Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη, 7 Ιανουαρίου 2015

Ο γλύπτης R και ο κρυμμένoς σύντροφος
Πίστωση: ESA / Χαμπλ και ΝΑΣΑ
Αυτή η νέα εικόνα της ΝΑΣΑ / ESA από το διαστημικό τηλεσκόπιο Χαμπ, δείχνει ένα αστέρι γνωστό ως R Γλύπτης, ένα κόκκινο γίγαντα που βρίσκεται 1.500 έτη φωτός από τη Γη στον αστερισμό του Γλύπτη. 
Οι πρόσφατες παρατηρήσεις έχουν δείξει ότι το υλικό γύρω από το Γλύπτη Ρ, διαμορφώνει στην πραγματικότητα μια σπειροειδή δομή - ένα φαινόμενο που πιθανόν να προκλήθηκε από ένα κρυφό άστρο σε τροχιά γύρω από το αστέρι. 
Συστήματα με πολλαπλά αστέρια οδηγούν συχνά σε ασυνήθεις ή απρόσμενες μορφολογίες, όπως φαίνεται, για παράδειγμα, στο ευρύ φάσμα εντυπωσιακών πλανητικών νεφελωμάτων όπως έχουν απεικονιστεί από το Χαμπλ.

Το Γλύπτης Ε, είναι ένα παράδειγμα ενός γίγαντα ασυμπτωτικού κλάδου (AGB) αστέρων. 
Όλα τα αστέρια με τις αρχικές μάζες μέχρι περίπου οκτώ φορές μεγαλύτερη από του Ήλιου, τελικά θα γίνουν κόκκινοι γίγαντες στα μεταγενέστερα στάδια της ζωής τους. 
Αρχίζουν να ψύχονται και να χάνουν ένα μεγάλο μέρος της μάζας τους σε ένα σταθερό, πυκνό άνεμο, όπου τα ρεύματα κατευθύνονται προς τα έξω από το αστέρι. 
Με αυτή τη συνεχή απώλεια υλικού, οι κόκκινοι γίγαντες όπως το Γλύπτης Ε, παρέχουν ένα μεγάλο μέρος των πρώτων υλών - σκόνη και αέριο - που χρησιμοποιούνται για το σχηματισμό της νέας γενιάς των άστρων και των πλανητών. 
Μπορούν επίσης να δείξουν τι είναι πιθανό να συμβεί στον Ήλιο μας σε μερικά δισεκατομμύρια χρόνια από τώρα, και θα βοηθήσει τους αστρονόμους να κατανοήσουν πώς τα στοιχεία αποτελούνται και κατανέμονται σε όλο το Σύμπαν.

Το Γλύπτης Ρ, βρίσκεται έξω από το επίπεδο του Γαλαξία μας και είναι εύκολα ορατό χρησιμοποιώντας ένα μεσαίου μεγέθους ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο. 
Σε αυτό το μέρος του ουρανού μακριά από το γαλαξιακό επίπεδο, υπάρχουν σχετικά λίγα άστρα, αλλά πολλοί αμυδροί και μακρινοί γαλαξίες μπορεί να φανούν.

Η μαύρη περιοχή στο κέντρο της εικόνας έχει καλυφθεί τεχνητά.
Το-Νιου-Σας

Πηγή: ΧΑΜΠΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ