υποδεικνύουν ότι το αέριο και η σκόνη οδηγήθηκε έξω από το μέσο επίπεδο του γαλαξία από ισχυρούς αστρικούς ανέμους που προκύπτουν από σουπερνόβα - εκρήξεις που σηματοδοτούν τον θάνατο των μεγάλων άστρων.

Το-Νιου-Σας

Πηγή: ΧΑΜΠΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ